biznes finanse video praca handel Eko Energetyka polska i świat
Obserwuj nas na:
BiznesINFO.pl > Handel > GIS bije na alarm. Tę herbatę ma w domu mnóstwo Polaków. Nie pij pod żadnym pozorem
Julia Bogucka
Julia Bogucka 08.09.2025 16:44

GIS bije na alarm. Tę herbatę ma w domu mnóstwo Polaków. Nie pij pod żadnym pozorem

Sklep wycofany produkt
Fot. Mehrad Vosoughi/Pexels/CanvaPro

Polacy uwielbiają ten produkt, jednak tym razem muszą się go jak najszybciej pozbyć. Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że wykryto w nim bardzo groźną bakterię, która może wyjątkowo negatywnie wpłynąć na zdrowie. Wiadomo, jakie powinno być postępowanie, to warto zrobić z zakupionym wcześniej naparem.

GIS bije na alarm, produkt wycofano

Choć Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) pojawia się w mediach najczęściej przy okazji podobnych alarmów, jego rola jest znacznie szersza i stanowi fundament systemu zdrowia publicznego w Polsce. Działając na mocy Ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej z 1985 roku, GIS jest centralnym organem administracji rządowej, którego misją jest ochrona zdrowia ludzkiego przed negatywnym wpływem czynników środowiskowych oraz zapobieganie chorobom, w tym zakaźnym. 

Struktura tej instytucji jest rozbudowana, na czele stoi Główny Inspektor Sanitarny, któremu podlega sieć wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych, potocznie zwanych "Sanepidem”. To właśnie tysiące inspektorów i pracowników laboratoryjnych w terenie realizuje codzienne, często niewidoczne dla obywatela zadania.

laboratorium.jpg
Fot. microgen/Getty Images/CanvaPro

Kompetencje sanepidu są niezwykle szerokie, od nadzoru nad warunkami higieny w szkołach, zakładach pracy i obiektach publicznych, przez kontrolę jakości wody przeznaczonej do spożycia, aż po monitoring bezpieczeństwa kosmetyków i chemikaliów. Kluczowym i najbardziej znanym obszarem działalności jest jednak nadzór nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. 

Inspektorzy mają prawo do przeprowadzania planowanych i interwencyjnych kontroli w zakładach produkcyjnych i punktach handlowych, pobierania próbek do badań laboratoryjnych oraz wydawania wiążących decyzji, włączając w to nakaz zamknięcia obiektu lub, jak w tym przypadku, natychmiastowego wycofania produktu z rynku. To z tej ostatniej kompetencji skorzystano ostatnio, wycofując lubiany produkt ze sklepów.

Salmonella wykryta w lubianym produkcie

Konsekwencje spożycia zakażonego produktu mogą być znacznie poważniejsze niż typowe zatrucie pokarmowe. Salmonella to rodzaj Gram-ujemnych bakterii pałeczkowatych, które stanowią jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych na świecie. Ich niezwykła zdolność do przetrwania w niekorzystnych warunkach sprawia, że mogą stanowić zagrożenie w produktach, w których byśmy się ich nie spodziewali. 

Jak mogło dojść do skażenia? Drogi są różne: od zanieczyszczonych surowców, przez kontakt z zanieczyszczoną wodą w procesie mycia, aż po wtórne zanieczyszczenie na etapie suszenia, mielenia czy pakowania, na przykład przez brudne urządzenia lub personel.

Po dostaniu się do organizmu człowieka bakterie kolonizują jelito cienkie i grube, wywołując stan zapalny. Choroba, zwana salmonellozą, objawia się najczęściej po 6-72 godzinach od spożycia skażonej żywności. Typowe symptomy to ostre bóle brzucha, gorączka, wodnista biegunka i wymioty. Choć u zdrowej osoby dorosłej infekcja zwykle ustępuje samoistnie po kilku dniach intensywnej rehydracji, to dla grup wrażliwych, a więc małych dzieci, seniorów, osób z chorobami autoimmunologicznymi czy pacjentów onkologicznych, może stanowić śmiertelne zagrożenie z powodu ryzyka sepsy lub ciężkiego odwodnienia. 

salmonella.jpg
Fot. Manjurul/Getty Images/CanvaPro

W rzadkich przypadkach, u około 2-3 proc. pacjentów, po ustąpieniu objawów ostrych mogą rozwinąć się długofalowe powikłania, takie jak reaktywne zapalenie stawów (zespół Reitera), prowadzące do przewlekłego bólu i problemów z poruszaniem się. Skala problemu w Polsce jest niemała, według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH, w 2023 roku odnotowano ponad 8 tysięcy przypadków salmonellozy, a eksperci szacują, że wiele lżejszych przypadków nie jest w ogóle diagnozowanych i raportowanych.

Nic więc dziwnego, że produkt, o którym mowa, został natychmiast wycofany. GIS podał informacje dla wszystkich Polaków.

Zobacz: W Pepco już się zaczęło. Jesienne hity za ułamek ceny, klienci będą zachwyceni

GIS bije na alarm, produkt wycofany ze sklepów

Zagrożenie, o którym w swoim alercie poinformował GIS, dotyczy produktu "Morwa biała. Suplement diety. Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40g (20 torebek)”, której producentem jest Herbapol Lublin S.A. Skażenie dotyczy wyłącznie jednej, precyzyjnie zidentyfikowanej partii oznaczonej numerem L 0185, z datą minimalnej trwałości do maja 2027 r

Zidentyfikowanie zagrożenia z taką dokładnością było możliwe dzięki obowiązującym w Unii Europejskiej systemom śledzenia (traceability). Każdy producent żywności musi być w stanie precyzyjnie określić, skąd pochodziły surowce do danej partii i do których dystrybutorów trafił gotowy produkt. To kluczowe dla ograniczenia skali kryzysu i szybkiego usunięcia zagrożenia z rynku.

5acf7e71-a62d-41bd-b126-4ef2aaf6726d.png
Fot. GIS
6d363752-02fe-4a2a-a4bc-b6bc5d71248f.png
Fot. GIS

Dla producenta taki incydent jest poważnym testem wewnętrznych systemów kontroli jakości, takich jak HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli), które mają zapobiegać tego typu sytuacjom. Jednocześnie jest to ogromne wyzwanie logistyczne i finansowe. Zgodnie z prawem, to na producencie spoczywa całkowity koszt i organizacja procesu wycofania produktu z całego łańcucha dystrybucji.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał jednoznaczne zalecenie dla konsumentów: osoby, które posiadają w domu herbatę z tej konkretnej partii, pod żadnym pozorem nie powinny jej spożywać. Produkt należy zwrócić do miejsca zakupu, gdzie powinien zostać przyjęty bez okazywania paragonu, lub bezpiecznie zutylizować. Najlepiej umieścić go w szczelnie zamkniętej torbie przed wyrzuceniem do kosza, by uniknąć ryzyka zanieczyszczenia krzyżowego w kuchni.

BiznesINFO.pl
Obserwuj nas na: