biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
Obserwuj nas na:
BiznesINFO.pl > Polska i Świat > Te produkty znikną ze sklepowych półek. Unijne prawo może już wkrótce wejść w życie
Julia Bogucka
Julia Bogucka 17.05.2025 08:27

Te produkty znikną ze sklepowych półek. Unijne prawo może już wkrótce wejść w życie

zakupy spożywcze sklep
Fot. Obradovic/Getty Images/CanvaPro

O produktach spożywczych oferowanych w polskich sklepach można powiedzieć wiele. Wiele wskazuje jednak na to, że już wkrótce zostaną wobec nich podjęte konkretne decyzje, które mogą sprawić, że niektóre nawet całkowicie zniknął z półek. Unijne przepisy jasno wskazują, co wzbudza największe kontrowersje.

Zdrowa dieta jest kluczowa dla funkcjonowania

Zdrowa dieta odgrywa fundamentalną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej człowieka. Odpowiednio zbilansowane posiłki dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych: białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów

Dzięki temu możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie układów: odpornościowego, nerwowego, sercowo-naczyniowego i trawiennego. Dieta oparta na świeżych, niskoprzetworzonych produktach wspiera także koncentrację, jakość snu, nastrój i poziom energii.

dieta zdrowie.jpg
Fot. Foodie Factor/Pexels/CanvaPro

Współczesna dieta w Polsce coraz częściej obfituje w produkty wysokoprzetworzone, takie jak dania typu fast food, słodycze, słone przekąski, napoje gazowane i gotowe dania pakowane. Produkty te zawierają nadmiar cukru, soli, tłuszczów nasyconych i trans, a jednocześnie są ubogie w błonnik, witaminy i mikroelementy. Ich regularne spożywanie niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne:

  • otyłość i nadwaga,
  • cukrzyca typu 2,
  • nadciśnienie tętnicze i choroby układu krążenia,
  • stłuszczenie wątroby.

Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Urzędu Statystycznego, w Polsce obserwuje się niepokojący wzrost liczby osób z nadwagą i otyłością. Szacuje się, że prawie 60 proc. dorosłych Polaków ma nadwagę, a około 25 proc. cierpi na otyłość. Podobnie alarmujące dane dotyczą cukrzycy, na którą w Polsce choruje już ponad 3 miliony osób.

Zdrowa dieta to nie tylko kwestia sylwetki, ale przede wszystkim fundament zdrowia i długowieczności. Dostrzega to Unia Europejska, która postanowiła reagować. Sposób, który wybrała, z pewnością wywoła jednak mieszane uczucia wśród obywateli.

Dorota Sierakowska, Adam Glapiński, Krzysztof Paszyk
Rządowy program do kosza? Dorota Sierakowska dla BiznesInfo: „Pojawiają się głosy krytyki”
W sobotę Biedronka pokazała cztery hity. Tym razem nie masło zrobi furorę - po to ustawią się tłumy Ikoniczna marka modowa ogłasza zwolnienia masowe. Na bruku wyląduje ok. 1700 osób

Taka żywność jest oferowana w sklepach

Współczesne sklepy, szczególnie duże supermarkety, oferują ogromny wybór żywności, jednak znaczna jej część to produkty wysokoprzetworzone, które mają niewielką wartość odżywczą i mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Choć często są tanie, smaczne i wygodne w przygotowaniu, ich regularne spożywanie może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych.

Do najczęściej spotykanych niezdrowych produktów należą:

  • słodycze i wyroby cukiernicze (batony, ciastka, drożdżówki, kremy),
  • napoje gazowane i energetyczne,
  • gotowe dania i zupki instant,
  • słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy),
  • fast foody pakowane (mrożone pizze, burgery, nuggetsy),
  • płatki śniadaniowe z dodatkiem cukru,
  • produkty “light” i ”fit” z długą listą sztucznych dodatków.

O tym, że konkretne produkty są niezdrowe, może decydować wiele różnych czynników. To między innymi cukier dodany, który występuje nie tylko w słodyczach, ale też w jogurtach owocowych, pieczywie tostowym, sosach czy keczupie. Spożywamy go nieświadomie w bardzo dużych ilościach — znacznie przekraczających zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Niepokojące są również tłuszcze trans i nasycone obecne w margarynach twardych, fast foodach, ciastkach i chipsach. Zwiększają ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru.

dieta słodycze.jpg
Fot. Yuliya Furman/CanvaPro

Warto pamiętać również o konserwantach, barwnikach i wzmacniaczach smaku, takich jak np. glutaminian sodu. Ich obecność nie oznacza od razu zagrożenia, ale ich nadmiar w diecie może podrażniać układ pokarmowy, wywoływać bóle głowy, alergie czy problemy skórne. Uwagę zwracają także fosforany, czyli sole i estry kwasu fosforowego, które naturalnie występują w wielu produktach spożywczych, takich jak mięso, nabiał czy orzechy. Problem zaczyna się wtedy, gdy fosforany są dodawane sztucznie do żywności przetworzonej.

Najnowsze regulacje Unii Europejskiej mają sprawić, że zaczniemy odżywiać się zdrowiej. Wiadomo, w jakie produkty zostaną wycelowane nowe przepisy.

Zobacz: Lidl tnie ceny, ale tylko do soboty. Ten produkt kupimy z megarabatem. 100 zł zostanie w kieszeni

Te produkty znikną z półek

Z danych oraz badań rynkowych wynika, że przeciętny Polak codziennie spożywa produkty wysokoprzetworzone, często nie zdając sobie z tego sprawy. Statystycznie:

  • jemy ponad 40 kg cukru rocznie,
  • wypijamy nawet 100 litrów słodzonych napojów rocznie,
  • spożywamy za mało warzyw, owoców i błonnika,
  • przeciętna dieta Polaka zawiera za dużo tłuszczu i soli.

Unia Europejska pracuje nad nowymi przepisami, które mogą znacząco wpłynąć na codzienne zakupy Polaków. Zmiany mają na celu ograniczenie sprzedaży jednorazowych opakowań plastikowych oraz żywności wysoko przetworzonej zawierającej szkodliwe dodatki, takie jak sztuczne barwniki, fosforany, konserwanty czy słodziki.

Nowe regulacje są częścią unijnej strategii "od pola do stołu” i Europejskiego Zielonego Ładu. Mają służyć ochronie środowiska (poprzez zmniejszenie ilości odpadów plastikowych) oraz poprawie zdrowia publicznego poprzez ograniczenie sztucznych dodatków w jedzeniu. Fosforany, które są często stosowane w takich produktach jak serki topione, wędliny, mrożonki czy galaretki, nie znikną całkowicie, ale mogą zostać ograniczone lub zastąpione innymi składnikami.

Jeśli nowe przepisy zostaną przyjęte przez Parlament Europejski, mogą wejść w życie już w 2026 roku, choć część zmian może być wprowadzona wcześniej na poziomie krajowym.

Dla konsumentów oznacza to zmiany w składzie znanych produktów, nowe typy opakowań, a prawdopodobnie także wzrost cen niektórych artykułów, szczególnie tych najtańszych i najbardziej przetworzonych. Producenci już przygotowują się do tych zmian, modyfikując receptury i linie produkcyjne.

BiznesINFO.pl
Obserwuj nas na: