Restauracja w Polsce z dwiema gwiazdkami Michelin. Po raz pierwszy w historii

PAP informuje, że krakowska restauracja Bottiglieria 1881 zdobyła drugą gwiazdkę Michelin. Tym samym jest pierwszym lokalem w Polsce, który osiągnął to prestiżowe wyróżnienie.
Kulinarny Przewodnik Michelin
W poniedziałek, 19 czerwca, opublikowano tegoroczną edycję kulinarnego Przewodnika Michelin. W tym roku eksperci ocenili aż 49 restauracji w Polsce: z Warszawy, Krakowa i po raz pierwszy z Poznania.
Druga gwiazdka Michelin dla Krakowa
Ogromny sukces odniosła krakowska „Bottiglieria 1881” prowadzona przez szefa kuchni Przemysława Klimę. Jest to pierwsza restauracja w Polsce, którą wyróżniono aż dwiema gwiazdkami Michelin.
Na stronie guide.michelin.com możemy przeczytać, że inspektorzy byli oczarowani dojrzałym podejściem szefa kuchni, a dania były dopracowane i bazowały na regionalnych i sezonowych składnikach. "Stonowane opisy w menu, takie jak 'Ryba z groszkiem' czy 'Wiejska wieprzowina', zdradzają kunszt i warstwy smaku, które kryją się w każdym daniu" - czytamy.
Biedronka pilnie ostrzega klientów. W znanym produkcie wykryto groźną bakterię.
Pierwsza gwiazdka Michelin w 2020 r.
„Rzeczpospolita” zwraca uwagę, że „Bottiglieria 1881” zdobyła pierwszą gwiazdkę Michelin 19 czerwca 2020 roku. Przemysław Klima został wówczas najmłodszym szefem kuchni z gwiazdką Michelin, a także zaliczył najszybszy czas, w którym otrzymał gwiazdkę od momentu przejęcia stanowiska szefa kuchni w środku pandemii.
Więcej gwiazdek Michelin dla polskich restauracji
W przewodniku wyróżniono także dwie nowe restauracje. Pierwszą z nich jest restauracja NUTA z Warszawy, doceniona "za menu degustacyjne, łączące polskie składniki, włoskie dziedzictwo kulinarne szefa kuchni Andrei Camastry oraz wpływy kuchni azjatyckiej”.
Natomiast poznańska restauracja Muga zdobyła jedną gwiazdkę Michelin za "elegancką kuchnię o formalnym charakterze, charakteryzującą się głębią, finezją i równowagą smaków".



































