UOKiK wyniki kontroli
Pixabay.com Famifranquoi
Autor Konrad Karpiuk - 11 Lipca 2020

UOKiK ujawnia wyniki kontroli restauracji. Nie jest dobrze, plaga oszustw, na którą łatwo się naciąć

UOKiK zabrał się w ubiegłym roku za kontrolę lokali gastronomicznych, w których sprawdził choćby deklarowany skład potraw ze stanem faktycznym. W raporcie z kontroli wynika, że w 87% lokali wykazano nieprawidłowości.

UOKiK przedstawił wyniki kontroli

UOKiK stojąc na straży praw konsumenta, zdecydował się na sprawdzenie uczciwości restauratorów. Jak pisze PAP, inspektorzy sprawdzili 169 restauracje oraz bary, skupiając się na miejscach związanych z ruchem turystycznym (kurorty, stacje benzynowe i bary). Wiele lokali dopuszczało się nieuczciwych praktyk wobec klientów. Na 5 tysięcy sprawdzonych produktów, aż 3 tysiące zwróciło szczególną uwagę inspektorów. Problemy głównie dotyczyły składników potraw, które były niezgodne z deklarowanymi przez restauracje. Najczęściej napotykano nieprawidłowości w potrawach z ryby. Jak czytamy na portalu Wirtualna Polska, w jednym z lokali zamiast fileta z soi podawano filet z limandy żółtopłetwej. Z kolei jeden z kebabów zamiast deklarowanej baraniny podawał mięso wołowe i drobiowe. Zdarzały się także produkty zepsute czy przeterminowane oraz problemy z warunkami sanitarnymi.

WHO z pilnym apelem. Zmieniła zalecenia dotyczące ochrony przed koronawirusemWHO z pilnym apelem. Zmieniła zalecenia dotyczące ochrony przed koronawirusemCzytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:

1. Masowe obniżki w popularnej sieciówce. Aż 3000 produktów kupisz taniej
2. Zdumiewające sceny w komisji wyborczej. Członkini próbowała schować karty w kuriozalny sposób

Inne nieprawidłowości wykazane przez UOKiK

Cięto także na wielkości potraw. WP przytacza przykład, w którym lokal zadeklarował w menu masę dwóch kotletów wołowych w burgerze na 300 g, a w rzeczywistości ważyły razem 217 g. Ponadto pozostał spory problem z informowaniem o składnikach, które mogą mieć działanie alergiczne.

Zgodnie z przepisami, restauracja powinna informować o składzie dania, wraz ze składnikami, które mogą mieć właściwości alergenne. Tak samo jak cennik czy menu powinny zawierać informacje o cenie za daną wagę tego produktu.

Ograniczenie 500 plus? Polacy mówią: tak, jednak coś za cośOgraniczenie 500 plus? Polacy mówią: tak, jednak coś za cośCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. WHO ostrzega. Zostały wydane nowe zalecenia
  2. Mama z synem patrzyli na śmierć 6-latki i ojca. W Polsce doszło do tragedii
  3. PKW podało frekwencję do południa. Wyniki, jakich nie było od dawna
  4. Dodatkowe 4 tys. zł co miesiąc do emerytury. ZUS: coraz więcej Polaków może się załapać
  5. Aż 40 tys. polskich kierowców może mówić o wielkim szczęściu. Przepisy będą dla nich dużo bardziej korzystne
  6. Stachursky jednak nie żywił się energią słoneczną? Cała prawda wyszła na jaw, gwiazdor zdradził wszystkie szczegóły
Rok życia psa to wcale nie 7 lat, naukowcy mają nowy przelicznik. Ile ludzkich lat ma pies?Rok życia psa to wcale nie 7 lat, naukowcy mają nowy przelicznik. Ile ludzkich lat ma pies?Czytaj dalej

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News