Wyszukaj w serwisie
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie
BiznesINFO.pl > Polska i Świat > Goodvalley - producent żywności działający w modelu „od pola do stołu”
Maciej Olanicki
Maciej Olanicki 13.09.2024 16:20

Goodvalley - producent żywności działający w modelu „od pola do stołu”

goodvalley
Fot. materiały własne

Zrównoważony rozwój to pojęcie, które coraz częściej pojawia się w kontekście produkcji żywności. Dla jednych jest to nowy sposób prowadzenia działalności, a inni rozwijają się w tym modelu od ponad 30 lat. Takim przykładem jest firma Goodvalley. Producent mięsa wieprzowego z Przechlewa posiada swoje uprawy zbóż,  z których produkuje paszę dla zwierząt we własnym Młynie Paszowym, własne gospodarstwa i zakłady mięsne, a także biogazownie rolnicze. W ten sposób firma kontroluje cały łańcuch produkcji, dzięki czemu może zapewnić konsumentów, że na każdym etapie zadbano o najwyższe standardy jakościowe. 

Goodvalley, czyli Dolina Dobra. Producent żywności od pola po stół

Ważnym elementem procesu produkcji żywności Goodvalley są wspomniane biogazownie. Dzięki temu cały proces może być zarządzany w sposób gwarantujący optymalne wykorzystanie zasobów i z zachowaniem troski o środowisko naturalne. O pojmowaniu tak rozumianego rozwoju w Goodvalley mówi Anita Bednarek, Dyrektor ds. Zrównoważonego rozwoju firmy

Zrównoważone podejście do produkcji to dla mnie mądre podejście. Oznacza ono to, że nie jesteśmy tylko tu i teraz, że robimy także rzeczy dla przyszłości, myślimy o tym, żeby oszczędzać zasoby, zamykać obieg” – podkreśla Anita.

Polski lider vs chińskie platformy. LPP: „Mamy pewną przewagę nad azjatycka konkurencją”

Jak Goodvalley rozumie zrównoważony rozwój?

Zamykanie obiegu w Goodvalley jest zgodne z podejściem zero waste, które polega na tym, by w procesie produkcji nie marnować żadnych surowców. Wykorzystuje się wszystkie produkty uboczne, aby zminimalizować marnotrawstwo i zmaksymalizować efektywność produkcji. Przykładem takiego rozwiązania, które stosuje firma Goodvalley, są instalacje biogazowe. Dzięki nim pozostałości po hodowli zwierząt, które zazwyczaj wykorzystywane są jako nawóz naturalny, mogą być  również substratem do produkcji biogazu rolniczego, z którego z kolei wytwarzana jest energia i ciepło oraz nawóz organiczny w postaci produktu pofermentacyjnego. 

Zamknięty obieg w Goodvalley

Wszelkie pozostałości po produkcji rolno-spożywczej  w Goodvalley są zagospodarowywane tak, że otrzymują nowe zastosowanie. Dzięki temu procesy produkcyjne są przyjazne dla lokalnego środowiska, w którym firma działa, a produkcja odbywa się w obiegu zamkniętym.