BiznesINFO.pl Handel Rośnie popularność przetworów. Polacy chcą zaoszczędzić
Domena publiczna

Rośnie popularność przetworów. Polacy chcą zaoszczędzić

24 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Madoń

Z Barometru Providenta wynika, że niemal dwie trzecie Polaków zamierza zrobić przetwory na zimę. Oprócz ich walorów smakowych dodatkową motywacją są drastycznie rosnące ceny żywności.

Domowy dżem lepszy niż sklepowy

– W ramach badania Barometr Providenta zadaliśmy Polakom pytanie dotyczące tego, czy planują zrobić przetwory na zimę. Okazuje się, że przetwory na zimę cieszą się coraz większą popularnością. W tym roku planuje je zrobić 65 proc. badanych , w ubiegłym roku było to 60 proc. – mówi agencji Newseria Biznes Karolina Łuczak, rzeczniczka Provident Polska. – Tegoroczny Barometr pokazał, że domowe smaki wciąż triumfują nad sklepowymi. Tylko 4 proc. badanych przyznaje, że nie przepada za przetworami w słoikach. Na tradycyjne przetwory stawiają wszystkie grupy wiekowe, jednak najbardziej doceniają je respondenci najstarszej grupy wiekowej 55+.

Rzeczniczka Provident Polska mówi, że panie najczęściej robią dżemy, konfitury i soki, natomiast panowie nalewki i grzybki.

Polacy uwielbiają ogórki kiszone - wśród osób, które robią przetwory, ogórki w słoiku zamyka aż 80 procent ankietowanych. Niemal połowa przygotowuje soki, nieco mniej popularne są marynowane grzybki. Prawie jedna trzecia badanych sporządza w domowym zaciszu nalewki.

Zaletą przetworów jest ich naturalny, domowy charakte r. Niemal co piąty badany wskazuje możliwość przygotowania przetworów ze zdrowych surowców jako ich największą zaletę. Przetwory często robią mieszkańcy wsi ( 74,6 procent respondentów mieszkających na wsi) oraz małych miast (64 procent).  Aż 62,2 procent ankietowanych mieszkańców wsi robi przetwory tradycyjnie raz w roku. W przypadku mieszkańców miast ten odsetek jest niższy - zaledwie co trzeci mieszkaniec największych miast przygotowuje przetwory z taką częstotliwością.

Przetwory popularne przez wysoką inflację

Od kilku miesięcy ceny żywności rosną w kilkunastoprocentowym tempie. Prawie co piąty badany jako powód przygotowania przetworów wskazał oszczędność .

Aż 38 proc. gospodarstw przygotuje zapasy tak, by starczyły na całą zimę . Ta odpowiedź jest najpopularniejsza wśród respondentów. Co 10. badany poza zapełnieniem swojej spiżarni troszczy się, aby nadwyżką obdarować rodzinę i najbliższych znajomych – mówi Karolina Łuczak.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Madoń

Redaktor Biznesinfo. Wcześniej copywriter oraz młodsza księgowa. Absolwentka rachunkowości i controllingu na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie. W wolnym czasie bierze czarodziejski flet i gra w orkiestrach dętych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@biznesinfo.pl
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie