biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
Obserwuj nas na:
BiznesINFO.pl > żywność

Żywność

biznes-info-640x433
05.07.2019 02:00 Polscy producenci mięsa mogą mieć bardzo duże problemy

Temat podjęła dzisiejsza "Gazeta Wyborcza". Gazeta zauważa, że podpisanie umowy z amerykańską organizacją poskutukuje zalaniem europejskiego rynku tańszym mięsem z Ameryki Południowej, przez co nasze produkty mięsne przestaną być konkurencyjne. Kraje Ameryki Południowej są w stanie wyprodukować mięso o wiele tańsze od polskiego ze względu na dużo niższe normy dobrostanu zwierzęcego. Biorąc dodatkowo pod uwagę, że ze względu na ekstensywny profil gospodarki kraje takie jak Argentyna czy Brazylia mogą wyprodukować bardzo duże ilości mięsa, to przy zwolenieniu części wyrobów mięsnych z tych krajów z ceł, bardzo duże jego ilości pojawią się na europejskim rynku. W sytuacji gdy wołowina brazylijska czy argentyńska znana ze swoich walorów smakowych, co powiązane jest z lepszą jakością traw na południowej półkuli, będzie cenowo konkurencyjna, to możemy spodziewać się znacznych spadków konsumpcji mięsa polskiego. Unia Europejska nie zdecydowała się jednak jeszcze na podpisanie umowy z Mercosurem w sprawie handlu mięsem, ani na ustalenie dokładnych progów ceł.

biznes-info-640x433
04.07.2019 02:00 Spotkanie biznesowe - kto płaci za kolację?

Spotkanie biznesowe kto płaci? Warto się nad tym zastanowić, ponieważ spotkania biznesowe to już część pracy w biznesie. Podczas wspólnego posiłku łatwiej nawiązać nowy kontakt, nić porozumienia, której sprzyja luźniejsza atmosfera oraz oczywiście dobre jedzenie. Warto jednak pamiętać o podstawach takiego spotkania.Bo przecież nie dla każdego oczywistym jest to, kto za takie spotkanie płaci. Wystarczy więc z pozoru mała, niby nie znacząca nic gafa, by zepsuć całe spotkanie i wywołać puste milczenie, które z pewnością zostanie zapamiętane na długo. Jednym z podstawowych kwestii jest to, kto płaci za spotkanie biznesowe.

biznes-info-640x433
30.06.2019 02:00 Masło tanieje. Ale powrotu do niskich cen nie ma i nie będzie

Masło to podstawowy produkt w polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie śniadanie bez masła, tak jak i niejeden posiłek w ciagu dnia. W ubiegłym roku w okresie wakacyjnym masło osiągało jednak zawrotne ceny, szokując Polaków tempem opróżniania ich portfeli. Jak donosi jednak Interia.pl, ten podstawowy produkt tanieje.Jest to o tyle interesujące, że media podgrzewają atmosferę w kwestii masła. Czarne scenariusze kolejnej podwyżki cen nie sprawdzają się i w przypadku masła nie ma mowy o sytuacji, jak ta z pietruszką, która za kilogram kosztować potrafi nawet 20 złotych. To niewątpliwie dobra wiadomość dla Polaków, którzy w latach 2017 - 2018 musieli liczyć się z bezprecedensowymi podwyżkami jego cen.Masło jest ważnym produktem w handlu spożywczym. Dla przykładu, w supermarketach o powierzchni 301-2500 m2 pojawia się na prawie co 20 paragonie. Zwykle jest też dużo droższe od swoich roślinnych substytutów - powiedział Bartłomiej Domański, analityk w Hiper-Com Poland.

biznes-info-640x433
24.06.2019 02:00 UE prześwietliło żywność. Podwójne standardy wciąż obowiązują

Żywność podwójnych standardów to nie nowy temat dla wspólnoty europejskiej. Głośno o nim od drugiej połowy 2017 roku, kiedy to alarmujące informacje dobiegły z kilku krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Mowa tutaj o Czechach, Słowakach i Polakach, którzy donieśli, że składy niektórych produktów spożywczych mocno różnią się od tego, co oferowane jest na Zachodzie w przypadku tych samych towarów.Sprawę poważnie potraktowała Komisja Europejska, która w 2018 roku przeprowadziła właściwe badania. Okazało się wówczas, że faktycznie niektóre towary z Zachodu z kategorii "żywność" różnią się pod względem składu ze swoimi odpowiednikami z Europy Środkowo-Wschodniej. Teraz Komisja Europejska donosi o tym, że przeprowadziła kolejne badania. Niestety, wciąż nie udało się wyeliminować problemu podwójnych standardów.

BiznesINFO.pl
Obserwuj nas na: