GIS wycofuje groźny produkt
ARKADIUSZ ZIOLEK/East News
Autor Maria Glinka - 24 Stycznia 2021

Szkodliwy środek w popularnej przekąsce. GIS wydał pilny komunikat

GIS ostrzega przed niebezpiecznym produktem. W partii popcornu wykryto zawyżony poziom mikotoksyny, co może zagrażać zdrowiu konsumentów. Producent już podjął stosowne kroki mające na celu wyeliminowanie ryzyka.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jaki produkt nie spełnia norm
  • Jakie działania podjęła firma i GIS
  • Do czego może prowadzić spożycie wadliwego artykułu

Popcorn na celowniku GIS

GIS wydał oficjalne oświadczenie w sprawie kolejnego, groźnego produktu. Uwielbiany przez Polaków popcorn do prażenia jest niezdatny do spożycia.

Niebezpieczny artykuł to Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia. Można go zakupić w różnej gramaturze (100 g, 300 g, 500 g, 1 kg). Wadliwe partie są oznaczone numerem 6447 XXXX, gdzie litera X oznacza dowolne cyfry. Data przydatności spożycia wadliwego popcornu to wrzesień bądź grudzień 2021 r. Za jego produkcję odpowiada Makar Bakalie Sp. z o.o. Sp.k. (ul. Krakowska 74, 40-391 Katowice).

Powodem wycofania popcornu przez GIS jest przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu. Badaniom poddano próbki produktu z poszczególnych partii.

Firma Makar Bakalie zadecydowała o pozbyciu się z rynku wszystkich opakowań o wskazanych numerach. Zarządca deklaruje, że procedura jest w toku. GIS bacznie monitoruje działania podejmowane przez spółkę i zapowiada wszczęcie postępowania wyjaśniającego w tej sprawie.

GIS odradza spożycie popcornu. Może być groźny dla zdrowia

Wykryty w zawyżonych normach deoksyniwalenol (DON) to toksyna wytwarzana przez grzyby rodzaju Fusarium. Substancja jest wyjątkowo szkodliwa dla człowieka i może prowadzić do zaburzenia procesów odpornościowych - a przy regularnym spożywaniu - także do rozwoju chorób nowotworowych.

Mimo że DON nie jest najbardziej toksyczną substancją ze swojej grupy to z punktu widzenia konsumenta wyjątkowo groźne są jej zdolności do przetrwania nawet w najtrudniejszych warunkach. Związek ten wykazuje się dużą stabilnością nie tylko w trakcie przechowywania czy mielenia ziarna. Zawyżone poziomy DON nie ulegają rozpadowi nawet w wysokich temperaturach przy gotowaniu.

Z uwagi na wysoką szkodliwość GIS apeluje o niekupowanie wadliwego popcornu. Osoby, które już zakupiły produkt o wskazanych numerach są proszone o jego niespożywanie.

GIS nieustannie monitoruje skład produktów. Nie tylko popcorn może szkodzić zdrowiu

Prażona kukurydza to nie jedyny produkt, któremu w ostatnim czasie przyjrzał się GIS. Wprost donosi, że wczoraj podjęto decyzję o wycofaniu ze sklepów niektórych partii energetyków Monster i Burn.

Po wnikliwych badaniach GIS stwierdził, że producent przekroczył dopuszczalny limit substancji E 1520. Z tego powodu ze sklepowych półek zniknęły: Monster LH44 (500ml), Monster Ripper, gazowany (500ml), Monster Vanilla Espresso (250 ml) oraz Burn Zero Peach (Fury, 250 ml).

Ryzyko dla zdrowia jest jednak znacznie mniejsze niż w przypadku wadliwych partii popcornu. GIS przyznał, że sporadyczna konsumpcja energetyków nie stanowi poważnego zagrożenia, choć i tak odradza ich spożywanie.

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News