Polacy jedzą coraz więcej mięsa
photo by: Airman 1st Class Harry Brexel
Autor Stanisław Węgrowski - 19 Września 2019

Mięsa i cukru sobie nie szczędzimy. Nigdy nie jedliśmy ich tak dużo

W ciągu ostatnich 5 lat liczba sklepów z mięsem i wędlinami znacznie zmalała - informuje tvn24bis.pl. Wpływ na to ma coraz większa konkurencja ze strony sieci handlowych. Ponadto, okazuje się, że Polacy spożywają coraz więcej mięsa.

Mięso jest passé wśród młodych ludzi

Z raportu opublikowanego przez firmę Bisnode wynika, że liczba hurtowni mięsnych zmniejszyła się o ponad 220, a sklepów sprzedających mięsa i wędliny o ok. 1000. Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy jest rosnąca moda na zdrowy styl życia i wegetarianizm. Ze statystyk wynika, że ponad połowa młodych Polaków rozważa ograniczenie spożycia mięsa na rzecz diety opartej na warzywach i owocach.

Jemy coraz więcej mięsa

Analiza ekspertów ING Banku Śląskiego wykazała, że Polacy jedzą coraz więcej mięsa. Średnie miesięczne bilansowe spożycie mięsa na jedną osobę wyniosło ok. 6,38 kg, co daje 76,5 kg rocznie. Od 2003 roku konsumpcja mięsa wzrosła o 6 procent.

Sieci handlowe coraz bardziej konkurencyjne

W rozmowie z tvn24bis.pl prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Społecznego Andrzej Faliński wypowiedział się na temat przyczyn malejącej liczby sklepów mięsnych i hurtowni. Jego zdaniem największy wpływ mają na to sieci handlowe, które są coraz większą konkurencją - mają najszerszą ofertę i najniższe ceny ze względu na skalę swojej działalności. Oprócz tego ekspert jako przyczyny wymienił jeszcze rosnące koszta pracy i zakaz handlu w niedzielę.

Mięso jest niezdrowe

Analizy Międzynarodowej Agencji Badania Raka pokazują, że czerwone mięso i mięsne produkty przetworzone są rakotwórcze. Niepokojące jest to, że wędliny znalazły się na liście obok papierosów, spalin i azbestu - ze względu na substancje dodatkowe, które mogą przyczynić się do powstawania nowotworów.

A kto je najwięcej mięsa? Na pierwszym miejscu znajdują się Stany Zjednoczone i Australia. W tych krajach spożycie mięsa na jedną osobę wynosi ok. 100 kg rocznie.

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News