Wyszukaj w serwisie
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie
BiznesINFO.pl > Handel > Kiedy rząd pozwoli na otwarcie restauracji? Być może niedługo, jak wynika z nieoficjalnych doniesień
Radosław Święcki
Radosław Święcki 26.04.2020 02:00

Kiedy rząd pozwoli na otwarcie restauracji? Być może niedługo, jak wynika z nieoficjalnych doniesień

biznes-info-640x433
Biznesinfo.pl

Restauracje wracają?

O tym, kiedy zostaną ponownie otwarte restauracje, rządzący na razie nie informują. Gdy 16 kwietnia premier Mateusz Morawiecki poinformował opinie publiczna o czterech etapach odmrożenia gospodarki, otwarcie lokali gastronomicznych umieszczono w trzecim etapie. Nie podano jednak konkretnych dat.

Z ustaleń dziennikarza Wirtualnej Polski Marcina Makowskiego wynika jednak, że branża gastronomiczna ma wrócić do życia po 15 maja. W lokalach miałyby jednak obowiązywać obostrzenia sanitarne.

Co na to restauratorzy? Nie kryją irytacji brakiem konkretów.

-  Nie posiłkuję się niesprawdzonymi informacjami, wprowadzającymi w błąd. Na razie słychać tylko domysły na ten temat. My naprawdę czekamy na jakieś konkretne ruchy, zdecydowane podanie nam ręki - mówi w rozmowie z WP Andrzej Polan, szef kuchni, właściciel restauracji Polana Smaków, były juror programów o tematyce kulinarnej.

Polan przyznaje, że robi wszystko co może, by przetrwać w obecnej kryzysowej sytuacji.

- Staram się robić wszystko, aby utrzymać moją restaurację, pracowników i oczywiście siebie. Naszym pierwszym pomysłem jest wprowadzenie nowej karty i możliwości zamówienia posiłków do domu – tłumaczy restaurator.

- Koncepcja "obiad do domu" bardzo podoba się naszym stałym gościom, ale to niestety zbyt mało, aby móc utrzymać biznes – dodaje.

„Sytuacja jest dramatyczna”

Polan rozważa też wprowadzenie oferty garmażeryjnej, do odbioru na miejscu i na dowóz. Myśli też o wyjściu poza Warszawę. To może jednak nie wystarczyć, jeśli sytuacja się nie ustabilizuje.

- Sytuacja w Polanie Smaku jest dramatyczna, jak w całej branży gastronomicznej. Ludzie zostają w domach i ograniczają wydatki. Mimo wprowadzonej oferty na wynos przychody nie są w stanie pokryć wszystkich miesięcznych zobowiązań związanych z prowadzeniem lokalu. Jednego dnia wyprzedajemy wszystkie przygotowane dania, kolejnego o wiele mniej – sprzedaż jest bardzo nierówna – tłumaczy właściciel Polany Smaków.