BiznesINFO.pl
biznes-info-640x433

Biznesinfo.pl

Ceny warzyw ekstremalnie wysokie. 20zł za kilogram pietruszki

28 Maja 2019

Autor tekstu:

Kasper Starużyk

Udostępnij:

Ceny warzyw w tym sezonie powalają. Są wyższe o kilkaset procent w porównaniu do poprzednich lat. Skąd ten skok cen? Czy warzywa dalej będą drożeć?

Ceny warzyw idą w górę

Kilogram pietruszki za 20 złotych? Obecne ceny warzyw zarówno w sklepach jak i na targowiskach mogą zaskoczyć. Cebula kosztuje teraz ok. 5 złotych za kilogram, ziemniaki 3 zł, kapusta 6zł, marchew 3,50 zł, seler 7,50 złotych. Warzywa są droższe nawet o kilkaset procent niż w ubiegłych roku.

Skąd takie podwyżki cen warzyw?

Co wpłynęły na tak duże podwyżki cen warzyw? Głównym powodem jest susza z 2018 roku, która spowodowała niższe zbiory w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej, z których import miał zazwyczaj hamujące wzrost cen działanie. Gazeta “Rz” uważa, że winę za część podwyżek ponosi moda na zdrowe odżywianie i unikanie mięsa. Według analityków obniżenie cen warzyw może przyjść wraz z okresem wakacyjnym - wtedy na rynek wejdą nowsze dostawy warzyw z pól.

Wyższe ceny warzyw znane już były na początku roku

Ekonomiści z banku Credit Agricole już na początku roku informowali już o nadchodzących podwyżkach cen warzyw i innych produktów spożywczych. Biorąc pod uwagę wspomnianą już suszę na polskich i europejskich polach, było to do przewidzenia, chociaż nie w takiej skali, w jakiej w rzeczywistości to nastąpiło. Według ekonomistów, inflacja cen żywności w Polsce miała zwiększyć się w 2019 r. do 2,7% r/r wobec 2,6% w 2018 r. Czy można spodziewać się, że ceny warzyw powrócą do dawnego poziomu? Cała nadzieja w cieple i deszczu, które wpłyną pozytywnie na tegoroczne zbiory.

Podwyżka inflacyjna 2019

Jednak w Polsce drożeją nie tylko warzywa, również wyroby mączne, których cena uzależniona jest również od suszy i wielkości zbiorów zboża.

Niedawno GUS podał dane dotyczące inflacji - w kwietniu wyniosła 2,2 proc. w ujęciu rocznym, zaś w marcu 1,7 proc. To właśnie wzrost cen warzyw napędza inflację.

Zaskakująco wysoki wzrost dynamiki w kwietniu, najprawdopodobniej jest to efekt silniejszego wzrostu cen warzyw, np. nowalijek. Szybsze przełożenie na ceny konsumenckie od naszych założeń miał również wzrost cen wieprzowiny na giełdach rolnych - tłumaczył ekonomista ING Banku Śląskiego.

Podobne artykuły

pixabay, piviso

Twój portfel

500 plus na zdrowie. Nowy program resortu zdrowia obejmie tylko osoby powyżej 40. roku życia

Czytaj więcej >
Trwają prace nad europejską płacą minimalną

Twój portfel

Europejska płaca minimalna. Poprawki w dyrektywie korzystne dla pracowników

Czytaj więcej >
Emerytura

Twój portfel

Pomoc też dla emerytów, mogą dostać 2080 zł. Warunek jest jeden

Czytaj więcej >
Zmiana cen gazu o kilka procent

Twój portfel

Musimy przygotować się na zmianę cen gazu. Czeka nas już od lipca

Czytaj więcej >
Abonament nadal trzeba płacić. KRRiT poinformowała wszystkich.

Twój portfel

KRRiT wydała specjalny komunikat dotyczący abonamentu. Polacy będą wściekli na jego treść

Czytaj więcej >
Banki nie mają innego wyjścia i muszą podnosić opłaty?

Twój portfel

Banki drastycznie podnoszą ceny swoich usług. Będziemy płacić znacznie więcej

Czytaj więcej >