biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
Obserwuj nas na:
BiznesINFO.pl > Polska i Świat > Pilne ostrzeżenie GIS. Ten produkt w lodówce może mieć każdy. Nie jedz go pod żadnym pozorem
Zuzanna Kabot
Zuzanna Kabot 30.06.2025 20:54

Pilne ostrzeżenie GIS. Ten produkt w lodówce może mieć każdy. Nie jedz go pod żadnym pozorem

lodówka, żywność
Fot. Ello/Unsplash (zdj. ilustracyjne)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie, z którym powinni zapoznać się wszyscy Polacy. W jednym z produktów spożywczych, który w swojej lodówce może mieć każdy, wykryto niebezpieczną bakterię. Warto dokładnie sprawdzić, czy nie mamy go w swoim domu. GIS alarmuje, że nie należy go spożywać. Wyjaśniamy, o który produkt konkretnie chodzi.

GIS wydał kolejne ostrzeżenie. Polacy muszą to wiedzieć

Główny Inspektorat Sanitarny to instytucja, która zajmuje się przede wszystkim dbaniem o dobro i zdrowie publiczne Polaków. Na oficjalnej stronie internetowej GIS-u co jakiś czas publikowane są ważne komunikaty dotyczące produktów wycofanych z obrotu, które nie spełniają określonych norm. Takie produkty często zawierają niebezpieczne substancje i mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia Polaków.

Komunikaty wydawane przez GIS najczęściej dotyczą produktów, które mogą znajdować się w każdym polskim domu. Warto dokładnie śledzić informacje przekazywane przez instytucję, by uniknąć konsekwencji spożycia takiej żywności. W poniedziałek, 30 czerwca pojawiło się kolejne ostrzeżenie dla konsumentów. Jak się okazuje, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednym z popularnych produktów wykryto groźną bakterię.

ZOBACZ TAKŻE: Jeśli dostałeś taki paragon, natychmiast złóż donos. Skarbówka apeluje do Polaków

Tyle musi zarabiać Polak, by dostać kredyt na mieszkanie. Kwota niejednego zaskoczy Pukają do drzwi Polaków i sprawdzają jedną rzecz. Za brak tych dokumentów nawet 5 tys. zł kary

Groźna bakteria w popularnym produkcie. Może być w każdej lodówce

W produkcie, którego dotyczy komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego z 30 czerwca wykryto obecność bakterii salmonella spp., która powoduje salmonellozy. Jak czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, człowiek może się nimi zakazić przez: spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella, spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych czy używanie skażonego sprzętu kuchennego lub maszyn do produkcji żywności.

U osoby, która zaraziła się salmonellą występują objawy, takie jak: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Pojawiają się one w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. 

Warto mieć na uwadze, że w niektórych przypadkach może rozwinąć się też zakażenie układowe o cięższym przebiegu. Szczególnie narażone są na nie małe dzieci, osoby w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Wówczas pojawiają się ropnie, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica. Zakażenie salmonellozą może wiązać się z poważnymi konsekwencjami dla zdrowia, dlatego nie należy spożywać produktu, przez którym ostrzega GIS.

Masz ten produkt w lodówce? Nie jedz go pod żadnym pozorem

Jak informuje GIS, przedsiębiorca zweryfikował i ustalił z jakiej fermy pochodził kwestionowany produkt oraz gdzie został rozdystrybuowany. Odbiorcy kwestionowanej partii zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji, zostało też wstrzymane wprowadzenie produktu do obrotu do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych. Okazało się, że salmonella została wykryta na skorupkach jaj.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - przypomina GIS.

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Jeśli wystąpiłyby objawy zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Poniżej przedstawiamy wszystkie szczegóły dotyczące jaj, na których skorupkach wykryto niebezpieczną bakterię:

  • Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
  • Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
  • Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
  • Kod kreskowy: 5 903427 303134
  • Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE
e47069ca-a6c2-4593-8716-7fc9e38b3596.png
Fot. GIS
9ac78dab-8281-4479-8023-c77f5985dd24.jpeg
Fot. GIS
BiznesINFO.pl
Obserwuj nas na: