KLONN ON/OFF. W parku, pod starym klonem
![restauracja Klonn](https://images.iberion.media/images/1920/klonn_b01b22eb3a.jpeg)
Wyjątkowa architektura, niezwykły design, filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, lokalizacja w starym parku w centrum Warszawy – restauracja KLONN gwarantuje spójne doświadczenie estetyczne i kulinarne, dając elegancką przestrzeń na mniej lub bardziej formalne rozmowy.
Zapraszamy do KLONN ON/OFF
Sezonowe dania kuchni europejskiej, niespotykany wybór win, kompetentna i dyskretna obsługa – to wszystko w minimalistycznym, eleganckim wnętrzu z letnim ogrodem za oknem, który już za kilka miesięcy zaprosi gości pod rozłożysty stary klon. Tak niezwykłe miejsce sprzyja zarówno kameralnym spotkaniom i dyskusjom o biznesie, jak i organizacji większych, firmowych wydarzeń.
„Starannie dobrane, najlepsze produkty, doświadczony i zgrany zespół i… samo się robi – mówi z entuzjazmem szef kuchni, Adam Anikiel. Gotowanie to coś więcej niż praca – to szczerość i pasja. Gość zawsze odczuje to na talerzu. Dlatego w nasze gotowanie wkładamy tak dużo wysiłku i serca – nie wybierając drogi na skróty. Tworzymy własne przetwory z tego, co daje natura. Zbieramy kwiaty bzu oraz szyszki i sami przygotowujemy napary. Warzyw szukamy w lokalnych, ekologicznych gospodarstwach a ryb w najczystszych akwenach. Z ochotą sięgamy zarówno po najlepszą polską wołowinę, jak i po świeże owoce morza z różnych regionów świata. Wszystko w zgodzie z naturą i zdrowym... rozsądkiem” – opowiada.
Adam Anikiel doświadczenie zdobywał w prestiżowym „The Ledbury” w Londynie, był szefem kuchni w "The Farm" oraz "Concept13" w Warszawie. Jego filozofia oparta jest na kilku zasadach - jakości, lokalności, zaskoczeniu, wyglądzie i funkcjonalizmie. Niezwykłe smaki, jakie goście znajdują na talerzu w KLONNIE, są więc nie tylko doskonale skomponowane, ale także pięknie wyglądają. Menu jest tak skonstruowane, aby każdym daniem można było swobodnie dzielić się z innymi. Idea food sharingu łączy ludzi i pozwala spróbować wielu smaków jednocześnie, co idealnie sprawdza się zarówno podczas prywatnych spotkań, jak i na firmowych wyjściach i ważnych rozmowach biznesowych. Food sharing zbliża i rozluźnia atmosferę.
A jest co próbować! Na przystawkę możemy zamówić krokiety z kaczki, pstrąga z Zielnicy, rozgrzewający bulion grzybowy lub cykorię z sycylijską pomarańczą. Wśród dań głównych znajdziemy żebro wołowe z sosem pieprzowym, biodrówkę jagnięcą z salsą verde i wyśmienitego antrykota Black Angus. Są też propozycje dla entuzjastów ryb i wegetarian: ośmiornica z jalapeno i yuzu, halibut z sosem bernaise czy ravioli z zimową truflą. Słodkim zakończeniem mogą być lody z marzanki wonnej z gruszką i ciastem francuskim.
Kompozycje dań, jak i ważne rozmowy, dopełniają doskonałe wina, dobrane specjalnie dla KLONNU przez zespół sommelierów. W karcie znajdziemy ponad 200 starannie wyselekcjonowanych pozycji. Są tu ponadczasowe klasyki, a także mniej popularne, ale wyśmienite i oryginalne apelacje. Wszystko to tworzy spójny koncept stworzony przez niezwykłego człowieka, znanego architekta i mecenasa kultury, Mirosława Nizio.
„KLONN to miejsce, w którym ważną rolę odgrywa sztuka. Dopełnia moje pozostałe projekty artystyczne i wprowadza w kontekst Warszawy coś bliskiego mojemu sercu. Tworząc KLONN myślałem jak przy tworzeniu instytucji kultury. Tu wszystkie warstwy są formułą narracji, zebranymi osobistymi wątkami połączonymi w jeden koncept. Wspólnie z szefem kuchni, Adamem Anikielem, wypracowaliśmy coś niezwykłego. Nasze spojrzenie na kreację uzupełnia się. Sztuka, którą tworzę rozwija jego podejście do smaków, a jego radość jest natchnieniem dla mojej kreacji. A wszystko po to, aby dać gościom tej przestrzeni uczucie radości i lekkości. Kuchnia, sztuka, muzyka – to nasze narzędzia, które się tu wzajemnie uzupełniają”, tłumaczy Mirosław Nizio, twórca restauracji KLONN.
Ponieważ Mirosław Nizio spędził wiele lat w Nowym Jorku, tworząc własną firmę projektową i zdobywając szereg nagród i wyróżnień, m.in.: Glenn Boyles Memorial Rendering And Design (1993), Educational Foundation for the Design Industries in Interior Design (1998), również restauracja, którą stworzył ma w sobie nowojorską energię. KLONN to miejsce minimalistyczne, ale otwarte na zieleń. Za oknami wiekowy park ze starodrzewiem i wielkim rozłożystym klonem, a we wnętrzu nowoczesny, piękny design. Każdy mebel w restauracji ma osobną historię, a gospodarz tego miejsca dokonywał ich własnoręcznych renowacji, olejował stoły a także tworzył je od podstaw. Są wyjątkowe - podobnie jak każda potrawa i gatunek wina i każde spotkanie, które się tu odbędzie.
Restauracja działa według zasady ON/OFF, przybliżając dwa światy prezentowane w tym miejscu. Jeden z nich – ON – mówi o formalnym, luksusowym obliczu Klonnu, gdzie biznes, doskonała wyrafinowana kuchnia, wyrafinowane gatunki win i obecność sztuki dają posmak przynależności do wyjątkowego świata. To miejsce idealne na biznesowe rozmowy, spotkania z klientami i eleganckie, firmowe wyjścia. Z kolei OFF – to inne oblicze tego miejsca – bardziej alternatywne, i odrobinę rebelianckie. W letnim ogrodzie KLONNU, pod wielkim rozłożystym klonem, już niebawem pojawią się zdolni artyści przychodzący z różnych światów – muzycznego, literackiego a nawet sztuk performatywnych.
KLONN powstał z myślą o gościach, którzy tu przychodzą. Jak się poczują, co zobaczą, jak zostaną obsłużeni i jakie smaki odkryją. Jest komfortowo i bezpretensjonalnie a jednocześnie niezwykle nowocześnie i elegancko.
Restauracja Klonn. Adres: ul. Jazdów 1B. Rezerwacje pod numerem: 22 100 63 63 Klonn.pl
Artykuł powstał we współpracy z partnerem
![jedzenie, plaża](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T192501_495_ce27495a9a.png)
![kebab](https://images.iberion.media/images/origin/pexels_sheku_mans_3672912_9720292_77cc26299f.jpg)
![pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_22_T185254_568_bfa991ea73.png)
![Praca](https://images.iberion.media/images/origin/praca_926617d63a.jpg)
![balkony](https://images.iberion.media/images/origin/balkony_8ae272a539.jpg)
![haker](https://images.iberion.media/images/origin/pexels_mikhail_nilov_6964348_1_b4310ba88d_edf66c3003_d0f8437579.jpg)
![jedzenie, sklep](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T084733_058_d79297095b.png)
![Browar Żywiec wycofuje piwo zero. Ma alkohol](https://images.iberion.media/images/origin/ostrzezenie_ac79a21198.jpg)
![Biedronka](https://images.iberion.media/images/origin/Biedronka_f9493a3c5d.png)
![kalendarz, rodzina](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T164933_472_5448a26d65.png)
![panel dyskusyjne, ESG](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_22_T181604_609_e47a2dc7ce.png)
![Biedronka](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_23_T203338_621_0269193f62.png)
![sklep](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_23_T151517_901_954e1fc0d9.png)
![kontrola](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01620116_0005_6a21a8e395.jpg)
![Browar Kościerzyna](https://images.iberion.media/images/origin/stary_browar_w_obiektywie_011_min_b6546a3ca0.jpg)
![praca, termometr](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_23_T184132_141_c261394e0f.png)
![kierowca, pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_22_T155401_615_2ed16045be.png)
![sphinx](https://images.iberion.media/images/origin/Screenshot_2024_07_22_08_20_29_1c55cbc2e8.png)
![Joe Biden i Donald Tusk](https://images.iberion.media/images/origin/tusk_biden_fot_Janek_Skarzynski_EN_9b4d17ca7f.png)
![Donald Trump](https://images.iberion.media/images/origin/donald_trump_fot_Patrick_t_fallon_EN_c519ae8568.png)
![Joe Biden](https://images.iberion.media/images/origin/biden_d4f5d45354.jpg)
![samolot, pasażerowie](https://images.iberion.media/images/origin/samolot_c435d28ccd.jpg)
![pociąg](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01620117_0011_7707905c5c.jpg)
![dworzec główny](https://images.iberion.media/images/origin/pkp_7918cddab1.jpg)
![Atak we Francji](https://images.iberion.media/images/origin/paryz_fot_Thibaud_Moritz_East_News_rawpixel_31b2f22797.png)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![Natalia Kukulska](https://images.iberion.media/images/origin/Natalia_Kukulska_1f88ce11ab.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![zmarła nauczycielka](https://images.iberion.media/images/origin/arcaion_pixabay_6ba0b1c7d8.jpg)
![Chrapanie może być objawem niedoczynności tarczycy.](https://images.iberion.media/images/origin/11_cc6858dc63.jpg)
![Seniorka z telefonem w ręku](https://images.iberion.media/images/origin/Seniorka_telefon_kobieta_536b087229.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![kolonie](https://images.iberion.media/images/origin/kolonie_pociag_cd32d58cbc.jpg)
![Tomasz Wolny](https://images.iberion.media/images/origin/Tomasz_Wolny_fot_KA_Pi_F_cb55b14945.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)