BiznesINFO.pl
biznes-info-640x433

Biznesinfo.pl

Kiedy rząd pozwoli na otwarcie restauracji? Być może niedługo, jak wynika z nieoficjalnych doniesień

26 Kwietnia 2020

Autor tekstu:

Radosław Święcki

Udostępnij:

Prawdopodobnie już w przyszłym miesiącu zostaną otwarte restauracje – wynika z ustaleń Wirtualnej Polski. Tymczasem zniecierpliwieni restauratorzy informują o dramatycznej sytuacji swoich lokali.

Restauracje wracają?

O tym, kiedy zostaną ponownie otwarte restauracje, rządzący na razie nie informują. Gdy 16 kwietnia premier Mateusz Morawiecki poinformował opinie publiczna o czterech etapach odmrożenia gospodarki, otwarcie lokali gastronomicznych umieszczono w trzecim etapie. Nie podano jednak konkretnych dat.

Z ustaleń dziennikarza Wirtualnej Polski Marcina Makowskiego wynika jednak, że branża gastronomiczna ma wrócić do życia po 15 maja. W lokalach miałyby jednak obowiązywać obostrzenia sanitarne.

Co na to restauratorzy? Nie kryją irytacji brakiem konkretów.

-  Nie posiłkuję się niesprawdzonymi informacjami, wprowadzającymi w błąd. Na razie słychać tylko domysły na ten temat. My naprawdę czekamy na jakieś konkretne ruchy, zdecydowane podanie nam ręki - mówi w rozmowie z WP Andrzej Polan, szef kuchni, właściciel restauracji Polana Smaków, były juror programów o tematyce kulinarnej.

Polan przyznaje, że robi wszystko co może, by przetrwać w obecnej kryzysowej sytuacji.

- Staram się robić wszystko, aby utrzymać moją restaurację, pracowników i oczywiście siebie. Naszym pierwszym pomysłem jest wprowadzenie nowej karty i możliwości zamówienia posiłków do domu – tłumaczy restaurator.

- Koncepcja "obiad do domu" bardzo podoba się naszym stałym gościom, ale to niestety zbyt mało, aby móc utrzymać biznes – dodaje.

„Sytuacja jest dramatyczna”

Polan rozważa też wprowadzenie oferty garmażeryjnej, do odbioru na miejscu i na dowóz. Myśli też o wyjściu poza Warszawę. To może jednak nie wystarczyć, jeśli sytuacja się nie ustabilizuje.

- Sytuacja w Polanie Smaku jest dramatyczna, jak w całej branży gastronomicznej. Ludzie zostają w domach i ograniczają wydatki. Mimo wprowadzonej oferty na wynos przychody nie są w stanie pokryć wszystkich miesięcznych zobowiązań związanych z prowadzeniem lokalu. Jednego dnia wyprzedajemy wszystkie przygotowane dania, kolejnego o wiele mniej – sprzedaż jest bardzo nierówna – tłumaczy właściciel Polany Smaków.

Radosław Święcki

Redaktor Biznesinfo. Absolwent dziennikarstwa na UW. Wielbiciel politycznych biografii i zagranicznych stacji radiowych (zwłaszcza w językach, których nie rozumiem). Przed BiznesInfo związany z B2-biznes.pl, Forum Samorządowe i Magazynem THINKTANK.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@biznesinfo.pl

Podobne artykuły

Fot. Jakub Kaminski/East News, Warszawa, 02.04.2021. Napad na bankomat przy supermarkecie Tesco przy ul. Estrady. Do wyrwania bankomatu sprawcy uzyli koparki skradzionej z pobliskiej budowy.

Handel

Netto od listopada znacznie większe. Przejmie sklepy po Tesco

Czytaj więcej >
Podpis dokumentu

Handel

Jak ustrzec się przed kombinacjami deweloperów? Ekspert tłumaczy

Czytaj więcej >
materiały partnera

Handel

Zapowiedź Forum Rozwoju Branży Konopnej. Warszawa, 26 sierpnia

Czytaj więcej >
fot: Arkadiusz Ziolek/ East News. 05.01.2019. n/z Kurier dorecza przesylke.

Handel

Artykuły zoologiczne z rekordową sprzedażą. Zwłaszcza przez internet

Czytaj więcej >
Nanushki, Lena i Tomek

Handel

Produkują i projektują wyłącznie w Polsce. Nanushki z nietypową metodą na sukces

Czytaj więcej >
DM Drogerie Markt wchodzą do Polski

Handel

DM drogerie wchodzą do Polski. Wiemy jak idą przygotowania [TYLKO U NAS]

Czytaj więcej >