Pilny komunikat GIS. Partia cukru błyskawicznie znika ze sklepów. Wykryto niebezpieczny składnik

Po raz kolejny na półki sklepowe trafił groźny dla zdrowia produkt spożywczy. Tym razem jest to cukier. Główny Inspektor Sanitarny wydał już ostrzeżenie, procedura wycofania towary z rynku wciąż jest jednak w toku, przez co zwracamy uwagę konsumentów na zagrożenie. Zwłaszcza tych, którzy są alergikami.
GIS wydał pilne ostrzeżenie: na rynek trafiła kwestionowana partia cukru
Tym razem sytuacja jest nieco bardziej złożona, niż ma to miejsce z produktami, które sprzedawane są np. wyłącznie w marketach. Wówczas uniknięcie zakupu czy nawet konkretnej jest partii, łatwiej także zarządzać wycofywaniem towaru z rynku. Tym większa musi być ostrożność konsumentów.
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed cukrem kokosowym. Sprawa jest poważna, bo produkt sprzedawany jest jako "ekologiczny", co może zachęcić do zakupu osoby wrażliwe na skład pokarmu i alergików. Problem w tym, że to właśnie oni powinni się najbardziej wystrzegać kwestionowanego cukru.

Cukier to przepakowany produkt z Indonezji. Trwa wycofywanie z rynku, należy zachować ostrożność
Nazwa produktu to "Ekologiczny cukier kokosowy", sprzedawany jest w paczkach po 250 gramów. Numer partii to LT251059, kod kreskowy: 5903111231576. Minimalna data trwałości produktu to 10 października 2027 r. GIS dołącza do ostrzeżenia zdjęcie opakowanie, które może okazać się przydatne w rozpoznaniu kwestionowanego towaru.

Producentem cukru jest firma Viet Łukasz Moskwa zarejestrowana przy ul. Szymanowskiego 5 w Łomiankiach. Sam produkt pochodził jednak z Indonezji.
Poważne zagrożenie dla osób z nietolerancją glutenu i alergią na pszenicę
Główny Inspektor Sanitarny informację o zagrożeniu otrzymał poprzez system Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Wymieniony podmiot dokonał po prostu przepakowania cukru z Indonezji i wprowadził go na polski rynek. Niestety zawiera on niedopuszczalną ilość glutenu. W komunikacie czytamy:
Producent poinformował swoich kontrahentów o niezgodności. Odbiorcy realizują procedurę wycofania produktu z obrotu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.
Obecność glutenu we wskazanej partii przekroczyła 20 mg na kilogram, co może stanowić zagrożenie dla zdrowia osób z nietolerancją glutenu, ale też z alergią na pszenicę, u których może wywołać groźną reakcję.



































