Jesienne zakupy w Biedronce mogły zakończyć się dla mieszkańca Poznania kilkunastozłotową stratą. Na szczęście, czujność przy kasie samoobsługowej pozwoliła mu odkryć poważny błąd wagowy na etykiecie szynki. Całą sytuację opisał portal ePoznań.pl.
Czy rodzinna firma to pole bitwy pokoleń czy synergia napędzająca rozwój? Założyciel i sukcesor Zakładów Mięsnych Wierzejki, Marek i Adam Zdanowscy, pokazują, że prawda leży pośrodku. Ich historia to opowieść o budowaniu biznesu od podstaw w burzliwych latach 90., przetrwaniu kryzysów, które pogrążyły wielu konkurentów i wizji przyszłości w erze rosnącej popularności weganizmu. To również portret dwóch światów: intuicji i doświadczenia zderzonych z analitycznym podejściem i nowoczesnymi technologiami.
Sprawa mięsa i wędlin marek własnych popularnych dyskontów wciąż rozpala emocje wśród Polaków. To produkty przystępne cenowo, ale wiele osób wciąż ma obawy co do ich jakości. Postanowili się temu przyjrzeć eksperci. Z analizy dowiadujemy się, która szynka — z Lidla czy z Biedronki — jest lepsza dla naszego zdrowia.
Dzień świętego Marcina to święto ważne w chrześcijańskiej, a także kulinarnej tradycji zarówno Polski, jak i naszych zachodnich sąsiadów. Na 11 listopada producenci i restauratorzy z Polski i Niemiec szykują dania z gęsi. Jak się okazuje, mięso z naszego kraju wywołało duże niezadowolenie za Odrą. Jaki jest powód?
Producenci żywności i miłośnicy tradycyjnej diety sprzeciwiają się popularnemu w ostatnich latach zjawisku nazywania dań wegetariańskich i wegańskich w sposób charakterystyczny dla potraw mięsnych. Część z nich żąda nawet zakazu sprzedaży produktów roślinnych w sposób nawiązujący do mięsa. Właśnie wydano orzeczenie TSUE w tej sprawie.
Zrównoważony rozwój to pojęcie, które coraz częściej pojawia się w kontekście produkcji żywności. Dla jednych jest to nowy sposób prowadzenia działalności, a inni rozwijają się w tym modelu od ponad 30 lat. Takim przykładem jest firma Goodvalley. Producent mięsa wieprzowego z Przechlewa posiada swoje uprawy zbóż, z których produkuje paszę dla zwierząt we własnym Młynie Paszowym, własne gospodarstwa i zakłady mięsne, a także biogazownie rolnicze. W ten sposób firma kontroluje cały łańcuch produkcji, dzięki czemu może zapewnić konsumentów, że na każdym etapie zadbano o najwyższe standardy jakościowe.
Sieć handlowa Lidl podjęła szybką decyzję o wycofaniu jednego z mięsnych produktów ze swoich sklepów po otrzymaniu informacji o możliwym zanieczyszczeniu. Ostrzeżenie zostało przekazane przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS), co skłoniło Lidla do podjęcia natychmiastowych działań.
Branża wędliniarska zwraca uwagę, że ceny mięsa w marketach mogą być zaniżone w stosunku do rzeczywistych kosztów produkcji.
Aldi postanowił zaangażować się w rewolucję ekologiczną jeszcze mocniej niż konkurencja. Podczas gdy wiele sieciówek zamierza wycofać jaja z chowu klatkowego, niemiecki dyskonter deklaruje rezygnację z mięsa z ferm. Zmiany odczują przede wszystkim mniej zamożni klienci.Z tego artykułu dowiesz się:Które sieciówki zadeklarowały wycofania jajek z chowu klatkowegoDo kiedy Aldi zamierza zrezygnować z mięsa z fermJakie mogą być konsekwencje tej decyzji
Czerwone mięso znalazło się pod lupą Unii Europejskiej, która chce wyłączyć je z promocji żywności. Polscy rolnicy obawiają się najgorszego, ale zapowiadają, że nie będą składać broni.Z tego artykułu dowiesz się:Jakie są plany UE wobec czerwonego mięsaDlaczego mogą zaszkodzić Polsce
Z tego artykułu dowiesz się:Ile osób zamierza zrobić zakupy na promocjiDlaczego rosną ceny jajekDlaczego spadają ceny mięsa
Z tego artykułu dowiesz się:Jaką decyzję podjęła BiałoruśKtóre województwa są objęte dodatkowymi restrykcjamiIle przypadków ASF potwierdzono w Polsce
Z tego artykułu dowiesz się:Dlaczego ceny zbóż stale rosnąIle kosztuje tona pszenicyCo przyczynia się do wzrostu cen mięsa
Z tego artykułu dowiesz się:O negatywnym wpływie mięsa na zdrowie człowiekaDlaczego wzmożona ilość spożywanego mięsa może być niebezpiecznaKtóra grupy społeczne coraz częściej decydują się na odejście od spożywania mięsa
Kurczaki z drukarek 3D nie są obcą technologią dla KFC. Dlatego też firma postanowiła zainwestować w to innowacyjne rozwiązanie. Wszystko spowodowane jest coraz poważniejszym zagrożeniem, że wkrótce na świecie zabraknie mięsa. KFC rozpoczęło ścisłą współpracę z rosyjską firmą z branży biotechnologicznej 3D Bioprinting Solutions.