Wyszukaj w serwisie
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie
BiznesINFO.pl > Handel > Pieczywo może stać się dobrem luksusowym, ceny szybują do chmur
Joanna Buczyńska
Joanna Buczyńska 04.04.2022 11:27

Pieczywo może stać się dobrem luksusowym, ceny szybują do chmur

german-bread-g23526bbfd 1920
Pixabay

“Myślę, że najgorsze dopiero przed nami” mówi ekonomista Credit Agricole Dr Jakub Olipra. Ceny pszenicy są wyższe o 37,8% w lutym niż przed rokiem a ceny żyta wzrosły o 59,6% - podaje GUS w opublikowanym raporcie.

Ceny chleba coraz wyższe

Już niedługo, zdaniem ekspertów doświadczymy gwałtownych wzrostów cen pieczywa. Chleb może zdrożeć nawet o 20 procent. Obecnie cena spotowa, czyli cena rynkowa, wyznaczana na giełdach Comex i londyńskim LBMA oscyluje od 2,4 do 2,6 zł za kilogram, a przed wojną była to cena od 1,6 - 1,8 zł za kg.  

Główny składnik chleba to mąka pszenna lub mąka żytnia. Do tego woda, sól i zazwyczaj zakwas lub drożdże. Cena chleba będzie zależeć głównie od cen paliw, ograniczeń w ciągłości dostaw, czasu zakończenia wojny, zmian w podpisaniu umów handlowych oraz zmian na rynku wynagrodzeń dla rolników za pracę. 

Ukraina znaczącym eksporterem pszenicy, ceny zboża poszybują do góry

Rosja i Ukraina odpowiadają za ponad 25% światowej produkcji pszenicy. Na ten sezon Polska ma nadwyżkę pszenicy i kukurydzy. W Polsce w 2021 roku wyprodukowano ogółem ok. 34 mln ton zbóż. Zaimportowano 1,1 mln ton. Z Ukrainy, Rosji oraz Białorusi mamy 7% całego importu, ale większość z tego i tak pochodziła z Ukrainy. Tymczasem powierzchnia zasiewów zmalała, a prace polowe na terenie Ukrainy są bardzo utrudnione.

Problemy z dostępem do pieczywa widać już w Egipcie, którego głównymi kierunkami importu pszenicy są Rosja i Ukraina. Rząd w Kairze zdecydował się nawet na wprowadzenie urzędowej ceny pieczywa, o czym pisaliśmy już w ubiegłym miesiącu

Ile chleba jedzą Polacy? 

“Przeciętny Polak spożywa rocznie ok. 35,8 kilogramów pieczywa”- według danych statystycznych GUS. Kiedyś, bez dodatków, ulepszaczy, pachnący z chrupiącą skórką chleb całowano przed spożyciem. Dziś według analiz Raportu Banku Żywności, co sekundę do śmietnika trafia ok. 200 bochenków chleba (kiedyś niezjedzony chleb palono).

Kres z marnowaniem żywienia

Ten podstawowy składnik codziennej diety człowieka został wynaleziony już 14 400 lat temu. W starożytnej Grecji rozróżniano około 50 przepisów na różne rodzaje chleba. Dzisiaj przemysłowa produkcja chleba doprowadza do dużego zużycia wody, energii oraz emisji gazów cieplarnianych. Upieczenie i zapakowanie bochenku chleba to ogromny koszt również dla środowiska.