Wyszukaj w serwisie
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie
BiznesINFO.pl > Polska i Świat > Przez karpie znów głośno o Polsce. Jesteśmy pierwsi w całej Unii
Kamila Jeziorska
Kamila Jeziorska 22.03.2022 08:36

Przez karpie znów głośno o Polsce. Jesteśmy pierwsi w całej Unii

PHOTO LUKASZ GAGULSKI / SUPER EXPRESS BIURKOW WIELKI POLSKI KARP HODOWLAC N/Z KARP 19/12/2018 KAPR KARPIE RYMY RYBA MALOPOLSKIE POLSKA STAW RZEKA, WSZYSTKIE ZDJECIA NA HTTP://AGENCJA.SE.COM.PL
East News, Lukasz Gagulski

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak statystycznie prezentuje się produkcja i sprzedaż karpia w Polsce i UE,

  • Jakie są opinie na temat tej ryby podawanej jako przysmak świąteczny,

  • Które podmioty rezygnują ze sprzedaży żywego karpia.

Karpie windują Polskę na lidera

Karpie to ryby, bez których większość Polaków nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia, a przede wszystkim kolacji wigilijnej. Co więcej, to ryba, która zaczyna coraz bardziej dzielić zdanie w społeczeństwie. Z jednej strony ma wśród społeczeństwa swoich zwolenników, honorujących tradycję. Z drugiej zaś są zastępy przeciwników, którzy nazywają przyrządzanie potraw z karpia "komunistycznym zwyczajem".

Z danych Eurostatu wynika, że Polska pozostaje liderem rynku w produkcji karpia w Unii Europejskiej. We wszystkich krajach wspólnoty w 2018 r. wyprodukowano 61 tys. ton karpia, z czego Polska dostarczyła na rynek 16,5 ton ryby.

Co więcej, w 2019 r. produkcja i połów karpia stanowiły 36 proc. połowu ryb słodkowodnych w Polsce. W tym roku w naszym kraju wyprodukowano 21 tys. ton karpia. To rekord, biorąc pod uwagę, że średnia produkcja waha się między 18 tys. ton a 20 tys. ton.

- Według KOWR, w Polsce jest zarejestrowanych 3 tys. podmiotów prowadzących chów i hodowlę karpi, a także ponad 1 tys. przedsiębiorstw akwakultury utrzymujących karpie. Najwięcej podmiotów zajmujących się tym kierunkiem produkcji znajduje się w województwach śląskim, dolnośląskim, wielkopolskim oraz lubuskim - podaje polsatnews.pl.

- Pomimo, iż ogólny popyt na ryby w Polsce jest zmienny, biorąc pod uwagę podział na gatunki, to ilość spożywanego karpia na przestrzeni lat nie ulega dużym zmianom. Związane jest to bezpośrednio z sezonowością produkcji i zapotrzebowaniem wewnętrznym. W 2019 r. średnie spożycie tej ryby w kraju wyniosło 0,56 kg na mieszkańca, a udział spożycia karpia w odniesieniu do wszystkich ryb i owoców morza konsumowanych w kraju, stanowił ponad 4 proc. - tłumaczy Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Karpie z coraz mniejszym zapotrzebowaniem

Polska nie tylko produkuje, ale też eksportuje najwięcej karpia do krajów Unii Europejskiej. Zaledwie w 2019 r. jego wywóz z Polski osiągnął 856 ton i był o 56 proc. wyższy niż we wcześniejszych latach.

Karpie z Polski w największej ilości trafiły do Niemiec, Francji, Estonii, Litwy i Wielkiej Brytanii - podaje polsatnews.pl. Z krajów pozaunijnych największym odbiorcą była Ukraina.

Z danych statystycznych wynika, że aż 87 proc. Polaków chce zajadać się karpiem w trakcie świąt Bożego Narodzenia. - Karp jest najchętniej spożywaną rybą podczas świąt Bożego Narodzenia na Śląsku oraz na terenie województw: małopolskiego, wielkopolskiego, łódzkiego i mazowieckiego. W północnych rejonach kraju karp jest równie chętnie przyrządzany jak śledź - podaje Polsat News.

Jednakże z karpiem wiążą się niechlubne historie dotyczące sprzedaży żywych okazów w supermarketach i na targach. Organizacje ekologiczne, ale także Polacy każdego roku alarmują o niehumanitarnych warunkach przetrzymywania oraz traktowania tych zwierząt.

- W tym roku trudniej będzie kupić żywego karpia, niemal wszystkie sieci handlowe wycofały się ze sprzedaży żywych ryb - powiedział Zbigniew Szczepański, prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" cytowany przez serwis agropolska.pl. Przypomnijmy, że żywego karpia nie sprzedają już takie sieci sklepów jak Auchan, Lidl czy Kaufland - ten ostatni wycofał się w stu procentach z tego procederu w tym roku.