BiznesINFO.pl

East News, Andrzej Iwańczuk

McDonald's podpisał kontrakt z Beyond Meat. W menu pojawi się roślinny burger

22 Marca 2022

Autor tekstu:

Kamila Jeziorska

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak będzie nazywał się roślinny burger McDonalds

  • Co o współpracy sądzą przedstawiciele obu firm

  • Jak wygląda sytuacja rynkowa roślinnych zamienników mięsa

McDonalds ostatnim bastionem "mięskości"?

Popularny Drwal, jego kolega Maestro, a może tradycyjny hamburger sprzedawany także w podwójnej wersji. Do tego frytki i gazowany napój. Do tej pory przeciętny zestaw kupowany w McDonalds wyglądał w ten sposób, a zwolennicy "mięsa" roślinnego nie mieli czego szukać w sieciówce.

Okazuje się, że ostatni bastion "mięskości" wprowadza do swojej oferty nowy produkt, czyli burger roślinny. Dostawcą zamiennika prawdziwego mięsa została firma Beyond Meat.

- Jesteśmy dumni, że możemy zawrzeć tę strategiczną, globalną umowę z McDonalds. To kamień milowy dla Beyond Meat - powiedział cytowany przez portal horecanet.pl Ethan Brown, założyciel i dyrektor generalny Beyond Meat.

Dodał, że współpraca obu podmiotów będzie oparta na nieustępliwym i szybkim podejściu Beyond Meat oraz sile globalnej marki McDonalds. - Tak, aby wprowadzić pożądane, nowe produkty roślinne, które pokochają konsumenci - podsumował Brown.

McDonalds rusza z McPlant

McDonalds już w zeszłym roku zapowiadał wprowadzenie burgera roślinnego do swojej oferty. Powodem takiej decyzji jest m.in.: fakt, że spożycie "mięsa" roślinnego będzie w najbliższych latach rosło.

- Nasz nowy produkt McPlant ma na celu zapewnienie klientom większego wyboru - powiedziała cytowana przez serwis Francesca DeBiase, wiceprezes i dyrektor ds. dostaw w McDonalds.

- Cieszymy się, że możemy współpracować z Beyond Meat, aby wprowadzać innowacje w tej przestrzeni. Zawarcie tej strategicznej umowy jest ważnym krokiem na naszej drodze do dostarczania naszym klientom pysznych, wysokiej jakości roślinnych pozycji menu - dodała.

Portalspozywczy.pl informuje, że na rynku zamienników mięsa zaczyna robić się coraz ciaśniej. Ilość spożywanych odpowiedników mięsa wciąż rośnie, a międzynarodowe korporacje wyczuły, że jest to o co walczyć.

Tagi:

Podobne artykuły

Handel

Ogromna inwestycja Dino. Pochłonie 130 mln zł
Czytaj więcej >

Handel

Polacy zaprojektowali paczkę, która ma odmienić nasz rynek kurierski. Nic się przed nią nie ukryje
Czytaj więcej >

Handel

Sklep zablokował konta 42 tys. użytkowników. Za często zwracali ubrania
Czytaj więcej >

Handel

Na rynek wchodzi nowy dyskont. Rzuca wyzwanie gigantom
Czytaj więcej >

Handel

Wielka rewolucja w Lidlu. Komfort klientów pójdzie w górę
Czytaj więcej >

Handel

Rossmann pilnie wycofuje jeden produkt. Zawiera niedozwoloną substancję
Czytaj więcej >
Kamila Jeziorska

Redaktor Biznesinfo. Absolwentka stosunków międzynarodowych na UKSW i studentka ostatniego roku politologii i dziennikarstwa. Uważa, że dziennikarstwo to nie tylko zawód, ale też misja. Uwielbia Stany Zjednoczone, jamniki i serial "House of Cards". Najbardziej lubi pisać na tematy polityczne i społeczne.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Handel

Handel

Maria Gil-Sobczyk

Dyrektywa plastikowa. Od 1 lipca 2024 roku ze sklepów zniknie wiele produktów jednorazowych
Czytaj więcej >
Handel

Maria Gil-Sobczyk

Marlboro zniknie z rynku. Producent rezygnuje z biznesu tytoniowego
Czytaj więcej >
Handel

Magdalena Madoń

Światowy gigant szuka pracowników w Polsce. Wiadomo ile można zarobić
Czytaj więcej >
Handel

Maria Gil-Sobczyk

Trwa ekspansja niemieckiego giganta na naszym rynku. „Ogromne zainteresowanie Polaków”
Czytaj więcej >
Handel

Paweł Makowiec

Truskawki tanieją w ekspresowym tempie. A sezon dopiero się zaczyna
Czytaj więcej >
Handel

Paweł Makowiec

Wielkie promocje w sklepach z okazji Dnia Dziecka
Czytaj więcej >