Wykryto groźną bakterię w produkcie z Polski. Zagraniczne służby alarmują, nie jedz pod żadnym pozorem

W jednym z produktów pochodzących z Polski wykryto niebezpieczną bakterię chorobotwórczą, która może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Ostrzeżenie w tej sprawie wydały nie tylko polskie służby sanitarne, ale również instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności w innych krajach Europy. Sprawa szybko nabrała międzynarodowego rozgłosu i wywołała reakcję mediów poza granicami Unii Europejskiej.
Groźna bakteria w polskim produkcie — międzynarodowy alarm sanitarny
Bezpieczeństwo żywnościowe w Unii Europejskiej ponownie stało się przedmiotem szeroko zakrojonych działań kontrolnych, po tym, jak w jednym z produktów pochodzących z Polski wykryto groźną bakterię chorobotwórczą. Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie, w związku z zaistniałą sytuacją zagraniczne instytucje publiczne również podniosły alarm, nie tylko na terenie Wspólnoty, ale również poza jej granicami. Sprawa zyskała rozgłos m.in. w Turcji, gdzie media przestrzegają konsumentów przed zakupem produktów spożywczych pochodzących z krajów UE.
Zagrożenie dotyczy konkretnej partii artykułu żywnościowego obecnego w regularnym obrocie detalicznym. Wykryta bakteria, choć powszechnie znana służbom sanitarnym, może prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych, zwłaszcza wśród osób z grup podwyższonego ryzyka. Działania wyjaśniające i prewencyjne zostały już wdrożone zarówno przez producenta, jak i odpowiednie instytucje państwowe.

Tureckie media apelują o ostrożność przy zakupie importowanej żywności
Polska jest czołowym producentem i eksporterem wielu produktów spożywczych. Mimo restrykcyjnych procedur dotyczących produkcji żywności wciąż dochodzi do sytuacji, w których w powszechnej sprzedaży pojawiają się partie artykułów, które nie spełniają tych standardów, a nawet mogą być szkodliwe dla zdrowia. Tym razem skażona partia trafiła nie tylko na polski rynek — jej obecność została odnotowana także w innych krajach Unii Europejskiej. Dodatkowo sprawa została nagłośniona przez media zagraniczne. Szczególną ostrożność zaleciły tureckie środki masowego przekazu, apelując do swoich obywateli o dokładne sprawdzanie pochodzenia i oznaczeń produktów spożywczych importowanych z Europy.
W kwestii bezpieczeństwa żywności trzeba zwrócić uwagę na to, że skuteczność systemów ostrzegania w dużej mierze zależy od reakcji samych konsumentów. Osoby dokonujące zakupów powinny zwracać szczególną uwagę na:
- numer partii;
- termin przydatności do spożycia;
- miejsce pochodzenia produktu;
- aktualne komunikaty służb sanitarnych.
Zgodnie z komunikatem Głównego Inspektoratu Sanitarnego, podczas urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj. O produkcie jakiej marki mowa?

Salmonella wykryta w jajkach
Skażony produkt to KOKO — jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie (rozmiar M), pochodzące od producenta Jantex Polska Sp. z o.o., z siedzibą w Zielnikach, woj. wielkopolskie.
Szczegóły partii objętej ostrzeżeniem:
- Oznaczenie partii: 2PL02181302 K-2
- Termin przydatności do spożycia: 05.07.2025
- Kod kreskowy: 5903427303134
- Zakład pakowania: PL 30255916 UE
Zgodnie z zaleceniami GIS, produkt nie powinien być spożywany, nawet po wcześniejszej obróbce cieplnej. Konsumentom rekomenduje się zwrot zakupionych opakowań do punktów sprzedaży lub ich bezpieczne zutylizowanie.
Objawy zakażenia salmonellą mogą pojawić się już w ciągu kilkunastu godzin i obejmują m.in. gorączkę, wymioty, biegunkę oraz silne bóle brzucha. W przypadku ich wystąpienia należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Producent, w ramach wdrożonego systemu HACCP, podjął działania mające na celu identyfikację źródła pochodzenia kwestionowanej partii oraz określenie zakresu jej dystrybucji. Wstrzymano sprzedaż produktów z tej samej fermy do czasu uzyskania wyników dodatkowych badań laboratoryjnych. Ponadto zgodnie z dobrą praktyką higieniczną, zakład został poddany dodatkowej dezynfekcji. Oprócz tego Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wielkopolskiej prowadzi dalsze działania kontrolne oraz koordynuje wymianę informacji z innymi organami nadzoru odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo żywności.
Obecna sytuacja pokazuje, że zagrożenia związane z bezpieczeństwem żywności mają charakter transgraniczny i wymagają szybkiej, skoordynowanej reakcji. W kontekście rosnącej liczby przypadków zakażeń bakteriami z grupy Salmonella spp. na terenie Europy służby sanitarne apelują do konsumentów o szczególną ostrożność i odpowiedzialność podczas dokonywania zakupów. Każdy produkt pochodzący z partii objętej ostrzeżeniem może stanowić realne zagrożenie dla zdrowia — zwłaszcza w przypadku dzieci, osób starszych i pacjentów z obniżoną odpornością.
![Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Wykrycie obecności bakteri for. GIS [www.gov.pl].png](https://images.iberion.media/images/origin/Ostrzezenie_publiczne_dotyczace_zywnosci_Wykrycie_obecnosci_bakteri_for_GIS_www_gov_pl_00b0939c17.png)





































