Wyszukaj w serwisie
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie
BiznesINFO.pl > Finanse > Podatek VAT od sprzedaży posiłków i dań w placówkach gastronomicznych
Stępień Renata
Stępień Renata 22.03.2022 09:33

Podatek VAT od sprzedaży posiłków i dań w placówkach gastronomicznych

calculator-1019743 960 720
pixabay.com

Zakładając lokal gastronomiczny, bar czy restaurację należy zastanowić się nad wydatkami. Okazuje się, że jedzenie także jest opodatkowane VAT-em. Wysokość podatku zależy od rodzaju spożywanego posiłku oraz sposobu jego przyrządzenia. Wobec tego ile będzie wynosił podatek VAT od sprzedaży posiłków i dań?

Towary i usługi przy sprzedaży posiłków i dań

Istnieją dwie formy oferowanych produktów, mianowicie produkty gotowe, które służą dalszej odsprzedaży i stanowią towar handlowy oraz produkty serwowane bezpośrednio w lokalach, które po odpowiednim przygotowaniu i podaniu, w formie całkowicie przetworzonej, są sprzedawane klientowi. Na podstawie tych norm i zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług dokonano podziału czynności związanych z wyżywieniem odpowiednio na:

– gotowe posiłki i dania o numerze PKWiU 10.85,

– usługi związane z wyżywieniem o numerze PKWiU 56.

Zgodnie z interpretacją ogólną Ministra Finansów z dnia 24 czerwca 2016 roku, nr PT1.050.3.2016.156, w zakresie odpowiedniego zakwalifikowania usług związanych z wyżywieniem, za posiłki i dania gotowe należy rozumieć:

„(...) produkcję gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, składających się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw itp.), mrożonych, w puszkach, słoikach, pakowanych próżniowo lub przy pomocy innych technologii opakowań ze zmodyfikowaną atmosferą, które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż”. Natomiast usługi związane z wyżywieniem zostały zdefiniowane jako “zapewnianie pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, włączając restauracje samoobsługowe i oferujące posiłki „na wynos”, z lub bez miejsc do siedzenia. Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji”.

Zgodnie z powyższym posiłki i dania gotowe są to dania przygotowane do spożycia, w sposób pośredni, poprzez np. zapakowanie w torebki próżniowe lub zamrożenie i sprzedanie ich w tej postaci klientowi. Natomiast usługi związane z wyżywieniem, dotyczą posiłków i dań przygotowanych oraz podanych klientowi do spożycia w niezmienionej formie w lokalu lub poza nim.

Stawka VAT na usługę cateringową

Jedną z bardziej problematycznych kwestii podatkowych w gastronomii jest wybór odpowiedniego symbolu PKWiU dla usługi cateringowej. Przedsiębiorca ma do wyboru dwie podstawy opodatkowania: PKWiU 10.85 (gotowe posiłki i dania) oraz PKWiU 56 (usługi związane z wyżywieniem). Najchętniej wybieraliby pierwszą podstawę, która objęta jest 5% podatkiem. Wydane w tej sprawie interpretacje indywidualne jasno jednak określają, że za gotowe posiłki i dania uważa się towar handlowy, który może służyć do dalszej odsprzedaży, a nie posiłek, które może zostać spożyty bezpośrednio po wydaniu. Według interpretacji ogólnej MF z 2016 roku kompleksowa usługa gastronomiczna powinna być objęta podatkiem w wysokości 8%. Należy jednak pamiętać, że jeżeli wśród serwowanych produktów pojawią się te objęte stawką podstawową (napoje alkoholowe, kawa, herbata, woda mineralna, gazowane napoje bezalkoholowe) – będzie konieczne wyodrębnienie ich na rachunku, jako wykraczające poza usługę zasadniczą.

Towary i usługi, dla których możliwe jest zastosowanie stawki 8%, mają kilka wyjątków:

– napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,

– napoje alkoholowe będących mieszaniną piwa i napojów alkoholowych, z których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,

– napoje, do przygotowaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty,

– napoje bezalkoholowe gazowane,

– wody mineralne,

– inne towary w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką podstawową.

Powyższa lista uwzględnia zatem produkty, dla których właściciel restauracji wybiera stawkę 23%.

Usługi kompleksowe a prawidłowa stawka VAT

Zgodnie z powyżej zawartymi informacjami podatek VAT od sprzedaży posiłków i dań, jest uzależniony od rodzaju oferowanego produktu lub usługi. Sytuacja ta komplikuje się jednak w momencie, gdy podatnik dokonuje sprzedaży towarów i usług objętych różnymi stawkami podatku VAT. W przypadku świadczenia usługi kompleksowej, stawka jest uzależniona od sprzedawanego w ramach tej usługi towaru. Co oznacza, że jeżeli podatnik dokonuje sprzedaży produktów objętych preferencyjną stawką VAT, to cała usługa może być opodatkowana taką stawką.