Brytyjska The Real Pizza Company przygotowuje się do debiutu nad Wisłą i poszukuje partnerów gotowych otworzyć pierwsze lokale pod jej szyldem. Osoby marzące o własnej pizzerii mogą dołączyć do sprawdzonego konceptu, muszą jednak liczyć się z kilkusettysięczną inwestycją i wymogiem rzemieślniczego podejścia do produktu.
Wydawałoby się, że w 2025 roku świadomość społeczna na temat praw osób z niepełnosprawnościami jest na tyle wysoka, że nikt nie musi już walczyć o swoje podstawowe prawa. Niestety, incydent, do którego doszło w jednej z warszawskich restauracji, obnażył głęboko zakorzenioną niewiedzę i brak empatii. Sprawa jest tym bardziej bulwersująca, że lokal, który dopuścił się dyskryminacji, na co dzień buduje swój wizerunek na... pomaganiu osobom z niepełnosprawnościami. W sieci zawrzało, a głos w sprawie zabrał sam poszkodowany, znany dziennikarz Marek Kacprzak.
Wydawać by się mogło, że to nie jest najlepszy czas dla niemieckiego biznesu, jednakże niektórym firmom udaje się przezwyciężyć trudności, przynajmniej tym, z branży gastronomicznej. Kultowa burgerownia z Berlina niedługo otworzy swój pierwszy lokal w Polsce. Inne sieciówki muszą się przygotować na stracie z poważnym konkurentem.
Polska gastronomia straciła jedną ze swoich najbardziej rozpoznawalnych i cenionych postaci. Media obiegła smutna wiadomość o śmierci znanego szczecińskiego restauratora, przedsiębiorcy i współwłaściciela popularnej sieci lokali oferujących kuchnię z różnych zakątków świata. W chwili śmierci Mariusz Łuszczewski miał zaledwie 44 lata, o czym poinformowali w mediach społecznościowych pogrążeni w żałobie bliscy.
Działały przez dziesięciolecia, miały swoich wiernych klientów i status lokalnych legend. Przetrwały zmiany ustrojowe, wzloty i kryzysy, były częścią codziennych rytuałów wielu pokoleń. Dziś jednak znikają – często bez rozgłosu, a czasem ku zaskoczeniu całej okolicy. Coraz więcej takich miejsc znika z mapy polskich miast. Jedno właśnie znika z centralnej Polski.
Ostatnio światowe media poinformowały o koniecznym demontażu jednego z urządzeń w wielu restauracjach McDonald's w Stanach Zjednoczonych. Problem dotknął również inne państwa — w niektórych z nich doszło rzekomo do niebezpiecznych incydentów. Dziennikarze “Faktu” dotarli do informacji, iż ryzyko związane z bezpieczeństwem dotyczy również Polski.
Wyjątkowa architektura, niezwykły design, filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, lokalizacja w starym parku w centrum Warszawy – restauracja KLONN gwarantuje spójne doświadczenie estetyczne i kulinarne, dając elegancką przestrzeń na mniej lub bardziej formalne rozmowy.
Jedna z bardziej kultowych restauracji w Poznaniu została zlikwidowana. Po 45 latach działalności właściciele lokalu nie ukrywają, że mają żal, ale okoliczności nie dały im innego wyboru. A powody w dalszym ciągu pozostają te same, co zwykle.
Na gastronomicznej mapie Polski pojawił się nowy gracz. Tym razem jest to sieć restauracji z Niemiec. Pierwszy lokal otwarto w Warszawie, ale firma ma znacznie ambitniejsze plany podboju polskiego rynku.
Popyes otwiera kolejny lokal w Warszawie. Menu restauracji będzie można przetestować jeszcze przed otwarciem, natomiast w dniu otwarcia na klientów czekają specjalne okazje.
Sieć restauracji z Ameryki planuje otwarcie kolejnych lokali w Polsce. W tym celu ruszyła właśnie rekrutacja pracowników, podano również widełki płac. A te są bardzo atrakcyjne.
PAP informuje, że krakowska restauracja Bottiglieria 1881 zdobyła drugą gwiazdkę Michelin. Tym samym jest pierwszym lokalem w Polsce, który osiągnął to prestiżowe wyróżnienie.
Siódmego lipca o godz. 11:00 we wrocławskim Pasażu Grunwaldzkim otworzy się pierwsza restauracja amerykańskiej sieci Popeyes. Tutejsi mieszkańcy wreszcie będą mogli skosztować słynnego kurczaka w luizjańskim stylu. W nadchodzących miesiącach kolejne lokale mają pojawić się w Szczecinie i Warszawie.
Kilka dni temu Kawiarnia Prowincjonalna w Nowym Sączu poinformowała, że z dniem 30 czerwca kończy działalność. Wiadomość wywołała poruszenie wśród społeczności na Facebooku – na ten moment post pożegnalny zebrał 1,7 tys. reakcji, 316 komentarzy i 276 udostępnień. Do tej chwili jesteśmy, mówiąc wprost, praktycznie okradani przez państwowe spółki energetyczne, które działają jak gangsterzy wymuszający haracz, notując dzięki temu niespotykane w historii, wielomiliardowe zyski – tak m.in. tłumaczy swoją decyzję właściciel lokalu.
Twórcy badania Opionated About Dining uznali krakowską restaurację “Bottigliera 18881” za jedną z najlepszych restauracji w Europie. Miejsce może się także poszczycić jedną gwiazdką Michelin.
Popeyes to sieć restauracji szybkiej obsługi, którą założono w Nowym Orleanie w 1972 roku. Słynie z dań przyrządzanych na bazie kurczaka marynowanego w specjalnych przyprawach oraz serwowania typowych dodatków kuchni amerykańskiej. W lipcu we Wrocławiu otworzy u nas swój pierwszy lokal – donosi „Rzeczpospolita”.
Texas Chicken zamierza otworzyć swoje lokale w naszym kraju. To sieć restauracji typu fast food, która w USA oraz na międzynarodowych rynkach jest poważną konkurencją dla KFC. Obecnie firma poszukuje u nas potencjalnych franczyzobiorców – informuje serwis wiadomoscihandlowe.pl.
Wiadomo, że w tym roku swoje lokale otworzy u nas amerykańska sieć fast foodów Popeyes Louisiana Kitchen, a niemiecki Woolworth zacznie od uruchomienia sześciu sklepów. Portal money.pl wskazuje, że to właśnie najgorętszy tegoroczny debiut, który może stać się konkurencją dla Pepco, Tedi czy Action. Natomiast węgierski gigant paliwowy MOL, choć działa w Polsce już od pewnego czasu, dopiero teraz zamierza przeprowadzić u nas prawdziwą ekspansję.
Popularna w USA sieć fast foodów chce podbić polski rynek. Wiadomo już, kiedy i gdzie pojawią się pierwsze lokale ze smażonymi kurczakami, informuje Business Insider.
Ukraińska sieć restauracji otworzy swój pierwszy lokal w warszawskim centrum handlowym Blue City. Do tej pory lokale Master Burger znajdowały się na Ukrainie i w Czechach — donosi portal wiadomoscihandlowe.pl. Dokładna data otwarcia nie została jeszcze podana.Master Burger to ukraińska sieć restauracji, która na razie działa na rynkach: czeskim i ukraińskim. W samym Kijowie posiada osiem lokalizacji.
Krakowska restauracja Fiorentina wg. jury konkursu World Culinary Awards jest nr 1 w Polsce. Pierwsze miejsce w Polsce jest ogromnym osiągnięciem. Liczba restauracji na naszym rynku oraz konkurencja jest bardzo duża. Polska restauracja oprócz wyniku w naszym kraju, została uznana również za jedną z najlepszych w całej Europie.Na stronie restauracji czytamy, że w przeszłości zdobyła ona również prestiżową nagrodę Akademii Gastronomicznej podczas gali „Wine&Food Noble Night”, wyróżnienia w magazynie “Forbes” oraz wyróżnienia w przewodniku „Gault&Millau”.Fiorentina informuje, że w jej karcie znajdują się dania bazujące na świeżych, nieprzetworzonych i niezawierających konserwantów składnikach lokalnych. Dania te podane są w nowoczesnych aranżacjach i nieoczywistych połączeniach smaków. Potrawy przygotowane są z najwyższą starannością, z pełną dbałością o szczegóły i składniki serwowane w kilku odsłonach w czasie jednego kulinarnego doświadczenia. Jedną z jej specjalności jest sezonowana wołowina, przygotowywana na grillu opalanym węglem drzewnym. Restauracja informuje również, że serwuje wyjątkowy stek po florencku, a sekret bistecca alla fiorentina tkwi w wyjątkowym sposobie cięcia mięsa i jego jakości."»Najlepsza polska kuchnia w Krakowie« – to właśnie takim hasłem reklamuje swoją restaurację Fiorentina jego właściciel. Tę opinię podzielili jurorzy konkursu World Culinary Awards, którzy uznali krakowską Fiorentinę” za najlepszą restaurację w Polsce. Wyróżniono również dwie inne restauracje z Krakowa i jedną z Warszawy" – przekazał krakowski magistrat.