BiznesINFO.pl
calculator-1019743 960 720

pixabay.com

Podatek VAT od sprzedaży posiłków i dań w placówkach gastronomicznych

3 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Stępień Renata

Udostępnij:

Zakładając lokal gastronomiczny, bar czy restaurację należy zastanowić się nad wydatkami. Okazuje się, że jedzenie także jest opodatkowane VAT-em. Wysokość podatku zależy od rodzaju spożywanego posiłku oraz sposobu jego przyrządzenia. Wobec tego ile będzie wynosił podatek VAT od sprzedaży posiłków i dań?

Towary i usługi przy sprzedaży posiłków i dań

Istnieją dwie formy oferowanych produktów, mianowicie produkty gotowe, które służą dalszej odsprzedaży i stanowią towar handlowy oraz produkty serwowane bezpośrednio w lokalach, które po odpowiednim przygotowaniu i podaniu, w formie całkowicie przetworzonej, są sprzedawane klientowi. Na podstawie tych norm i zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i
Usług dokonano podziału czynności związanych z wyżywieniem odpowiednio na:

– gotowe posiłki i dania o numerze PKWiU 10.85,

– usługi związane z wyżywieniem o numerze PKWiU 56.

Zgodnie z interpretacją ogólną Ministra Finansów z dnia 24 czerwca 2016 roku, nr PT1.050.3.2016.156, w zakresie odpowiedniego zakwalifikowania usług związanych z wyżywieniem, za posiłki i dania gotowe należy rozumieć:

„(...) produkcję gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, składających się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw itp.), mrożonych, w puszkach, słoikach, pakowanych próżniowo lub przy pomocy innych technologii opakowań ze zmodyfikowaną atmosferą, które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż”. Natomiast usługi związane z wyżywieniem zostały zdefiniowane jako “zapewnianie pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, włączając restauracje samoobsługowe i oferujące posiłki „na wynos”, z lub bez miejsc do siedzenia. Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji”.

Zgodnie z powyższym posiłki i dania gotowe są to dania przygotowane do spożycia, w sposób pośredni, poprzez np. zapakowanie w torebki próżniowe lub zamrożenie i sprzedanie ich w tej postaci klientowi. Natomiast usługi związane z wyżywieniem, dotyczą posiłków i dań przygotowanych oraz podanych klientowi do spożycia w niezmienionej formie w lokalu lub poza nim.

Stawka VAT na usługę cateringową

Jedną z bardziej problematycznych kwestii podatkowych w gastronomii jest wybór odpowiedniego symbolu PKWiU dla usługi cateringowej. Przedsiębiorca ma do wyboru dwie podstawy opodatkowania: PKWiU 10.85 (gotowe posiłki i dania) oraz PKWiU 56 (usługi związane z wyżywieniem). Najchętniej wybieraliby pierwszą podstawę, która objęta jest 5%
podatkiem. Wydane w tej sprawie interpretacje indywidualne jasno jednak określają, że za gotowe posiłki i dania uważa się towar handlowy, który może służyć do dalszej odsprzedaży, a nie posiłek, które może zostać spożyty bezpośrednio po wydaniu. Według interpretacji ogólnej MF z 2016 roku kompleksowa usługa gastronomiczna powinna być objęta podatkiem w wysokości 8%. Należy jednak pamiętać, że jeżeli wśród serwowanych produktów pojawią się te objęte stawką podstawową (napoje alkoholowe, kawa, herbata, woda mineralna,
gazowane napoje bezalkoholowe) – będzie konieczne wyodrębnienie ich na rachunku, jako wykraczające poza usługę zasadniczą.

Towary i usługi, dla których możliwe jest zastosowanie stawki 8%, mają kilka wyjątków:

– napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,

– napoje alkoholowe będących mieszaniną piwa i napojów alkoholowych, z których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,

– napoje, do przygotowaniu których wykorzystywany jest napar
z kawy lub herbaty,

– napoje bezalkoholowe gazowane,

– wody mineralne,

– inne towary w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką podstawową.

Powyższa lista uwzględnia zatem produkty, dla których właściciel restauracji wybiera stawkę 23%.

Usługi kompleksowe a prawidłowa stawka VAT

Zgodnie z powyżej zawartymi informacjami podatek VAT od sprzedaży posiłków i dań, jest uzależniony od rodzaju oferowanego produktu lub usługi. Sytuacja ta komplikuje się jednak w momencie, gdy podatnik dokonuje sprzedaży towarów i usług objętych różnymi stawkami podatku VAT. W przypadku świadczenia usługi kompleksowej, stawka jest uzależniona od sprzedawanego w ramach tej usługi towaru. Co oznacza, że jeżeli podatnik dokonuje sprzedaży produktów objętych preferencyjną stawką VAT, to cała usługa może być opodatkowana taką stawką.

Podobne artykuły

Pekao ostatecznie przejmuje Idea Bank

Finanse

Idea Bank znika z polskiego rynku. Pekao zaczyna migracje klientów

Czytaj więcej >
Prezydent Duda, emerytury stażowe

Finanse

Doradca prezydenta ostrożnie o emeryturach stażowych. Pomysł wypali?

Czytaj więcej >
Ostatni dzwonek dla produkujących wyroby z akcyzą

Finanse

Do końca czerwca możesz zgłosić się do rejestru. Później nie wyprodukujesz produktów obłożonych akcyzą

Czytaj więcej >
PHOTO: ZOFIA I MAREK BAZAK / EAST NEWS Kobieta pobierajaca gotowke z bankomatu Euronetu

Finanse

Santander zaskoczył klientów ogromną awarią. Z kont pobrał 100 razy więcej

Czytaj więcej >
Kto zyska na Polskim Ładzie?

Finanse

Polski Ład podbije ich świadczenia. Seniorzy z 500 plus dostaną jeszcze więcej

Czytaj więcej >
Biznes Info

Finanse

Ulga podatkowa na 500 zł. Odebrać mogą tylko kierowcy

Czytaj więcej >