BiznesINFO.pl
biznes-info-640x433

Biznesinfo.pl

Gigant meblarski 6. siecią... gastronomiczną na świecie

25 Czerwca 2019

Autor tekstu:

Paulina Musianek

Udostępnij:

Ikea jest nie tylko liderem w branży meblarskiej, ale również... gastronomicznej. Szwedzkie klopsiki zawładnęły światem.

Stosy klopsików z Ikei, bułeczki cynamonowych i hot-dogi, które głodni kupujący chwytają w sklepach Ikea na całym świecie zagwarantowały przedsiębiorstwu 6. miejsce w rankingu.. sieci gastronomicznych pod względem sprzedaży. Obecnie Ikea startuje z z usługą dostaw żywności do domu.

 „Trudno się robi interesy z ludźmi o pustych żołądkach”

Założyciel sieci Ikea Ingvar Kamprad zwykł mawiać, że „trudno się robi interesy z ludźmi o pustych żołądkach”. Ta filozofia doprowadziła sieć – mniej czy bardziej przypadkowo – do stania się poważnym gracza na rynku gastronomicznym.

Nasza pozycja rynkowa przekłada się na nowe okazje biznesowe, co wiąże się jednak z odpowiedzialnością. Chcemy należeć do liderów działań na rzecz zdrowej i pozyskiwanej w sposób zrównoważony żywności – zapewnia Michael La Cour, dyrektor zarządzający Ikea Food Services AB.

Ikea nie ujawnia danych sprzedażowych z tego segmentu, można jednak wyobrazić sobie skalę biznesu, biorąc pod uwagę popularność restauracji sieci oraz fakt, że w samym 2017 r. jej sklepy na całym świecie odwiedziło ponad 936 mln osób, a 2,3 mld klientów skorzystało w tym okresie z serwisu Ikea.com.

Ikea dba o zrównoważony rozwój i wprowadza dania bezmięsne

Ikea inwestuje nie tylko w kolejne sklepy, lepszą aplikację i stronę internetową, ale również rozwija swoje menu. Ikea rozszerza swoją ofertę o dania wegetariańskie. Już w 2015 roku wypuściła na rynek wegetariańskie kulki z ciecierzycy, marchwi, grochu, papryki, kukurydzy cukrowej i jarmużu, a ostatnio wprowadziła wegetariańską wersję swoich słynnych klopsików. Michael La Cour wyjaśnia, że decyzja o stworzeniu nowego bezmięsnych klopsików spowodowana jest rosnącym zapotrzebowaniem na "zrównoważone produkty żywnościowe".

Ikea inwestuje nie tylko w kolejne sklepy, lepszą aplikację i stronę internetową, ale również rozwija swoje menu. Ikea rozszerza swoją ofertę o dania wegetariańskie. Już w 2015 roku wypuściła na rynek wegetariańskie kulki z ciecierzycy, marchwi, grochu, papryki, kukurydzy cukrowej i jarmużu, a ostatnio wprowadziła wegetariańską wersję swoich słynnych klopsików. Michael La Cour wyjaśnia, że decyzja o stworzeniu nowego bezmięsnych klopsików spowodowana jest rosnącym zapotrzebowaniem na "zrównoważone produkty żywnościowe".

Podobne artykuły

BiznesInfo

Polska i świat

Katastrofa samolotu w Lubuskim. Nieoficjalnie: nie żyje jeden z najbogatszych Polaków

Czytaj więcej >
pixabay, kasjanf

Polska i świat

Czy Centralny Port Komunikacyjny nie zostanie wybudowany? Horała: Tylko w trzech przypadkach

Czytaj więcej >
Arkadiusz Ziolek/EAST NEWS

Polska i świat

Za wykroczenie skarbowe kara nawet 14 tys. zł. Nowe prawo już obowiązuje

Czytaj więcej >
Arkadiusz Ziolek/EAST NEWS

Polska i świat

Jak przekonać seniorów do późniejszego przejścia na emeryturę? Rząd ma plan i nie zawaha się go użyć

Czytaj więcej >
Jochen Tack/EAST NEWS

Polska i świat

Koronawirus na polu szparagów w Niemczech. Polacy pilnowani przez ochronę

Czytaj więcej >
Fot. Piotr Molecki/East News, Warszawa, 04.05.2021. 29. posiedzenie Sejmu IX kadencji. Na nadzwyczajnym posiedzeniu Sejm zajmowal sie rzadowym projektem ustawy ws. ratyfikacji zasobow wlasnych Unii Europejskiej. N/z: minuta ciszy dla Bronislawa Cieslaka

Polska i świat

Sondaż parlamentarny. KO z najgorszym wynikiem w historii, PiS wygrywa

Czytaj więcej >