Rośnie popularność przetworów. Polacy chcą zaoszczędzić
Z Barometru Providenta wynika, że niemal dwie trzecie Polaków zamierza zrobić przetwory na zimę. Oprócz ich walorów smakowych dodatkową motywacją są drastycznie rosnące ceny żywności.
Domowy dżem lepszy niż sklepowy
– W ramach badania Barometr Providenta zadaliśmy Polakom pytanie dotyczące tego, czy planują zrobić przetwory na zimę. Okazuje się, że przetwory na zimę cieszą się coraz większą popularnością. W tym roku planuje je zrobić 65 proc. badanych, w ubiegłym roku było to 60 proc. – mówi agencji Newseria Biznes Karolina Łuczak, rzeczniczka Provident Polska. – Tegoroczny Barometr pokazał, że domowe smaki wciąż triumfują nad sklepowymi. Tylko 4 proc. badanych przyznaje, że nie przepada za przetworami w słoikach. Na tradycyjne przetwory stawiają wszystkie grupy wiekowe, jednak najbardziej doceniają je respondenci najstarszej grupy wiekowej 55+.
Rzeczniczka Provident Polska mówi, że panie najczęściej robią dżemy, konfitury i soki, natomiast panowie nalewki i grzybki.
Polacy uwielbiają ogórki kiszone - wśród osób, które robią przetwory, ogórki w słoiku zamyka aż 80 procent ankietowanych. Niemal połowa przygotowuje soki, nieco mniej popularne są marynowane grzybki. Prawie jedna trzecia badanych sporządza w domowym zaciszu nalewki.
Zaletą przetworów jest ich naturalny, domowy charakter. Niemal co piąty badany wskazuje możliwość przygotowania przetworów ze zdrowych surowców jako ich największą zaletę. Przetwory często robią mieszkańcy wsi ( 74,6 procent respondentów mieszkających na wsi) oraz małych miast (64 procent). Aż 62,2 procent ankietowanych mieszkańców wsi robi przetwory tradycyjnie raz w roku. W przypadku mieszkańców miast ten odsetek jest niższy - zaledwie co trzeci mieszkaniec największych miast przygotowuje przetwory z taką częstotliwością.
Przetwory popularne przez wysoką inflację
Od kilku miesięcy ceny żywności rosną w kilkunastoprocentowym tempie. Prawie co piąty badany jako powód przygotowania przetworów wskazał oszczędność.
– Aż 38 proc. gospodarstw przygotuje zapasy tak, by starczyły na całą zimę. Ta odpowiedź jest najpopularniejsza wśród respondentów. Co 10. badany poza zapełnieniem swojej spiżarni troszczy się, aby nadwyżką obdarować rodzinę i najbliższych znajomych – mówi Karolina Łuczak.