Wyszukaj w serwisie
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie
BiznesINFO.pl > Polska i Świat > Polscy producenci mięsa mogą mieć bardzo duże problemy
Kasper Starużyk
Kasper Starużyk 05.07.2019 02:00

Polscy producenci mięsa mogą mieć bardzo duże problemy

biznes-info-640x433
Biznesinfo.pl

Temat podjęła dzisiejsza "Gazeta Wyborcza". Gazeta zauważa, że podpisanie umowy z amerykańską organizacją poskutukuje zalaniem europejskiego rynku tańszym mięsem z Ameryki Południowej, przez co nasze produkty mięsne przestaną być konkurencyjne. 

Kraje Ameryki Południowej są w stanie wyprodukować mięso o wiele tańsze od polskiego ze względu na dużo niższe normy dobrostanu zwierzęcego. Biorąc dodatkowo pod uwagę, że ze względu na ekstensywny profil gospodarki kraje takie jak Argentyna czy Brazylia mogą wyprodukować bardzo duże ilości mięsa, to przy zwolenieniu części wyrobów mięsnych z tych krajów z ceł, bardzo duże jego ilości pojawią się na europejskim rynku. W sytuacji gdy wołowina brazylijska czy argentyńska znana ze swoich walorów smakowych, co powiązane jest z lepszą jakością traw na południowej półkuli, będzie cenowo konkurencyjna, to możemy spodziewać się znacznych spadków konsumpcji mięsa polskiego. 

Unia Europejska nie zdecydowała się jednak jeszcze na podpisanie umowy z Mercosurem w sprawie handlu mięsem, ani na ustalenie dokładnych progów ceł. 

Czym jest Mercosur 

Mercado Común del Sur co po hiszpańsku znaczy Wspólny Rynek Południa, to organizacja międzynarodowa zrzeszająca 5 państw Ameryki Płd: Brazylię, Argentynę, Urugwaj, Paragwaj i zawieszoną od 2016 r. Wenezuelę. Organizacja z siedzibą w stolicy Urugwaju (Montevideo) została powałana w 1991 r. dla celów gospodarczych. Mercosur jest strefą wolnego handlu, co w praktyce oznacza brak ceł pomiędzy państwami doń należącymi.