Zbliża się Wielkanoc - czas, kiedy Polacy spędzają czas na pieczeniu i konsumpcji świątecznych ciast. Podczas zakupów składników do naszych wielkanocnych przysmaków powinniśmy uważać szczególnie na jeden składnik. Inspektorzy sanitarni w wyniku kontroli wykryli w nim szkodliwe substancje. Ciasta z taką zawartością lepiej nie podawać rodzinie.
Zdaniem dietetyków ryby powinny być stałym elementem diety człowieka. Polacy uwielbiają kilka konkretnych gatunków, które chętnie spoczywają na świątecznych stołach lub są pysznym elementem nadmorskich wakacji. Okazuje się jednak, że jedna z popularnych ryb może wkrótce zniknąć ze sklepów. Apele są poważne, badacze dostrzegają problemy.
Badacze wzięli pod lupę jeden z ulubionych przysmaków Polaków, czyli rodzynki. Uwielbiamy jeść je nie tylko solo — są ważnym składnikiem wielu ciast i deserów, szczególnie cenionego sernika wiedeńskiego. Niestety, do sprzedaży trafiły suszone winogrona, które nigdy nie powinny trafić na stoły. Wykryto w nich zatrważający poziom szkodliwych substancji. Jedna z firm produkujących rodzynki, które znalazły się w zestawieniu, zabrała głos w tej sprawie.
Produkty w tej firmy zna w Polsce prawie każdy. Niektórym z nas towarzyszą od najmłodszych lat. Znany i ceniony w całej Europie producent jogurtów i serków homogenizowanych działa na europejskim rynku od 106 lat. Teraz właściciele firmy musieli podjąć trudną decyzję o zamknięciu jednego z największych zakładów. Firma wydała oświadczenie, w którym podała przyczyny tej decyzji. Wiadomo, ile miejsc pracy jest zagrożonych.
Nadania laboratoryjne sprawdziły zawartość niepożądanych substancji chemicznych w popularnych jogurtach owocowych. Wyniki analizy budzą wątpliwości co do jakości produktów dostępnych na sklepowych półkach. Pod lupę trafiły znane marki i chętnie wybierane smaki. Jeden z nich szczególnie zwrócił uwagę badaczy, tej substancji nie powinno tam być.
Amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group opublikowała listę warzyw i owoców, po które sięgamy codziennie, a które według badań są najbardziej skażone szkodliwymi dla ludzi substancjami. Europejskie badania w tej dziedzinie rysują się równie pesymistycznie. W zestawieniu figurują m.in. papryka, czy jabłka. Co jeszcze znalazło się w niechlubnej „Brudnej Dwunastce”?
Dyskonty ścigają się w przygotowywaniu kolejnych promocji na owoce i warzywa, które przyciągną najwięcej klientów. Tymczasem uwagę kupujących zwróciły niekoniecznie atrakcyjne ceny, a zaskakujący owoc, który coraz częściej pojawia się na półkach polskich sklepów. Jego niecodzienny wygląd wzbudza ogromne kontrowersje. W sieci wybuchła dyskusja.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilny komunikat. Ostrzeżenie dotyczy partii produktu spożywczego, w którym wykryto bakterię salmonelli. Zaapelowano do klientów, żeby nie tylko pozbywali się wadliwego artykułu, ale również, aby w razie jakichkolwiek podejrzeń o zatruciu, niezwłocznie zgłaszali się do lekarza.
Mieszkanka Podhala zaalarmowała o swoim nieprzyjemnym doświadczeniu podczas zakupów w jednym z lokalnych sklepów sieci Biedronka. Klientka twierdziła, że w opakowaniach wielu produktów spożywczych znalazła larwy niezidentyfikowanych owadów. Kobieta zdjęciami udokumentowała swoje odkrycie, a sprawą zainteresowały się media. Sieć wydała oficjalne oświadczenie w tej sprawie.
Miłośnicy kultowego przysmaku będą mieli nie lada gratkę. Już teraz wielbiciele słodkości mają okazję do spróbowania ich ulubionej przekąski w zupełnie innej formie niż dotychczas. Takich produktów nie da się dostać w sklepie, w regularnej sprzedaży, ale ich niewątpliwą zaletą jest niezwykle przystępna cena. Warto się pospieszyć, bo obowiązują limity!
Największe sieci sklepów w Polsce nieprzerwanie próbują udowodnić, że to właśnie w ich sklepach można zaoszczędzić najwięcej. Jednym z efektywnych sposobów na jednoczesną aktywizację sprzedaży i ograniczenie marnowania żywności jest obniżanie cen produktów z krótkim terminem ważności. Lidl, dotąd hojnie oferujący rabaty sięgające nawet 70 procent, nagle zmienił warunki promocji. Niemal natychmiast przez Internet przetoczyła się fala krytyki. Gdzie tkwi haczyk?
Dubajska czekolada szybko zyskała olbrzymią popularność na całym świecie. Również w Polsce jest już dostępna w wielu sklepach, a niektórzy próbują wykonać ją samodzielnie w domu. Ceny są zawrotne, dla odrobiny słodyczy w życiu ludzie zdobywają się jednak na wiele. Teraz pojawiły się informacje o wycofaniu produktu z dyskontów. Pilny komunikat obiegł sieć.
Główny Inspektorat Sanitarny właśnie poinformował o wycofaniu kolejnego produktu spożywczego. Wykrycie niebezpiecznych drobnoustrojów wiąże się ze specjalnymi procedurami, w których kooperować powinni również klienci. Jak ostrzega instytucja, spożycie mąki może się wiązać z zagrożeniem dla zdrowia. Znane są szczegóły postępowania.
Fundacja Pro-Test wzięła pod lupę owoce z popularnych dyskontów. Przebadano w laboratorium pomarańcze z Lidla i Biedronki. Wyniki badań są niepokojące. Co konkretnie wykazały testy? Przedstawiamy szczegóły.
Choć żywność ekologiczna zyskuje na popularności w wielu krajach Europy, w Polsce wciąż pozostaje niszowym wyborem. Co sprawia, że Polacy niechętnie sięgają po organiczne produkty, podczas gdy Skandynawowie wydają na nie setki euro rocznie? Odpowiedź może być bardziej zaskakująca, niż się wydaje.
Od 1 stycznia 2025 roku wchodzi w życie przełomowe rozporządzenie Unii Europejskiej dotyczące znakowania żywności. Sklepy i producenci będą musieli dostosować się do nowych zasad. Co to oznacza dla konsumentów? Szczegóły poniżej.
Dubajska czekolada to produkt, który pokochali Polacy. Niestety kosztuje ona nieco więcej od tradycyjnych wyrobów z kakao, do których przyzwyczaiły nas supermarkety, a z uwagi na ogromny popyt, zapasy znikają błyskawicznie. Podpowiadamy, gdzie najlepiej ją kupić, nie wydając przy tym fortuny.
Ceny masła w ostatnim czasie wzrosły do rekordowych poziomów. Okazuje się jednak, że to inne artykuły spożywcze zdrożały najmocniej. Ceny galopują z tygodnia na tydzień. Który produkt zyskał niechlubny tytuł lider drożyzny?
W trosce o bezpieczeństwo klientów sieć Auchan poinformowała o wycofaniu jednej z popularnych herbat ziołowych. Decyzja ta została podjęta w wyniku zaleceń Inspekcji Sanitarnej.
Wielu Polaków nie zwraca uwagi na składy produktów, które umieszcza w koszykach sklepowych. To ogromny błąd. Katarzyna Bosacka, polska dziennikarska i pasjonatka gotowania postanowiła Polakom uświadomić, jak bardzo jest to ważne. Pod lupę wzięła pasztet i porównała go z produktem dla kotów. Będzie zaskoczeni efektami.
Choć w tej branży w Europie prym wiodą Niemcy, w pierwszej piątce krajów produkujących przysmaki doceniane na całym świecie znajduje się także Polska, która razem z naszymi sąsiadami zza Odry, a także Francją, Włochami i Holandią odpowiada za 72 proc. produkcji. Tylko w tym roku wyprodukowaliśmy o 50 tys. więcej tych produktów niż w ubiegłym.
W ostatnim czasie ceny masła w Polsce biją rekordy. Ten podstawowy produkt podrożał tak bardzo, że postanowił zainterweniować nawet rząd. “Fakt” sprawdził, jak prezentują się ceny masła u naszych sąsiadów. Polacy nie mają na co narzekać?
Państwowa Inspekcja Sanitarna ma ważne informacje dla alergików, którzy mogli nieświadomie zakupić niebezpieczny dla nich produkt. Producent popularnej na polskim rynku musztardy nie poinformował na opakowaniu że w składzie znajduje się składnik wywołujący alergię. Podano markę i numer partii musztardy, która może zawierać ukryty składnik.
W polskiej tradycji związanej z Bożym Narodzeniem mak symbolizuje dobrobyt. Na świątecznych stołach niektórych regionach nie może zabraknąć kutii, czyli słodkiego deseru z makiem orzechami i miodem. W innych częściach kraju Polacy zajadają się makowcem. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że zanieczyszczony mak może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Jak uniknąć zatrucia? Podpowiadamy.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a Polacy zaczynają myśleć o listach składników do wigilijnych potraw. Ryby, które od zawsze gościły na stołach, mogą w tym roku przynieść zaskoczenie. Zwłaszcza w kwestii cen za kilogram. Co dokładnie się zmieniło i jak może to wpłynąć to na świąteczne przygotowania?
Czy to możliwe, aby pod choinką zabrakło w tym roku czekoladowych mikołajów? Kryzys w produkcji czekolady pogłębia się, upadają kolejni legendarni producenci a pierwotna, nieoczywista przyczyna problemów, w najbliższych latach będzie tylko narastać.
Niższe plony jabłek zaskoczyły polskich sadowników. Produkcja owoców w Polsce osiągnęła w tym roku najniższy poziom od 2019 r., co oznacza nie tylko droższe jabłka, ale też wzrost cen soków i mrożonek. Jak wpłynie to na nasze portfele w najbliższych miesiącach?
Narodowy Bank Polski opublikował raport dotyczący inflacji, w którym zawarto prognozy wzrostu cen w 2025 r. Spodziewać można się dalszych podwyżek, a uwagę zwracają uwagę przyczyny. Poza oczywistymi, jak wzrost wynagrodzeń, swój udział w drożyźnie ma też wojna cenowa tocząca się między Lidlem i Biedronką. Jak to możliwe?