Pilne ostrzeżenie GIS. Ta mąka błyskawicznie znika ze sklepów. Natychmiast przestań używać
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ponownie podjął interwencję na rynku żywności, wydając publiczne ostrzeżenie dotyczące jednej z partii mąki, w której stwierdzono niebezpieczne przekroczenie dopuszczalnego poziomu pestycydu – chlorpiryfosu.
Chlorpiryfos – dlaczego ten pestycyd jest tak niebezpieczny?
Wykrycie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pestycydu chlorpiryfosu w partii mąki jaglanej to poważny sygnał alarmowy. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego (NIZP PZH – PIB), każda ilość tego środka, która przekracza ustanowiony limit, może potencjalnie stwarzać zagrożenie dla zdrowia.
Chlorpiryfos, będący środkiem owadobójczym, został zakazany w Unii Europejskiej w 2020 roku ze względu na swoje toksyczne właściwości. Badania naukowe wskazują, że związek ten hamuje działanie jednego z enzymów, prowadząc do neurotoksyczności, co jest szczególnie groźne dla dzieci, u których może skutkować zaburzeniami neurodegeneracyjnymi, objawiającymi się na przykład pogorszeniem zdolności poznawczych i osłabieniem pamięci.
Ostra ekspozycja na chlorpiryfos, czyli spożycie większej dawki, może wywoływać nudności, skurcze mięśni, a nawet zaburzenia oddychania, podczas gdy przewlekłe narażenie, na przykład w okresie ciąży, bywa łączone z niższym ilorazem inteligencji u dzieci. GIS podał konkretne informacje o wycofanej mące.
GIS alarmuje - jeśli masz tę mąkę, natychmiast ją zwróć
Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego precyzyjnie określa partię mąki jaglanej, której spożycie stanowi potencjalne ryzyko dla zdrowia. Ostrzeżenie dotyczy produktu "Mąka jaglana" pakowanego w opakowania o masie 1 kg, 5 kg i 25 kg, z numerem partii 06 2025 oraz datą minimalnej trwałości "najlepiej spożyć przed" 06.2026.

Dystrybutorem tej partii jest firma „TAR-GROCH-FIL” Spółka Jawna z siedzibą w Filipowicach. Natychmiast po otrzymaniu informacji o nieprawidłowościach, dystrybutor podjął współpracę z producentem, aby rozpocząć proces wycofywania produktu z rynku i ustalić źródło skażenia. Cały proces jest monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Konsumenci mogą zwrócić wadliwy produkt
Konsumenci, którzy zakupili mąkę jaglaną z zakwestionowanej partii, są stanowczo proszeni o jej niespożywanie. W przypadku posiadania produktu zaleca się jego zwrot do miejsca zakupu lub utylizację.
Reakcja dystrybutora i Inspekcji Sanitarnej jest szybka, co ma na celu jak najszybsze usunięcie potencjalnie niebezpiecznego towaru z obrotu. Chociaż mąka jaglana jest ceniona za swoje właściwości odżywcze, w tym przypadku ryzyko związane z obecnością pestycydu jest zbyt wysokie, aby je zignorować.