biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
Obserwuj nas na:
BiznesINFO.pl > Handel > Kolejny apel GIS. Upewnij się, że nie masz w domu. "Może wystąpić reakcja alergiczna"
Ewa Matysiak
Ewa Matysiak 20.05.2025 14:48

Kolejny apel GIS. Upewnij się, że nie masz w domu. "Może wystąpić reakcja alergiczna"

GIS
ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie skierowane do konsumentów. Ujawniono, że kolejny produkt nie spełnia wymaganych norm, a jego spożycie może stanowić zagrożenie dla zdrowia niektórych osób. Powodem interwencji była niezgodność między informacją na etykiecie a rzeczywistym składem, co skutkowało natychmiastowym wycofaniem artykułu z obrotu.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Certyfikowane produkty ekologiczne i bezglutenowe coraz częściej pojawiają się nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale również na stacjach benzynowych czy w supermarketach, co znacząco napędza rozwój branży spożywczej. I choć dla niektórych eliminacja poszczególnych składników z codziennego jadłospisu to jedynie chwilowy trend lansowany w mediach oraz na profilach celebrytów i influencerów jako sposób na lepsze samopoczucie, więcej energii czy szybszą utratę wagi, to jednak dla wielu osób restrykcyjna dieta nie jest modą, a koniecznością zdrowotną.

Jednym z kluczowych zadań Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) jest publikowanie ostrzeżeń dotyczących produktów, które mimo wad produkcyjnych, zanieczyszczeń czy niezgodności w zakresie zawartości trafiły do sprzedaży i mogą być niebezpieczne dla konsumentów. Inspektorzy Sanitarni zbierają dane podczas kontroli, a ich ustalenia są regularnie przekazywane opinii publicznej za pośrednictwem oficjalnych komunikatów.

W poniedziałek, 19 maja 2025 roku, wystosowano publiczne ostrzeżenie związane z żywnością. Z obrotu wycofano wybrane partie popularnego wśród Polaków napoju, ponieważ skład produktu nie odpowiadał informacjom podanym na etykiecie. 

Dorota Sierakowska, Adam Glapiński, Krzysztof Paszyk
Rządowy program do kosza? Dorota Sierakowska dla BiznesInfo: „Pojawiają się głosy krytyki”
W Rossmannie oszaleli. Takich ofert na Dzień Matki jeszcze nie było, czas się kończy Polacy latają tam na potęgę. Interweniował rząd, znalezienie noclegu może być znacznie trudniejsze

GIS poinformował: kontrola Państwowa Inspekcji Sanitarnej wykazała "niezgodność"

Konsumenci, którzy niedawno zakupili kwas chlebowy z partii wymienionych w komunikacie GIS, powinni zachować szczególną ostrożność. Kontrola przeprowadzona przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazała niezgodności dotyczące obecności glutenu w produktach oznaczonych jako bezglutenowe (GLUTEN FREE). Osoby uczulone lub nietolerujące glutenu są narażone na poważne ryzyko zdrowotne po spożyciu tych produktów. Do najczęstszych symptomów należą:

  • wzdęcia,
  • biegunka,
  • trudności z oddychaniem,
  • obrzęk dróg oddechowych,
  • pokrzywka,
  • swędzenie skóry.

Gluten to rodzaj białka roślinnego, obecny przede wszystkim w pszenicy, ale także w życie i jęczmieniu, który jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. Gluten znajduje się w większości produktów spożywczych — można go spotkać przede wszystkim w pieczywie, które często pełni rolę podstawy wielu potraw. Obecny jest także w takich produktach jak makaron, kasza kuskus, manna czy jęczmienna. Białko to odpowiada za nadanie odpowiedniej struktury i lepkości wielu wyrobom, dlatego dodawane jest również do wypieków, batonów oraz innych słodyczy. Warto też pamiętać, że gluten często występuje w gotowej, wysoko przetworzonej żywności dostępnej w sklepach.

Pszenica
fot. PixelAnarchy/pixabay

Wycofana partia produktów. Wykryto w nich gluten

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że producent rozpoczął proces wycofywania zakwestionowanych partii produktów z rynku. Jednocześnie podkreślono, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują i kontrolują przebieg tej procedury. 

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Producent: A. Dadusz, P. Oleszczak EKO-NATURA s.c., Kopyść 48, 98-100 Łask 
    Kwas chlebowy tradycyjny 330 ml Numer partii: A012026 Data min. trwałości: 01/2026
  • Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml Numer partii: A112026 Data min. trwałości: 11/2026
  • Cannabis bread drink - Kwas chlebowy z konopią 330 ml Numer partii: A012026 Data min. trwałości: 01/2026
Kwas chlebowy
Fot. GIS
Cannabis Bread Drink
Fot. GIS

Z obawy przed negatywnymi skutkami zdrowotnymi, osoby z alergią lub nietolerancją glutenu powinny unikać określonych produktów, ponieważ ich spożycie może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej. Dotyczy to przede wszystkim osób z alergią na pszenicę, nietolerancją glutenu oraz chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak celiakia czy choroba Duhringa. W ich przypadku całkowite wykluczenie glutenu z diety to warunek utrzymania zdrowia i codziennego komfortu życia. 

BiznesINFO.pl
Obserwuj nas na: