biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
Obserwuj nas na:
BiznesINFO.pl > Finanse > Magda Gessler sprzedaje jagodzianki za krocie. W tym roku pobiła rekord, tak drogo jeszcze nie było
Julia Bogucka
Julia Bogucka 20.06.2025 13:14

Magda Gessler sprzedaje jagodzianki za krocie. W tym roku pobiła rekord, tak drogo jeszcze nie było

Piekarnia, MG
Fot. Pexels/pixabay/CanvaPro, KAPiF

Lato kojarzy nam się nie tylko z piękną pogodą i błogim odpoczynkiem, ale również pyszną kuchnią pełną świeżych owoców i warzyw. To idealna okazja na to, aby najeść się pełnych witamin produktów, ale także bez wyrzutów sumienia skosztować słodkich przekąsek w letniej odsłonie. Ich ceny jednak stale rosną, na tego ulubieńca nie każdego stać.

Przysmaki lata wciąż drożeją

Lato w Polsce to czas bogactwa smaków, kolorów i aromatów, których nie sposób pomylić z żadną inną porą roku. Mianem "przysmaków lata” określamy sezonowe owoce, warzywa oraz dania, które trafiają na stoły tylko przez kilka tygodni — a ich smak to dla wielu prawdziwa kulinarna nostalgia. Do najpopularniejszych letnich przysmaków należą:

  • truskawki, maliny, jagody, czereśnie, porzeczki i agrest — słodkie, soczyste, pełne witamin,
  • bób, młode ziemniaki, fasolka szparagowa, kalafior, ogórki gruntowe, cukinia i pomidory — świeże i pełne smaku warzywa,
  • kurki i inne leśne grzyby — wyczekiwane przez smakoszy, idealne do jajecznicy czy sosów,
  • domowe przetwory — kompoty, konfitury, kiszone ogórki, dżemy, które przypominają o lecie w środku zimy,
  • chłodnik, mizeria, młode ziemniaki z koperkiem i jajkiem sadzonym — klasyki polskiej kuchni sezonowej.
owoce letnie.jpg
Fot. Casa Norte/Pexels/CanvaPro

Z przysmaków lata powstają dania, które łączą prostotę z głębokim smakiem. To między innymi pierogi z jagodami, z truskawkami czy z serem, ciasta owocowe, grillowane warzywa z cukinii i papryki, często z dodatkiem sera feta czy halloumi oraz domowe kiszonki i marynaty, które zostają na zimę.

Dla wielu Polek i Polaków to nie tylko smak, ale i rytuał — wspólne zbieranie owoców, lepienie pierogów czy gotowanie konfitur z babcią. Jeden produkt powstający z darów lata jest szczególnie rozchwytywany, jednak jego cena stale rośnie. Jedna z najpopularniejszych restauratorek ponownie pobiła rekord.

Te letnie smakołyki co rok zaskakują ceną

Ceny letnich produktów fluktuują co roku, zależnie od warunków pogodowych, inflacji, kosztów produkcji i dostępności pracowników sezonowych. Rok 2024 był szczególnie trudny dla upraw ze względu na wiosenne susze i gwałtowne burze, co przełożyło się na mniejszą dostępność i wyższe ceny, zwłaszcza czereśni i borówek. Z kolei truskawki były tańsze niż rok wcześniej, dzięki lepszym zbiorom i konkurencji z importem. Z podobnymi problemami mierzą się plantatorzy i zbieracze w roku 2025.

Przymrozki mocno dały się we znaki w tym sezonie, uderzając szczególnie w dziko rosnące owoce leśne. Zbieracze narzekają, że w wielu regionach Polski dzienny zbiór to zaledwie około 2 litrów, co znacznie ogranicza dostępność jagód.

owoce jagodowe.jpg
Fot. Andrey177/pixabay/CanvaPro

Jeszcze do niedawna popularnym rozwiązaniem było zamawianie ich przez Internet, jednak obecnie ceny poszybowały w górę, a dostępność stała się bardzo ograniczona. Na przykład w Łodzi za dostawę wraz z kosztami wysyłki trzeba zapłacić już około 30 złotych. Sprzedawcy informują, że zamówienia realizują na zasadzie "kto pierwszy, ten lepszy” i często brakuje wolnych terminów, mimo konieczności składania zamówień z dużym wyprzedzeniem.

Najbardziej umiarkowane ceny utrzymują się na Podkarpaciu, gdzie "słoiczek” soku z jagód kosztuje około 12 złotych, a niektórzy handlarze potrafią zebrać nawet 10 litrów dziennie i sprzedają je po 20 złotych za litr. W innych regionach kraju ceny bywają jednak dwukrotnie wyższe.

Te warunki sprawiają, że nie tylko dostęp do świeżych owoców jest utrudniony, ale również znacznie podrożały wszelkie produkty z nich wyrabiane. Dla miłośników tych leśnych przysmaków może to oznaczać sezon pełen ograniczeń i sporych wydatków. Znana restauratorka znów pobiła swój rekord, tyle trzeba u niej zapłacić za jedną jagodziankę.

Zobacz: Od 1 lipca wypłaty renty wdowiej. Wystarczy jeden błąd, a ZUS upomni się o pieniądze

Magda Gessler zdradziła, ile w tym roku kosztuje u niej przysmak lata

W 2023 roku jagodzianka serwowana w warszawskiej cukierni Słodki Słony Magdy Gessler kosztowała 28 złotych. W kolejnym roku cena wzrosła do 31 zł, co wywołało gorącą debatę w Internecie — czy naprawdę bułeczka z jagodowym nadzieniem musi być tak droga, nawet przy rosnących cenach owoców?

Na instagramowym profilu Słodkiego Słonego pojawiła się w poniedziałek informacja, że jagodzianki są ponownie dostępne: "Tak, to od dziś” — czytamy w poście. Od razu pojawiły się pytania o to, ile w tym roku trzeba zapłacić za uwielbiany przez Polaków wypiek. Okazuje się, że Magda Gessler ponownie pobiła swój rekord i zaproponowała jagodziankę za jeszcze wyższą kwotę.

Na TikToku tiktokerka Bella opublikowała nagranie, na którym widać cenę 34 zł. Mimo wysokiej kwoty autorka chwali smak wypieków: 

Jest drogo? Jest. Jest dobrze? Jest absolutnie dobrze i pysznie!

@jestem.bella 📌Słodki Słony, Mokotowska 45. Jest drogo? Jest. Jest dobrze? Jest absolutnie dobrze i pysznie! #jagodzianki #slodkislony #magdagessler #balans #warszawa #gdziezjesc #gdziezjescwwarszawie ♬ original sound - plumi ❦

Pod filmem na TikToku jedna z internautek napisała: "Za 34 zł to ja 3/4 blachy jagodzianek upiekę w swoim piekarniku; Czy ktoś mi to wyjaśni?” Z kolei inny użytkownik zwrócił uwagę, że w tym roku cena jagód sięgnęła 89 zł za kilogram, co częściowo tłumaczy wysoką cenę wypieku.

Warto również przypomnieć, że już w ubiegłym roku Lara Gessler, córka słynnej restauratorki, zabrała głos w sprawie wysokich cen jagodzianek. Jak podkreślała, nikt nie jest zmuszany do kupowania słodkości właśnie w ich lokalu.

Nikt nie musi kupować od nas jagodzianek, choć każdy może. Jest wiele opcji -stwierdziła w rozmowie z Pudelkiem.

BiznesINFO.pl
Obserwuj nas na: