Wyszukaj w serwisie
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie
BiznesINFO.pl > Handel > Znana cukiernia kończy działalność. Bez podwyżek nie miała szans
Paweł Makowiec
Paweł Makowiec 17.07.2023 12:30

Znana cukiernia kończy działalność. Bez podwyżek nie miała szans

Ciastka
Domena publiczna

Z powodu rosnących kosztów działalności, wiele przedsiębiorstw stanęło przed trudnym wyborem - albo podnieść ceny, ale zakończyć działalność. Jedną z takich firm jest cukiernia Emilii Witowicz z Olsztynku.

Trudny wybór

Powodów za znalezieniem się w tak trudnej sytuacji nie musi być wiele. Zwykle są to rosnące koszty mediów, pensje dla pracowników czy ceny składników.

Jak informuje Gazeta.pl, na rozdrożu znalazła się pani Emilia Witowicz, która prowadzi cukiernię “Jagodzinaka” w Olsztynku. Mając do wyboru drastyczne podwyżki cen lub zamknięcie biznesu, właścicielka wybrała tę drugą opcję.

Koniec znanej cukierni

Zamknięcie cukierni nastąpi w listopadzie. Do tego czasu będzie ona funkcjonowała jak dawniej - mimo, że biznes przestał się opłacać już jakiś czas temu.

Co jednak konkretnie stoi za taką decyzją? Według cytowanego przez Gazetę.pl wywiadu Business Insidera z panią Emilią, wzrosły koszty produkcji - kilogram jagód kosztuje obecnie 4 zł więcej niż w zeszłym roku. Właścicielka podniosła ceny swoich jagodzianek - ale tylko o złotówkę, do obecnego poziomu 8 zł.

Drożyzna wszędzie

Nie była to jedyna podwyżka w “Jagodziance” - przez wiele lat pani Emilia sprzedawała swoje wyroby po 5 zł. Jednak po wzroście kosztów produkcji biznes przestał się opłacać.

Z informacji Gazety.pl wynika również, że podwyżki dotknęły również innych cukierni. W restauracji “Słodki Słony” założonej przez Magdę Gessler ich koszt wynosi 28 zł, zaś w “Urszi Cakes” - 29 zł. Spowodowane to jest jakością składników oraz ilością jagód.

Tagi: upadłość