biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
Obserwuj nas na:
BiznesINFO.pl > Handel > Pilny komunikat GIS. Jajka z groźną bakterią w sklepach. Nie spożywaj ich pod żadnym pozorem
Julia Czwórnóg
Julia Czwórnóg 06.08.2025 09:32

Pilny komunikat GIS. Jajka z groźną bakterią w sklepach. Nie spożywaj ich pod żadnym pozorem

Jajka
Fot. canva, GIS

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał ważne informacje dla konsumentów — w obrocie znalazła się partia jaj skażonych groźną bakterią. Udostępniono dokładne wytyczne, dzięki którym można rozpoznać, czy posiadamy w domu produkt potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia.

GIS ostrzega Polaków - niebezpieczeństwo na półkach sklepowych

W ostatnim czasie sanepid ostrzegał m.in. przed wadliwą partią cukru, która trafiła do sprzedaży w sklepach sieci Auchan. Klienci otrzymali informację o wycofaniu produktu, ze względu na wykrycie niezadeklarowanego alergenu, czyli glutenu.

wycofany cukier/Auchan.jpg
Fot. zakupy.auchan.pl

Osoby z celiakią, alergią na pszenicę lub nietolerancją glutenu, które zakupiły produkt ze wskazanej partii, proszone są o niespożywanie go. Produkt można zwrócić do dowolnego sklepu Auchan – poniesiony koszt zostanie w pełni zwrócony. 

Komunikat dotyczył ekologicznego cukru kokosowego. Przekazano również szczegółowe informacje o wadliwym produkcie:

  • waga: 250 g,
     
  • dostawca — VINET,
     
  • kod kreskowy (EAN) - 5903111231576,
     
  • kraj pochodzenia — Indonezja,
     
  • data przydatności - 10.10.2027 / LT251059,
     
  • numer partii - LT251059.

Teraz do sprzedaży trafił kolejny produkt, który może stanowić zagrożenie już nie tylko dla alergików i osób z tolerancjami. Ryzyko obejmuje znacznie szerszą grupę.

Salmonella w partii jajek dostępnych w sklepach

Główny Inspektorat Sanitarny wydał informację o pojawieniu się w obrocie partii jajek skażonych bakterią Salmonelli. Po otrzymaniu informacji o zagrożeniu producent wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku. Inspekcja Weterynaryjna prowadzi obecnie postępowanie wyjaśniające, a Państwowa Inspekcja Sanitarna obserwuje proces wycofania artykułów z rynku.

GIS regularnie publikuje ostrzeżenia dotyczące żywności na swojej stronie internetowej, a najważniejszym celem ogłoszeń jest uchronienie konsumentów przed konsekwencjami zdrowotnymi i umożliwienie szybkich zwrotów do sklepów.

Jak podkreśla Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy podkreśla, że obecność Salmonelli w produktach spożywczych stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Jak wskazano, szczególnie niebezpieczne jest spożycie jaj bez obróbki cieplnej, np. w deserach czy koktajlach. 

Sanepid wskazuje dokładne wytyczne, dzięki którym można rozpoznać partię jajek, które mogły zostać skażone.

Zobacz też: Zbliża się strajk na europejskim lotnisku. Wtedy lepiej nie planować podróży

GIS, ostrzeżenie
fot. GIS

Masz w domu te jajka? Pod żadnym pozorem ich nie jedz

Oprócz ciężkiego zatrucia obecność wskazanej bakterii w produktach spożywczych może doprowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska podczas przygotowywania żywności. Najczęściej występujące objawy salmonellozy to wodnista biegunka, silne bóle brzucha, wysoka gorączka, dreszcze, osłabienie i zmęczenie, bóle mięśniowe, nudności i wymioty.

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Salmonella w partii jaj z chowu na wolnym wybiegu. Komunikat dotyczy następującego produktu:

  • nazwa: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M,
  • numer partii / data minimalnej trwałości: 12.08.2025
  • kod na skorupce: 1PL30031310
  • producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie
Wycofane jajka/GIS.jpg
Fot. GIS
BiznesINFO.pl
Obserwuj nas na: