biznes finanse video praca handel Eko Energetyka polska i świat O nas
Obserwuj nas na:
BiznesINFO.pl > Finanse > Szykujesz się na Walentynki, zapłacisz znacznie więcej. Drożeją nawet nachosy
Paweł Makowiec
Paweł Makowiec 13.02.2023 15:42

Szykujesz się na Walentynki, zapłacisz znacznie więcej. Drożeją nawet nachosy

Szykujesz się na Walentynki, zapłacisz znacznie więcej. Drożeją nawet nachosy
Domena publiczna

Wiele osób spędza 14 lutego na seansie kinowym. Jednakże, tak jak w całej gospodarce rosną koszty, tak i ceny biletów do kina poszły w górę. Nasza kieszeń bardzo mocno to odczuje.

Wraz ze wzrostem cen ma miejsce interesujące zjawisko. Widzowie zostawiają w kinach więcej pieniędzy, jednak liczba pozycji na paragonach spada.

Więcej pieniędzy w kinie, ale mniejsze zakupy

Jak wynika z informacji portalu Business Insider cytującego aplikację PanParagon, w 2021 roku średnia liczba pozycji na paragonie przekraczała nieznacznie 2. Obecnie wynosi ona 1,93 pozycji.

Analogicznie widać również wzrost kosztów. Dwa lata temu średnia kwota pozostawiona w kinie wynosiła 38,66 zł. W styczniu 2023 było to już 42,37 zł.

Przekąski i bilety znacznie droższe

Jedną z przyczyn takiej sytuacji wg Business Insidera jest spadek popytu na produkty z kinowych barów. Oprócz biletów podrożały również przekąski typu popcorn (50 gr w górę w porównaniu z 2021) czy nachosy (1,36 zł w górę), co mogło być bodźcem do oszczędności w tym zakresie.

Drugą opcją jest również chodzenie do kina w pojedynkę, bez towarzysza bądź towarzyszki. W ten sposób również liczba pozycji na paragonach mogła spaść o kilka setnych.

Jedno jest pewne - podwyżki uderzają klientów kin mocno po kieszeni. Jak powiedziała cytowana przez Business Insidera Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon, łączna kwota do zapłaty za przekąski kinowe - od lodów przez nachosy, winogrona, popcorn do paluszków - jest wyższa o 12,76 zł od tej sprzed dwóch lat.

Bądź na bieżąco - najważniejsze wiadomości z kraju i zagranicy
Google News Obserwuj w Google News
BiznesINFO.pl
Obserwuj nas na: