Żywność to każdy produkt przeznaczony do spożycia przez człowieka, niezależnie od jego formy, pochodzenia czy stopnia przetworzenia. W tym kontekście może ona zatem być naturalna, przetworzona lub syntetyczna – może być surowcem, potrawą lub składnikiem innej potrawy.
W sensie technicznym żywność obejmuje zarówno mięso, warzywa i zboża, jak i konserwy, napoje, dodatki smakowe czy nawet suplementy diety. Jej funkcją podstawową pozostaje dostarczanie energii i składników niezbędnych do życia – ale żywność pełni dziś także funkcję społeczną, kulturową i symboliczną, a coraz częściej i funkcję rozrywkową (choć niekoniecznie jest to podejście zdrowe).
Na poziomie definicyjnym żywność regulowana jest przepisami prawa żywnościowego, zarówno krajowego, jak i unijnego. Zagłębiając się zaś w aspekty filozoficzne dotyczące pożywienia, można stwierdzić, że od stuleci pozostaje ono również przedmiotem sporów religijnych, ideologicznych, zdrowotnych i politycznych, gdzie trudno jest niekiedy dojść do konsensusu na temat tego, co można zjeść, a czego konsumpcja jest bezwzględnie zakazana.
Zdrowa żywność to pojęcie szerokie, często upraszczane w przekazach marketingowych, ale w istocie opierające się na kilku prostych zasadach. Chcąc jeść zdrowo, powinniśmy po prostu jeść produkty świeże, nieprzetworzone, bogate w witaminy, błonnik i składniki mineralne.
Na pierwszym miejscu w tej materii stoją warzywa i owoce – najlepiej sezonowe i lokalne. Dalej zaś są pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, dobrej jakości tłuszcze (jak na przykład oliwa z oliwek czy orzechy), a także fermentowane przetwory mleczne i ryby morskie.
Problem z żywnością przetworzoną nie wynika z samego faktu jej obróbki – lecz ze stopnia, w jakim zmienia ona swój pierwotny skład. Produkty wysoko przetworzone, takie jak dania instant, słodzone napoje, wyroby cukiernicze, fast foody czy gotowe sosy, zawierają ogromne ilości soli, cukru, tłuszczów trans i syntetycznych dodatków – ich nadmierne i nazbyt regularne spożycie może powodować rozmaite stany zapalne, zaburzenia metaboliczne, a w dłuższej perspektywie – różne choroby przewlekłe.
Unikać warto przede wszystkim produktów zawierających konserwanty z grupy E, sztuczne barwniki, emulgatory i wzmacniacze smaku. Sygnałem ostrzegawczym powinien być też skład dłuższy niż przeciętny akapit oraz każdy produkt, który zachowuje „świeżość” przez kilka miesięcy.
Pokaż więcej
Coraz więcej osób decyduje się na urlop w formule all inclusive, doceniając wygodę i znajomość kosztów w pakiecie wakacyjnym. Ta forma wypoczynku w tym roku jeszcze bardziej zyskała na popularności. Tymczasem w jednym z najczęściej wybieranych krajów wakacyjnych władze planują zakazać hotelom przyjmowania turystów w takiej formule i są ku temu ważne powody.
Ponad 19 ton koncentratu pomidorowego pochodzącego z Ukrainy nie trafi do sprzedaży w Polsce. Decyzję o zatrzymaniu transportu podjęli inspektorzy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych po wykryciu w produkcie niebezpiecznych zanieczyszczeń. Sprawa zyskała rygor natychmiastowej wykonalności.
Historia pokazała, że wiele produktów, których używaliśmy na co dzień, ostatecznie wykazało szereg niepożądanych skutków. Tak jest również z uwielbianą przez Polaków rybą, która często ląduje na stołach i w żołądkach. Inne kraje zdecydowały o jej zakazaniu, a to przez szereg niepokojących objawów. Wiadomo, dlaczego warto jej unikać.
Polska znajduje się w czołówce europejskich eksporterów żywności. Krajowe produkty spożywcze trafiają na stoły milionów konsumentów w całej Unii Europejskiej, ciesząc się opinią świeżych i konkurencyjnych cenowo. Ostatnio jednak pojawiły się niepokojące doniesienia — jeden z polskich produktów dotarł za granicę skażony niebezpieczną bakterią. Tamtejsze służby sanitarne wydały ostrzeżenia i podjęły zdecydowane działania. Sprawa odbiła się szerokim echem nie tylko w mediach, ale i w branżowych środowiskach eksportowych.
W ostatnich tygodniach coraz więcej mówi się o ofercie ryb w polskich dyskontach. Okazuje się, że jedna z nazw może być myląca dla wielu konsumentów. W mediach społecznościowych pojawiły się obszerne opisy, Polacy zastanawiają się, czy na pewno kupują to, co myślą, że wybrali. Problem dotyczy też lokali gastronomicznych.
Do tej pory wszyscy myśleli, że cen jagodzianek nic nie przebije. Teraz na rynku pojawiła się bardzo silna konkurencja wykorzystująca owoce sezonowe uwielbiane przez Polaków. W mediach społecznościowych zaskoczenie wywołała cena innej słodkiej przekąski. Za tę kwotę można zjeść porządny obiad. Internauci są zszokowani.
Polskie służby sanitarne ostrzegają przed spożyciem lodów zakupionych w nadmorskich miejscowościach. Kontrole wykazały rażące uchybienia, a przebadane próbki żywności ujawniły obecność bakterii, które są groźne dla ludzkiego zdrowia. Sprawa nie skończyła się tylko na ostrzeżeniu konsumentów — sanepid wydał szereg decyzji o natychmiastowej wykonalności. Gdzie dokładnie w sprzedaży pojawiły się skażone lody?
Globalny rynek napojów zmaga się obecnie z kilkoma kryzysami. Już niedługo konsumenci będą musieli liczyć się nie tylko z wysokimi cenami za ulubione produkty, ale również z ich zmniejszająca się dostępnością w sklepach. Do tej pory z kłopotami musieli radzić sobie producenci kawy i soku pomarańczowego, teraz sprawa rozszerzyła się o kolejny zagrożony napój. W tle konflikt największych sieci handlowych.
W jednym z produktów pochodzących z Polski wykryto niebezpieczną bakterię chorobotwórczą, która może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Ostrzeżenie w tej sprawie wydały nie tylko polskie służby sanitarne, ale również instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności w innych krajach Europy. Sprawa szybko nabrała międzynarodowego rozgłosu i wywołała reakcję mediów poza granicami Unii Europejskiej.
Raport cen detalicznych nie pozostawia złudzeń — ulubione przekąski Polaków drożeją szybciej niż inne kategorie produktów. Eksperci alarmują: tak wysokich wzrostów cen słodyczy i masła nie obserwowano od miesięcy.
Mięso wciąż pozostaje podstawą diety ponad 90 proc. Polaków. Kupujemy je w sklepach wielkopowierzchniowych, branżowych i na targowiskach. Okazuje się, że nie możemy być pewni, co do prawdziwości informacji podawanych przez producenta. Ostatnia kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wykazała szereg nieprawidłowości.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dotyczące popularnych piw. Jak podano, otwarcie niektórych partii tych napojów może prowadzić do poważnych obrażeń - istnieje bowiem ryzyko, że butelki… eksplodują.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie, z którym powinni zapoznać się wszyscy Polacy. W jednym z produktów spożywczych, który w swojej lodówce może mieć każdy, wykryto niebezpieczną bakterię. Warto dokładnie sprawdzić, czy nie mamy go w swoim domu. GIS alarmuje, że nie należy go spożywać. Wyjaśniamy, o który produkt konkretnie chodzi.
Dieta szpitalna od lat wzbudza wiele kontrowersji wśród Polaków. Jedzenie podawane w placówkach nie ma dobrej opinii, a zdjęcia obrazujące posiłki obiegają sieć z prędkością światła. To ma się wkrótce zmienić. Ujawniono, jak już niedługo będzie wyglądał jadłospis, wielu pacjentów się zaskoczy.
Lato kojarzy nam się nie tylko z piękną pogodą i błogim odpoczynkiem, ale również pyszną kuchnią pełną świeżych owoców i warzyw. To idealna okazja na to, aby najeść się pełnych witamin produktów, ale także bez wyrzutów sumienia skosztować słodkich przekąsek w letniej odsłonie. Ich ceny jednak stale rosną, na tego ulubieńca nie każdego stać.
Skandal w Japonii. Tamtejszy minister rolnictwa złożył tekę. Powodem była jego niefortunna wypowiedź, która brzmiała jak echo oderwanych od rzeczywistości komentarzy historycznych elit. Sytuacja ta rzuca światło nie tylko na wysokie standardy politycznej odpowiedzialności w tym kraju, ale przede wszystkim podkreśla powagę narastającego kryzysu żywnościowego - zjawiska, którego skutki mogą w niedalekiej przyszłości dotknąć także Polskę.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie skierowane do konsumentów. Ujawniono, że kolejny produkt nie spełnia wymaganych norm, a jego spożycie może stanowić zagrożenie dla zdrowia niektórych osób. Powodem interwencji była niezgodność między informacją na etykiecie a rzeczywistym składem, co skutkowało natychmiastowym wycofaniem artykułu z obrotu.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilny komunikat, z którym warto się zapoznać. Po spożyciu ryb u kilku Polaków wystąpiły niepokojące objawy. GIS bije na alarm i apeluje, by zachować szczególną ostrożność. Wydano także zalecenia. W przypadku pojawienia się objawów po zjedzeniu tych ryb należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Przedstawiamy szczegóły.
O produktach spożywczych oferowanych w polskich sklepach można powiedzieć wiele. Wiele wskazuje jednak na to, że już wkrótce zostaną wobec nich podjęte konkretne decyzje, które mogą sprawić, że niektóre nawet całkowicie zniknął z półek. Unijne przepisy jasno wskazują, co wzbudza największe kontrowersje.
Choć dynamika wzrostu cen spada, to wciąż trudno mówić o prawdziwej poprawie. Najnowszy raport UCE Research i Uniwersytetu WSB Merito nie pozostawia złudzeń - żywność drożeje, a niektóre kategorie wręcz biją cenowe rekordy.
Coraz więcej Polaków korzysta z różnorodnych diet, które mają poprawić ich zdrowie i samopoczucie. Okazuje się jednak, że stosowanie jednej z najpopularniejszych może bardzo źle się skończyć. Badacze właśnie ujawnili raport, z którego wynika, że w wielu charakterystycznych produktach wykryto wysokie stężenie ołowiu. To nie jest obojętne dla zdrowia.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych po raz kolejny wykryła nieprawidłowości w produktach, które pojawiły się na terenie Polski. Tym razem chodzi o tonę herbaty czarnej i zielonej. Wykryto poważne wady, które sprawiły, że wydano oficjalne zakazy. Ich wykonalność ma być natychmiastowa.
Zbliża się Wielkanoc - czas, kiedy Polacy spędzają czas na pieczeniu i konsumpcji świątecznych ciast. Podczas zakupów składników do naszych wielkanocnych przysmaków powinniśmy uważać szczególnie na jeden składnik. Inspektorzy sanitarni w wyniku kontroli wykryli w nim szkodliwe substancje. Ciasta z taką zawartością lepiej nie podawać rodzinie.
Zdaniem dietetyków ryby powinny być stałym elementem diety człowieka. Polacy uwielbiają kilka konkretnych gatunków, które chętnie spoczywają na świątecznych stołach lub są pysznym elementem nadmorskich wakacji. Okazuje się jednak, że jedna z popularnych ryb może wkrótce zniknąć ze sklepów. Apele są poważne, badacze dostrzegają problemy.
Badacze wzięli pod lupę jeden z ulubionych przysmaków Polaków, czyli rodzynki. Uwielbiamy jeść je nie tylko solo — są ważnym składnikiem wielu ciast i deserów, szczególnie cenionego sernika wiedeńskiego. Niestety, do sprzedaży trafiły suszone winogrona, które nigdy nie powinny trafić na stoły. Wykryto w nich zatrważający poziom szkodliwych substancji. Jedna z firm produkujących rodzynki, które znalazły się w zestawieniu, zabrała głos w tej sprawie.
Produkty w tej firmy zna w Polsce prawie każdy. Niektórym z nas towarzyszą od najmłodszych lat. Znany i ceniony w całej Europie producent jogurtów i serków homogenizowanych działa na europejskim rynku od 106 lat. Teraz właściciele firmy musieli podjąć trudną decyzję o zamknięciu jednego z największych zakładów. Firma wydała oświadczenie, w którym podała przyczyny tej decyzji. Wiadomo, ile miejsc pracy jest zagrożonych.
Nadania laboratoryjne sprawdziły zawartość niepożądanych substancji chemicznych w popularnych jogurtach owocowych. Wyniki analizy budzą wątpliwości co do jakości produktów dostępnych na sklepowych półkach. Pod lupę trafiły znane marki i chętnie wybierane smaki. Jeden z nich szczególnie zwrócił uwagę badaczy, tej substancji nie powinno tam być.
Amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group opublikowała listę warzyw i owoców, po które sięgamy codziennie, a które według badań są najbardziej skażone szkodliwymi dla ludzi substancjami. Europejskie badania w tej dziedzinie rysują się równie pesymistycznie. W zestawieniu figurują m.in. papryka, czy jabłka. Co jeszcze znalazło się w niechlubnej „Brudnej Dwunastce”?