Pilny komunikat GIS. Jajka z groźną bakterią w sklepach. Nie spożywaj ich pod żadnym pozorem

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał ważne informacje dla konsumentów — w obrocie znalazła się partia jaj skażonych groźną bakterią. Udostępniono dokładne wytyczne, dzięki którym można rozpoznać, czy posiadamy w domu produkt potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia.
GIS ostrzega Polaków - niebezpieczeństwo na półkach sklepowych
W ostatnim czasie sanepid ostrzegał m.in. przed wadliwą partią cukru, która trafiła do sprzedaży w sklepach sieci Auchan. Klienci otrzymali informację o wycofaniu produktu, ze względu na wykrycie niezadeklarowanego alergenu, czyli glutenu.

Osoby z celiakią, alergią na pszenicę lub nietolerancją glutenu, które zakupiły produkt ze wskazanej partii, proszone są o niespożywanie go. Produkt można zwrócić do dowolnego sklepu Auchan – poniesiony koszt zostanie w pełni zwrócony.
Komunikat dotyczył ekologicznego cukru kokosowego. Przekazano również szczegółowe informacje o wadliwym produkcie:
- waga: 250 g,
- dostawca — VINET,
- kod kreskowy (EAN) - 5903111231576,
- kraj pochodzenia — Indonezja,
- data przydatności - 10.10.2027 / LT251059,
- numer partii - LT251059.
Teraz do sprzedaży trafił kolejny produkt, który może stanowić zagrożenie już nie tylko dla alergików i osób z tolerancjami. Ryzyko obejmuje znacznie szerszą grupę.
Salmonella w partii jajek dostępnych w sklepach
Główny Inspektorat Sanitarny wydał informację o pojawieniu się w obrocie partii jajek skażonych bakterią Salmonelli. Po otrzymaniu informacji o zagrożeniu producent wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku. Inspekcja Weterynaryjna prowadzi obecnie postępowanie wyjaśniające, a Państwowa Inspekcja Sanitarna obserwuje proces wycofania artykułów z rynku.
GIS regularnie publikuje ostrzeżenia dotyczące żywności na swojej stronie internetowej, a najważniejszym celem ogłoszeń jest uchronienie konsumentów przed konsekwencjami zdrowotnymi i umożliwienie szybkich zwrotów do sklepów.
Jak podkreśla Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy podkreśla, że obecność Salmonelli w produktach spożywczych stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Jak wskazano, szczególnie niebezpieczne jest spożycie jaj bez obróbki cieplnej, np. w deserach czy koktajlach.
Sanepid wskazuje dokładne wytyczne, dzięki którym można rozpoznać partię jajek, które mogły zostać skażone.
Zobacz też: Zbliża się strajk na europejskim lotnisku. Wtedy lepiej nie planować podróży

Masz w domu te jajka? Pod żadnym pozorem ich nie jedz
Oprócz ciężkiego zatrucia obecność wskazanej bakterii w produktach spożywczych może doprowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska podczas przygotowywania żywności. Najczęściej występujące objawy salmonellozy to wodnista biegunka, silne bóle brzucha, wysoka gorączka, dreszcze, osłabienie i zmęczenie, bóle mięśniowe, nudności i wymioty.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Salmonella w partii jaj z chowu na wolnym wybiegu. Komunikat dotyczy następującego produktu:
- nazwa: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M,
- numer partii / data minimalnej trwałości: 12.08.2025
- kod na skorupce: 1PL30031310
- producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie




































