BiznesINFO.pl
german-bread-g23526bbfd 1920

Pixabay

Pieczywo może stać się dobrem luksusowym, ceny szybują do chmur

4 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Joanna Buczyńska

Udostępnij:

“Myślę, że najgorsze dopiero przed nami” mówi ekonomista Credit Agricole Dr Jakub Olipra. Ceny pszenicy są wyższe o 37,8% w lutym niż przed rokiem a ceny żyta wzrosły o 59,6% - podaje GUS w opublikowanym raporcie.

Ceny chleba coraz wyższe

Już niedługo, zdaniem ekspertów doświadczymy gwałtownych wzrostów cen pieczywa. Chleb może zdrożeć nawet o 20 procent. Obecnie cena spotowa, czyli cena rynkowa, wyznaczana na giełdach Comex i londyńskim LBMA oscyluje od 2,4 do 2,6 zł za kilogram, a przed wojną była to cena od 1,6 - 1,8 zł za kg.  

Główny składnik chleba to mąka pszenna lub mąka żytnia. Do tego woda, sól i zazwyczaj zakwas lub drożdże. Cena chleba będzie zależeć głównie od cen paliw, ograniczeń w ciągłości dostaw, czasu zakończenia wojny, zmian w podpisaniu umów handlowych oraz zmian na rynku wynagrodzeń dla rolników za pracę. 

Ukraina znaczącym eksporterem pszenicy, ceny zboża poszybują do góry

Rosja i Ukraina odpowiadają za ponad 25% światowej produkcji pszenicy. Na ten sezon Polska ma nadwyżkę pszenicy i kukurydzy. W Polsce w 2021 roku wyprodukowano ogółem ok. 34 mln ton zbóż. Zaimportowano 1,1 mln ton. Z Ukrainy, Rosji oraz Białorusi mamy 7% całego importu, ale większość z tego i tak pochodziła z Ukrainy. Tymczasem powierzchnia zasiewów zmalała, a prace polowe na terenie Ukrainy są bardzo utrudnione.

Problemy z dostępem do pieczywa widać już w Egipcie, którego głównymi kierunkami importu pszenicy są Rosja i Ukraina. Rząd w Kairze zdecydował się nawet na wprowadzenie urzędowej ceny pieczywa, o czym pisaliśmy już w ubiegłym miesiącu

Ile chleba jedzą Polacy? 

“Przeciętny Polak spożywa rocznie ok. 35,8 kilogramów pieczywa”- według danych statystycznych GUS. Kiedyś, bez dodatków, ulepszaczy, pachnący z chrupiącą skórką chleb całowano przed spożyciem. Dziś według analiz Raportu Banku Żywności, co sekundę do śmietnika trafia ok. 200 bochenków chleba (kiedyś niezjedzony chleb palono).

Kres z marnowaniem żywienia

Ten podstawowy składnik codziennej diety człowieka został wynaleziony już 14 400 lat temu. W starożytnej Grecji rozróżniano około 50 przepisów na różne rodzaje chleba. Dzisiaj przemysłowa produkcja chleba doprowadza do dużego zużycia wody, energii oraz emisji gazów cieplarnianych. Upieczenie i zapakowanie bochenku chleba to ogromny koszt również dla środowiska. 

Joanna BuczyńskaAutor

Joanna Buczyńska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: joanna.buczynska@biznesinfo.pl

Podobne artykuły

Handel

Nowe Ferrari zaskoczyło świat. Włosi zaprezentowali całkiem inne auto niż dotychczas

Czytaj więcej >
Czego Polska eksportuje najwięcej?

Handel

Polski eksport i import mocno rośnie. Najnowsze dane za lipiec

Czytaj więcej >
Żywność i podwyżki cen

Handel

Maspex zapowiada podwyżki cen. Wysokie koszty produkcji

Czytaj więcej >

Handel

Czy braki energii wpłyną na produkcję Coca-Cola w Polsce?

Czytaj więcej >
Allegro

Handel

Allegro chce zastrzec kolor pomarańczowy jako znak towarowy

Czytaj więcej >
Fot. Jakub Kaminski/East News

Handel

Nowe problemy. W sklepach zabraknie kolejnego produktu

Czytaj więcej >