biznes finanse video praca handel Eko Energetyka polska i świat O nas
Obserwuj nas na:
BiznesINFO.pl > Handel > Pieczywo może stać się dobrem luksusowym, ceny szybują do chmur
Joanna Buczyńska
Joanna Buczyńska 04.04.2022 11:27

Pieczywo może stać się dobrem luksusowym, ceny szybują do chmur

Pieczywo może stać się dobrem luksusowym, ceny szybują do chmur
Pixabay

“Myślę, że najgorsze dopiero przed nami” mówi ekonomista Credit Agricole Dr Jakub Olipra. Ceny pszenicy są wyższe o 37,8% w lutym niż przed rokiem a ceny żyta wzrosły o 59,6% - podaje GUS w opublikowanym raporcie.

Ceny chleba coraz wyższe

Już niedługo, zdaniem ekspertów doświadczymy gwałtownych wzrostów cen pieczywa. Chleb może zdrożeć nawet o 20 procent. Obecnie cena spotowa, czyli cena rynkowa, wyznaczana na giełdach Comex i londyńskim LBMA oscyluje od 2,4 do 2,6 zł za kilogram, a przed wojną była to cena od 1,6 - 1,8 zł za kg.  

Główny składnik chleba to mąka pszenna lub mąka żytnia. Do tego woda, sól i zazwyczaj zakwas lub drożdże. Cena chleba będzie zależeć głównie od cen paliw, ograniczeń w ciągłości dostaw, czasu zakończenia wojny, zmian w podpisaniu umów handlowych oraz zmian na rynku wynagrodzeń dla rolników za pracę. 

Ukraina znaczącym eksporterem pszenicy, ceny zboża poszybują do góry

Rosja i Ukraina odpowiadają za ponad 25% światowej produkcji pszenicy. Na ten sezon Polska ma nadwyżkę pszenicy i kukurydzy. W Polsce w 2021 roku wyprodukowano ogółem ok. 34 mln ton zbóż. Zaimportowano 1,1 mln ton. Z Ukrainy, Rosji oraz Białorusi mamy 7% całego importu, ale większość z tego i tak pochodziła z Ukrainy. Tymczasem powierzchnia zasiewów zmalała, a prace polowe na terenie Ukrainy są bardzo utrudnione.

Problemy z dostępem do pieczywa widać już w Egipcie, którego głównymi kierunkami importu pszenicy są Rosja i Ukraina. Rząd w Kairze zdecydował się nawet na wprowadzenie urzędowej ceny pieczywa, o czym pisaliśmy już w ubiegłym miesiącu

Ile chleba jedzą Polacy? 

“Przeciętny Polak spożywa rocznie ok. 35,8 kilogramów pieczywa”- według danych statystycznych GUS. Kiedyś, bez dodatków, ulepszaczy, pachnący z chrupiącą skórką chleb całowano przed spożyciem. Dziś według analiz Raportu Banku Żywności, co sekundę do śmietnika trafia ok. 200 bochenków chleba (kiedyś niezjedzony chleb palono).

Kres z marnowaniem żywienia

Ten podstawowy składnik codziennej diety człowieka został wynaleziony już 14 400 lat temu. W starożytnej Grecji rozróżniano około 50 przepisów na różne rodzaje chleba. Dzisiaj przemysłowa produkcja chleba doprowadza do dużego zużycia wody, energii oraz emisji gazów cieplarnianych. Upieczenie i zapakowanie bochenku chleba to ogromny koszt również dla środowiska. 

Bądź na bieżąco - najważniejsze wiadomości z kraju i zagranicy
Google News Obserwuj w Google News
BiznesINFO.pl
Obserwuj nas na: