biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
Obserwuj nas na:
BiznesINFO.pl > Handel > Unia zdecydowała. Ze sklepów znikną popularne produkty, zmiany nie ominą Polaków
Marcin Śliwa
Marcin Śliwa 18.06.2024 22:58

Unia zdecydowała. Ze sklepów znikną popularne produkty, zmiany nie ominą Polaków

Flaga europejska
fot. Wojciech Olkusnik, East News

Już niedługo sklepowe półki będą musiały opuścić rozmaite wędliny i sery, które wśród wielu Polaków cieszą się uznaniem. Ponieważ jednak w decyzji Komisji Europejskiej chodzi o zdrowie konsumentów, to nie będzie tak, że konkretne rodzaje produktów zostaną zakazane. Chodzi o coś innego. 

Szkodliwe aromaty

Niektóre rodzaje wędlin i serów będą musiały zostać wycofane z produkcji. Nie całkowicie jednak, a w takiej postaci, w jakiej produkowane są dzisiaj. W zarządzeniu Unii Europejskiej chodzi bowiem o osiem aromatów dymu wędzarniczego, które znajdują się w rozmaitych produktach spożywczych. Są one bowiem szkodliwe dla zdrowia, w związku z czym producenci żywności będzie musieli je zastąpić takimi, które nie wypływają negatywnie na konsumentów. 

Terminy wycofywania produktów

Państwa Unii Europejskiej poparły planowane zmiany pod koniec kwietnia. Jednocześnie ustalono przedział czasowy, w którym szkodliwe aromaty muszą zostać wycofane z rynku. 

W przypadku zastąpienia tradycyjnego wędzenia (np. szynek, ryb, serów) okres wycofywania wynosi 5 lat (…) w przypadku zastosowań, w których aromat dymu dodaje się w celu uzyskania dodatkowego smaku (zupy, chipsy, sosy), okres wycofywania wynosi dwa lata. Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE – czytamy na stronie Komisji Europejskiej

Rakotwórcze substancje

Na początku roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił, że substancje zawarte w ośmiu aromatach żywności mogą mieć działanie genotoksyczne. Oznacza to, że sprzyjają rozwojowi raka. 

Genotoksyczność to zdolność substancji chemicznej do uszkadzania materiały genetycznego komórek. Zmiany lub mutacje w informacji genetycznej w komórce mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób, takich jak: rak i choroby dziedziczne – napisano w komunikacie 
 

BiznesINFO.pl
Obserwuj nas na: