Wyszukaj w serwisie
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie
BiznesINFO.pl > Gastronomia

Gastronomia

Robert Lewandowski Anna Lewandowska
02.03.2024 21:20 Poszli na obiad do restauracji Roberta Lewandowskiego. Ceny zaskakują

Robert Lewandowski jest nie tylko zdolnym piłkarzem, ale także utalentowanym biznesmenem. Kilka lat temu otworzył w Warszawie restaurację "NINE's", która do dziś cieszy się sporą popularnością. Ile trzeba zapłacić, żeby spróbować potraw serwowanych przez pracowników napastnika? Menu może zaskoczyć.

gdynia-port-ludzie-pieniadze
23.11.2023 11:32 Poszli do smażalni ryb w Gdyni. Takie są ceny poza sezonem

W sezonie wakacyjnym urlopowicze zwracali uwagę, że tegoroczne ceny nad Bałtykiem są znacznie wyższe niż w poprzednich latach. Media informowały, że restauratorzy notują zmniejszony ruch, a turyści często decydują się przygotować posiłek we własnym zakresie niż udać do lokalu gastronomicznego. Jedna z czytelniczek “Faktu” wybrała się z dzieckiem do smażalni ryb w Gdyni. “Gdy odebrałam talerz z jedzeniem córeczki, aż zrobiłam fotkę” – przyznała kobieta.

Restauracja Popeyes
04.10.2023 13:00 Amerykańska sieć podbija polski rynek. Otwiera restauracje w kolejnych lokalizacjach

Pierwsze restauracje Popeyes w Polsce zostały otwarte we Wrocławiu i Szczecinie. W czwartek, 21 września, otwarto trzecią w naszym kraju, a pierwszą w Warszawie restaurację amerykańskiej sieci fast food. Popeyes zapowiada kolejne dwie lokalizacje w stolicy.

burger
31.08.2023 09:00 Burger King pozwany przez klientów. Chodzi o rozmiar kanapki

Burger King zmierzy się w sądzie z pozwem zbiorowym amerykańskich klientów. Ich zdaniem kanapki na zdjęciach wyglądają na większe, niż są w rzeczywistości. 

kebab
26.07.2023 15:51 Co tak naprawdę jest w kebabie. Wyniki kontroli nie napawają optymizmem

Po raz pierwszy Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w I kwartale 2023 r. przeprowadziła kontrole jakości kebabów. Wyniki kontroli nie napawają optymizmem. W 81,7 proc. sprawdzonych miejsc ujawniono nieprawidłowości.

Popeyes restauracja
20.06.2023 12:38 Amerykański gigant wkracza do Polski. Znamy datę otwarcia pierwszej restauracji

Siódmego lipca o godz. 11:00 we wrocławskim Pasażu Grunwaldzkim otworzy się pierwsza restauracja amerykańskiej sieci Popeyes. Tutejsi mieszkańcy wreszcie będą mogli skosztować słynnego kurczaka w luizjańskim stylu. W nadchodzących miesiącach kolejne lokale mają pojawić się w Szczecinie i Warszawie.

flaga USA
02.06.2023 10:20 Znana amerykańska sieć restauracji niebawem wkroczy na polski rynek. Pierwsze otwarcie w lipcu

Popeyes to sieć restauracji szybkiej obsługi, którą założono w Nowym Orleanie w 1972 roku. Słynie z dań przyrządzanych na bazie kurczaka marynowanego w specjalnych przyprawach oraz serwowania typowych dodatków kuchni amerykańskiej. W lipcu we Wrocławiu otworzy u nas swój pierwszy lokal – donosi „Rzeczpospolita”.

flaga USA
25.04.2023 09:26 Amerykańska sieć fast food zamierza wejść do Polski. Jest poważnym rywalem KFC

Texas Chicken zamierza otworzyć swoje lokale w naszym kraju. To sieć restauracji typu fast food, która w USA oraz na międzynarodowych rynkach jest poważną konkurencją dla KFC. Obecnie firma poszukuje u nas potencjalnych franczyzobiorców – informuje serwis wiadomoscihandlowe.pl.

Pixabay-starbucks-kawa
12.02.2023 13:19 USA: mężczyzna zapłacił za dwie kawy w Starbucksie ponad 4 tys. dolarów. Nie sprawdził paragonu

W amerykańskim stanie Oklahoma mężczyzna udał się do Starbucksa po dwie kawy: dla siebie i żony. Złożył zamówienie o wartości 10 dolarów, ale zapłacił… ponad 4 tys. dolarów (przeszło 17 tys. zł). Nie sprawdził paragonu, wskutek czego o gigantycznym rachunku zorientował się dopiero później.

polska-ukraina flaga-biznesinfo
09.02.2023 19:44 Kolejna sieć fast food wchodzi do Polski. Pierwszy lokal otworzy w Warszawie

Ukraińska sieć restauracji otworzy swój pierwszy lokal w warszawskim centrum handlowym Blue City. Do tej pory lokale Master Burger znajdowały się na Ukrainie i w Czechach — donosi portal wiadomoscihandlowe.pl. Dokładna data otwarcia nie została jeszcze podana.Master Burger to ukraińska sieć restauracji, która na razie działa na rynkach: czeskim i ukraińskim. W samym Kijowie posiada osiem lokalizacji.

flaga polska-flaga polski-flaga polska chmury-iberion
16.12.2022 21:13 Największa polska sieć pizzerii trafiła w ręce Norwegów

To jedna z większych transakcji na rynku gastronomicznym. Nowym właścicielem największej polskiej sieci pizzerii Da Grasso została norweska firma Orkla — donosi portal dlahandlu.pl. Pierwszą umowę inwestycyjną zawarto 3 miesiące temu. W tym czasie obie firmy otrzymały wymagane zgody Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz uzgodniły warunki przyszłej współpracy.Da Grasso jest największą polską siecią pizzerii. Historia firmy sięga roku 1996 — wówczas otwarto w Łodzi pierwszą restaurację. Do tej pory w Polsce powstało 190 lokali franczyzowych pod tą nazwą.

Upadłość konsumencka z rekordowym wynikiem w drugiej połowie 2020 r.
08.12.2022 19:19 Popularna polska sieć restauracji upada. Kolejna ofiara kryzysu

Niestety, po ponad trzech dekadach działalności, firma Mr Hamburger ogłosiła upadłość. To koniec pewnej ery w historii polskiego rynku fast foodu. W ciągu tych lat firma zdobyła wielu lojalnych klientów i stała się rozpoznawalna w kraju.

flaga Polska-wiatr-chmury-biznesinfo
02.12.2022 14:48 Znana polska sieć restauracji ogłosiła upadłość

Po ponad 30 latach historia polskiego fast foodu dobiegła końca – Mr Hamburger ogłosił upadłość. W komunikacie giełdowym firma wskazała przyczyny utraty płynności finansowej. Są wśród nich m.in.: restrykcje związane z pandemią Covid-19 oraz trudna sytuacja na rynku energetycznym. Okazuje się, że problemy z przyciągnięciem klientów mają też inne sieci oferujące jedzenie typu fast food.

Gastronomia wejdzie w fazę automatyzacji?
22.03.2022 09:24 Gastronomia zmienia się na naszych oczach. Restauracje masowo zatrudniają roboty, żeby nie płacić podwyżek

Przyzwyczajamy się powoli do robienia zakupów bez kontaktu z obsługą. Czy wkrótce podobnie będą wyglądały wizyty w lokalach gastronomicznych? Eksperci nie mają wątpliwości, że automatyzacja jest kwestią czasu.Z tego artykułu dowiesz się:Gastronomia po pandemii cierpi na brak pracownikówCzy postawienie na automatyzację może się udaćDlaczego automatyzacja niekoniecznie musi być niekorzystna dla pracowników

Sanepid umarza postępowania wobec lokalu otwartego w lockdownie
17.07.2021 02:00 Sanepid umarza postępowania w sprawie otwarcia w lockdownie. Restaurator mówi o radości i uldze

Schronisko Bukowina, które funkcjonowało mimo rządowych restrykcji wprowadzonych w związku z pandemią informuje o umorzeniu przez sanepid pięciu postępowań. Właściciele restauracji nie kryją radości z powodu tej decyzji, podkreślając, że jest ona dobrą wiadomością dla przedsiębiorców w związku z możliwym powrotem obostrzeń.Z tego artykułu dowiesz się:Od października 2020 r. do maja br. trwał lockdown lokali gastronomicznychCzęść lokali zbuntowała się i wcześniej otworzyła na gościJaki los spotkał jeden z takich lokali

Biznes Info
12.07.2021 02:00 Paragony "kelnerskie" sposobem na omijanie podatków. Niestety, konsekwencje mogą być bardzo surowe

Być może nie wszyscy bywalcy knajp dostrzegli, że zamiast normalnego paragonu z kasy fiskalnej otrzymali tzw. paragon "kelnerski". W ten sposób wiele lokali gastronomicznych stara się zaoszczędzić na trudne czasy. Fiskus ostrzega przed surowymi karami.Z tego artykułu dowiesz się:Czym są paragony "kelnerskie"Dlaczego lokale gastronomiczne je stosująJakie grożą za to kary

Fot. Jakub Kaminski/East News, Warszawa, 05.15.2021. Luzowanie obostrzen po trzecie fali koronawirusa. Od 15 maja branza gastronomiczna moze przyjmowac klientow w ogrodkach restauracyjnych. N/z Rynek Starego Miasta
08.06.2021 02:00 Knajpy odbijają sobie lockdown. Podwyżki po kilka złotych na daniu

Podwyżki cen w restauracjach to nie jest zły sen, a rzeczywistość. Knajpy po trzeciej fali pandemii chcą odbić sobie straty i wykorzystują do tego klientów. Ci mówią wprost: cena wyższa, a jedzenia mniej.Z tego artykułu dowiesz się:Jakie dania uległy podwyżkomIle wynoszą podwyżki poszczególnych dań

flickr, Mariusz Cieszewski
31.05.2021 02:00 Gastronomia ma ogromny problem. Branża wróciła do działania, ale brakuje rąk do pracy

Przed gastronomią pojawił się kolejny problem. Choć lokale gastronomiczne mogą znów funkcjonować, to nie ma komu w nich pracować. Eksperci i pracownicy winą obarczają zatrudnianie na umowach śmieciowych.Z tego artykułu dowiesz się:Skąd bierze się brak chętnych do pracy w gastronomiiDlaczego to umowy śmieciowe są winne Jakie są inne powody braku chętnych do pracy

Fot. Piotr Molecki/East News. Warszawa, 06.03.2020. 10-lecie programu Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler. N/z: Magda Gessler
29.05.2021 02:00 Ile zarabia kucharz u Magdy Gessler? Były pracownik ujawnił prawdę

Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych polskich restauratorek oraz osobowość telewizyjna. Restauracje sygnowane nazwiskiem Magdy Gessler znają wszyscy, ale jak wygląda sprawa pracowników? Ile zarabiają kucharze? Były pracownik zdradził, że miesięcznie dostawał niewiele w stosunku do pracy, jaką wykonywał.Z tego artykułu dowiesz się:Na jakie zarobki mogą liczyć pracownicy Magdy GesslerCo jeszcze jest dodatkowo liczone do pensji

Attila Volgyi/Xinhua News/East News
26.04.2021 02:00 Gastronomia do otwarcia jeszcze z końcem maja. Tak mówi wicepremier Jarosław Gowin

Gastronomia to jedna z branż, w którą pandemiczne obostrzenia uderzyły najmocniej. Zamknięte od pół roku lokale są na samym końcu łagodzenia restrykcji. Jednak wicepremier Jarosław Gowin zdradził, że już niebawem restauracje będą mogły liczyć na częściowy powrót do normalności.Z tego artykułu dowiesz się:Kiedy gastronomia będzie mogła liczyć na poluzowanie restrykcjiJaki plan odmrażania gospodarki ma Jarosław GowinKtóre branże mogą wrócić do regularnego funkcjonowania po majówce

Materiał zewnętrzny
07.04.2021 02:00 Jak branża HoReCa radzi sobie z epidemią i jakie są zalecenia Ministerstwa?

Sytuacja nie wygląda wesoło, ale nie porzucamy nadziei na powstanie z kryzysu. Największe zmiany dotyczą zasad bezpieczeństwa (antycovid) i skutecznej dezynfekcji. W trzecim artykule z serii „Miesiąc bezpieczeństwa w firmie” przyjrzymy się sytuacji i zmianom w branży HoReCa. Rząd po raz kolejny wprowadza lub znosi lockdown, a przedsiębiorcy robią wszystko, aby ich lokale i firmy nie upadły. Niektórzy postanawiają przeklasyfikować swoje bary na muzea (z różnym skutkiem), inni tymczasowo zajęli się świadczeniem usług cateringowych lub prowadzeniem lokali typu takeaway (z daniami na wynos i z dowozem).Podobnie jak w innych branżach, również tutaj wprowadzono szereg zmian dotyczących standardów obsługi, m.in.: obowiązkowe noszenie maseczek (już nie przyłbic), rękawiczek, zachowanie dystansu między gośćmi i obsługą, zamontowanie w lokalach przesłon z pleksi, redukcja miejsc siedzących i stolików. W hotelach zamknięto baseny, pokoje zabaw oraz sale restauracyjne i dostarcza się posiłki do pokoju.Zmiany objęły także zwiększenie świadomości pracowników i standardów związanych ze skuteczną dezynfekcją lokalu (blaty, krzesła, klamki, toalety, przełączniki świateł, terminale płatnicze, kasy fiskalne). W toaletach pracowniczych i dla gości tymczasowo zrezygnowano z automatycznych suszarek do rąk (pozostawiono ręczniki papierowe), a dodatkowo umieszczono pojemniki z atestowanym płynem do dezynfekcji rąk oraz instrukcje (lub infografiki) jak skutecznie myć i dezynfekować dłonie.Materiał ZewnętrznyW celu zachowania największego bezpieczeństwa, przy wejściu do lokalu i w toaletach, zaleca się stosowanie automatycznych bezdotykowych dyspenserów płynu do dezynfekcji [zobacz online]. W dobrych hotelach (np. w Egipcie) takie dyspensery nie są nowością związaną z epidemią wirusa SARS-CoV-2 i od lat służą gościom wchodzącym na salę restauracyjną lub do gabinetów masażu. Doświadczeni wczasowicze wiedzą, że częsta dezynfekcja rąk może skutecznie chronić nie tylko przed koronawirusem, lecz także przed tzw. klątwą faraona lub innymi chorobami brudnych rąk. Hotele, które utrzymują wysokie standardy sanitarne zawsze cieszą się lepszymi opiniami, a ich goście częściej decydują się na wypoczynek w tym samym miejscu. Jest duża szansa na to, że niebawem również w Polsce, obecność płynów do dezynfekcji przestanie dziwić, nawet jeśli epidemia zostanie zażegnana.Jakie są zalecenia Ministerstwa?Ministerstwo, poza zaleceniem pracy zdalnej (w miarę możliwości) i zachowaniem dystansu społecznego (aktualnie 1,5 m), przykłada ogromną wagę do skutecznej dezynfekcji. Przeprowadzanie codziennej dezynfekcji ma się odbywać z użyciem specjalistycznego produktu biobójczego zawierającego co najmniej 60% alkoholu. Do takich preparatów należą np.:TRISEPT MAX (zawiera 80% alkoholu),TRISEPT ŻEL (zawiera 78% alkoholu),TRISEPT COMPLEX [więcej informacji].Rekomendowane preparaty pochodzą od farmaceutycznego producenta. Produkty spełniają normy sanitarne (m.in.: PN-EN 1500, PN-EN 13727, PN-EN 13624, PN-EN 12791, PN-EN 14476, PN-EN 13687) i mają potwierdzone działanie biobójcze na wirusy, bakterie i grzyby. Pamiętajmy, że skuteczna dezynfekcja pozwala eliminować nie tylko rozpowszechniony aktualnie wirus SARS-CoV-2, lecz także:wirusa zapalenia wątroby typu A,różne typy wirusa grypy,wirusa brodawczaka (HPV) odpowiedzialnego za powstawanie tzw. kurzajek,wirusa opryszczki wywołującego dotkliwe choroby warg, jamy ustnej, narządów płciowych, a nawet zapalenie opon mózgowych,bakterie E. coli i salmonelli odpowiedzialne m.in. za choroby układu pokarmowego,paciorkowce (wywołujące m.in. choroby górnych i dolnych dróg oddechowych) i gronkowce (odpowiedzialne za trudno gojące się zakażenia),grzyby wywołujące wysoce zakaźne grzybice skóry.Warto zauważyć, że producent zadbał o wzbogacenie składu preparatów o substancje pielęgnujące delikatną skórę dłoni i paznokcie. Przykładowo Trisept MAX zawiera glicerynę, a Trisept Żel ma w swoim składzie glicerynę i d-pantenol.Aby korzystnie wpłynąć na PR hotelu można wręczać gościom zestawy kieszonkowych preparatów do dezynfekcji, dzięki czemu będą mogli zadbać o swoje bezpieczeństwo także poza hotelem.Przykładowe zestawy płynów do dezynfekcji znajdziesz na [tej stronie].Materiał ZewnętrznyWięcej informacji o skutecznych sposobach zapobiegania zakażeniom znajdziesz >na tej stronie<Materiał Zewnętrzny

Co z bonem gastronomicznym? Mamy komentarz ministerstwa
03.04.2021 02:00 Pomoc miała zostać ogłoszona w tym tygodniu, ale do tego nie doszło. Mamy komentarz ministerstwa

Z tego artykułu dowiesz się:W tym tygodniu miały zostać podane szczegóły bonu gastronomicznego, ale do tego nie doszłoCo na temat bonu mówi nam resort rozwojuKtóry minister określa siebie jako "fana" bonu

Bon gastronomiczny wejdzie już niebawem w życie?
30.03.2021 02:00 Bon gastronomiczny już niebawem. Szczegóły nowego wsparcia jeszcze w tym tygodniu

Z tego artykułu dowiesz się:Rząd planuje wprowadzenie bonu gastronomicznegoNa jakich zasadach ma on funkcjonowaćJaki inny ważny element m.in. dla branży gastronomicznej może zostać wprowadzony w ramach tarczy antykryzysowej

Materiał zewnętrzny
24.03.2021 01:00 Jak branża HoReCa radzi sobie z epidemią i jakie są zalecenia Ministerstwa?

Sytuacja nie wygląda wesoło, ale nie porzucamy nadziei na powstanie z kryzysu. Największe zmiany dotyczą zasad bezpieczeństwa (antycovid) i skutecznej dezynfekcji. W trzecim artykule z serii „Miesiąc bezpieczeństwa w firmie” przyjrzymy się sytuacji i zmianom w branży HoReCa. Rząd po raz kolejny wprowadza lub znosi lockdown, a przedsiębiorcy robią wszystko, aby ich lokale i firmy nie upadły. Niektórzy postanawiają przeklasyfikować swoje bary na muzea (z różnym skutkiem), inni tymczasowo zajęli się świadczeniem usług cateringowych lub prowadzeniem lokali typu takeaway (z daniami na wynos i z dowozem). undefinedPodobnie jak w innych branżach, również tutaj wprowadzono szereg zmian dotyczących standardów obsługi, m.in.: obowiązkowe noszenie maseczek (już nie przyłbic), rękawiczek, zachowanie dystansu między gośćmi i obsługą, zamontowanie w lokalach przesłon z pleksi, redukcja miejsc siedzących i stolików. W hotelach zamknięto baseny, pokoje zabaw oraz sale restauracyjne i dostarcza się posiłki do pokoju.Zmiany objęły także zwiększenie świadomości pracowników i standardów związanych ze skuteczną dezynfekcją lokalu (blaty, krzesła, klamki, toalety, przełączniki świateł, terminale płatnicze, kasy fiskalne). W toaletach pracowniczych i dla gości tymczasowo zrezygnowano z automatycznych suszarek do rąk (pozostawiono ręczniki papierowe), a dodatkowo umieszczono pojemniki z atestowanym płynem do dezynfekcji rąk oraz instrukcje (lub infografiki) jak skutecznie myć i dezynfekować dłonie. undefinedW celu zachowania największego bezpieczeństwa, przy wejściu do lokalu i w toaletach, zaleca się stosowanie automatycznych bezdotykowych dyspenserów płynu do dezynfekcji [zobacz online]. W dobrych hotelach (np. w Egipcie) takie dyspensery nie są nowością związaną z epidemią wirusa SARS-CoV-2 i od lat służą gościom wchodzącym na salę restauracyjną lub do gabinetów masażu. Doświadczeni wczasowicze wiedzą, że częsta dezynfekcja rąk może skutecznie chronić nie tylko przed koronawirusem, lecz także przed tzw. klątwą faraona lub innymi chorobami brudnych rąk. Hotele, które utrzymują wysokie standardy sanitarne zawsze cieszą się lepszymi opiniami, a ich goście częściej decydują się na wypoczynek w tym samym miejscu. Jest duża szansa na to, że niebawem również w Polsce, obecność płynów do dezynfekcji przestanie dziwić, nawet jeśli epidemia zostanie zażegnana. undefinedJakie są zalecenia Ministerstwa?undefinedMinisterstwo, poza zaleceniem pracy zdalnej (w miarę możliwości) i zachowaniem dystansu społecznego (aktualnie 1,5 m), przykłada ogromną wagę do skutecznej dezynfekcji. Przeprowadzanie codziennej dezynfekcji ma się odbywać z użyciem specjalistycznego produktu biobójczego zawierającego co najmniej 60% alkoholu. Do takich preparatów należą np.: undefinedTRISEPT MAX (zawiera 80% alkoholu), undefinedTRISEPT ŻEL (zawiera 78% alkoholu), undefinedTRISEPT COMPLEX [więcej informacji]. undefinedRekomendowane preparaty pochodzą od farmaceutycznego producenta. Produkty spełniają normy i mają potwierdzone działanie biobójcze na wirusy, bakterie i grzyby. Pamiętajmy, że skuteczna dezynfekcja pozwala eliminować nie tylko rozpowszechniony aktualnie wirus SARS-CoV-2, lecz także: undefinedwirusa zapalenia wątroby typu A, undefinedróżne typy wirusa grypy, undefinedwirusa brodawczaka (HPV) odpowiedzialnego za powstawanie tzw. kurzajek, undefinedwirusa opryszczki wywołującego dotkliwe choroby warg, jamy ustnej, narządów płciowych, a nawet zapalenie opon mózgowych,bakterie E. coli i salmonelli odpowiedzialne m.in. za choroby układu pokarmowego,paciorkowce (wywołujące m.in. choroby górnych i dolnych dróg oddechowych) i gronkowce (odpowiedzialne za trudno gojące się zakażenia),grzyby wywołujące wysoce zakaźne grzybice skóry.Warto zauważyć, że producent zadbał o wzbogacenie składu preparatów o substancje pielęgnujące delikatną skórę dłoni i paznokcie. Przykładowo Trisept MAX zawiera glicerynę, a Trisept Żel ma w swoim składzie glicerynę i d-pantenol.Aby korzystnie wpłynąć na PR hotelu można wręczać gościom zestawy kieszonkowych preparatów do dezynfekcji, dzięki czemu będą mogli zadbać o swoje bezpieczeństwo także poza hotelem.Przykładowe zestawy płynów do dezynfekcji znajdziesz na [tej stronie].Więcej informacji o skutecznych sposobach zapobiegania zakażeniom znajdziesz >na tej stronie<. undefined

Fot. Jakub Kaminski/East News, Pultusk, 22.02.2021. Poszukiwania ciala Jana Litynskiego w Narwii. Byly dzialacz opozycji poprzedniego dnia wszedl do rzeki chcac uratowac psa.
06.03.2021 01:00 Toruń: Restauracja odmówiła obsługi policjantom. Dzięki wyrokowi TK unikną kary

Z tego artykułu dowiesz się:Co skłoniło właściciela restauracji do wywieszenia plakatuJak do całej sprawy odniosła się policjaJaki wyrok wydał Trybunał Konstytucyjny

Jedzenie z dostawą zamówił w zeszłym roku prawie każdy Polak
02.03.2021 01:00 Pandemia zmieniła nasze nawyki żywieniowe. Nawet po odejściu wirusa niektóre przyzwyczajenia mogą z nami zostać

Z tego artykułu dowiesz się:97 proc. Polaków przynajmniej raz zamówiło jedzenie z dostawą w 2020 r.Co najczęściej zamawianoNa co najczęściej narzekano przy zamówieniach

gastronomia
25.02.2021 01:00 Gastronomia otwarta, ale nie w Polsce. Bułgaria otwiera całą branżę 1 marca

Z tego artykułu dowiesz się:Dlaczego bułgarski rząd zdecydował się otworzyć gastronomięW jakim reżimie sanitarnym będą funkcjonować lokale gastronomiczneJak wygląda sytuacja gastronomii w Polsce

Cofix od pół roku w Polsce. Ma szansę na sukces?
22.02.2021 01:00 Cofix wszedł do Polski mimo pandemii. Chcą podbić serca Polaków kawą za 6 zł

Z tego artykułu dowiesz się:Cofix ponad pół roku temu pojawił się w PolsceGdzie mieszcza się kawiarnie należące do sieciJakie ceny kawy oferuje sieć