Wyszukaj w serwisie
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie
BiznesINFO.pl > Polska i Świat > Szczegółowe zasady przygotowania żywności w dobie pandemii. Eksperci ostrzegają przed niebezpieczeństwem
Stanisław Węgrowski
Stanisław Węgrowski 29.04.2020 02:00

Szczegółowe zasady przygotowania żywności w dobie pandemii. Eksperci ostrzegają przed niebezpieczeństwem

biznes-info-640x433
Biznesinfo.pl

Żywność - jak postępować, by ograniczyć ryzyko zakażenia wirusem?

Jeśli chodzi o świeżą żywność, którą przechowuje się w temperaturze pokojowej lub wyższej, to nie można jej spożywać przez 24 godziny. Ale ten czas może się wydłużyć, jeżeli po przyniesieniu do domu wkładamy żywność do lodówki. Wtedy należy liczyć się z tym, że wirus może się utrzymać produktach nawet do 72 godzin.

W zależności od powierzchni wirus może się utrzymywać nawet kilka dni. Ale jest też dobra wiadomość. Na łamach portalu naukawpolsce.pap.pl dr hab. n. o zdr. Mariusz Panczyk, adiunkt Zakładu Edukacji i Badań w Naukach o Zdrowiu WUM zwraca uwagę, że w przeciwieństwie do bakterii czy pleśni wirusy nie mogą rosnąć w żywności, np. w pieczywie, więc można założyć, że ilość wirusa na jej powierzchni będzie z czasem się zmniejszać.

Rady WHO ws. żywności

Wirusy lubią niskie temperatury, a najdłużej mogą przetrwać na żywności w zamrażarce. Specjaliści zalecają, aby świeże owoce i warzywa wyjąć z siatki i pozostawić na czystej powierzchni przez około 24 godziny. Po upływie doby należy umyć je pod ciepłą wodą. Potem można je włożyć do lodówki. Portal naukawpolsce.pap.pl zwraca uwagę, że jest jedna z pięciu podstawowych reguł postępowania z żywnością zalecana przez WHO.

Także pieczywo powinniśmy pozostawić na dobę w celu eliminacji ryzyka zakażenia. Natomiast jeśli mamy potrzebę zjedzenia go niedługo po zakupie, to można je włożyć na 3-5 minut do piekarnika z temperaturą do 65-70 stopni Celsjusza. Badacze odkryli, że koronawirus umiera w temperaturze 70 stopni po ok. 300 sekundach.

Żywność pakowana

Jeśli chodzi o żywność pakowaną, np. w papierze czy plastiku, to produkt trzeba przełożyć do innego, domowego opakowania, a te fabryczne wyrzucić. Podczas tej czynności należy umyć ręce przed przepakowywaniem i po skończeniu całej akcji.

Serwis zwraca uwagę, by szczególnie uważać na mrożoną żywność, ze względu na utrzymywanie się wirusa w zamrażarce. Tu także zalecane jest przełożenie do innego pojemnika. Pamiętajmy o higienie.

Warto także pamiętać o tym, żeby dezynfekować zakupy po powrocie domu, zanim wylądują w różnych częściach domu, czyli np. w kuchni czy spiżarce. Torby zakupowe, jeśli są wielorazowe, najlepiej od razu wyprać w wysokiej temperaturze.