Dieta w delegacjach krajowych i zagranicznych
pixabay.com
Autor Magdalena Chajzler - 3 Stycznia 2021

Dieta w delegacjach krajowych i zagranicznych

Pracownikowi wysłanemu w delegację przysługuje dieta. Jej wysokość jest uzależniona od długości trwania wyjazdu służbowego oraz miejsca oddelegowania. Inna jest wysokość diety w podróży krajowej, a inna w zagranicznej. Ile wynosi? Jak rozliczać wyjazd służbowy?

Jaka jest wysokość diety za delegację krajową?

Wysokość stawki przeznaczonej na pokrycie kosztów wyżywienia w delegacji wynosi:

  • 30 zł, jeśli podróż trwa ponad 12 godzin,
  • 50% diety w przypadku podróży służbowej trwającej od 8-12 godzin,
  • gdy podróż służbowa trwa mniej niż 8 godzin, dieta nie przysługuje.

Jeśli pracownik ma zapewnione częściowe bezpłatne wyżywienie, wówczas dietę pomniejsza się odpowiednio o:

  • 25% diety – za śniadanie,
  • 50% diety – za obiad,
  • 25% diety – za kolację.

Jaka jest wysokość diety za delegację zagraniczną?

Stawki diety zagranicznej zależą od wysokości obowiązującej dla docelowego państwa, do którego odbywa się podróż służbowa.

Przy delegacji zagranicznej, podobnie jak przy delegacji krajowej, za każdą dobę podróży przysługuje 100% diety, a za każdą niepełną dobę należy się:

  • 1/3 diety do 8 godzin,
  • 1/2 diety od 8 do 12 godzin,
  • pełna wysokość diety powyżej 12 godzin.

Jeśli pracodawca zapewni pracownikowi podczas delegacji zagranicznej całodzienne wyżywienie, wówczas przysługuje mu 25% diety. Kwotę diety zmniejsza się o koszt zapewnionego wyżywienia, gdzie każdy posiłek stanowi odpowiednio:

  • śniadanie – 15% diety,
  • obiad – 30% diety,
  • kolacja – 30% diety.

Przykładowe stawki diety za dobę w państwach europejskich:

  • 49 euro – Niemcy, Portugalia,
  • 50 euro – Francja, Hiszpania,
  • 35 funtów – Wielka Brytania,
  • 41 euro – Czechy,
  • 43 euro – Słowacja.

Rozliczanie diety za delegację krajową i zagraniczną

Po powrocie z delegacji pracownik ma 14 dni na rozliczenie się z pracodawcą. Aby otrzymać zwrot poniesionych kosztów, musi przedłożyć pracodawcy rachunki, faktury, bilety i inne dokumenty potwierdzające poniesione wydatki. Z diet i ryczałtów pracownik nie rozlicza się.

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News