BiznesINFO.pl
Fot. Jakub Kaminski/East News

East News

Eksperci komentują wysokie ceny chleba i cukru. “To sianie paniki”

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Madoń

Udostępnij:

Polacy masowo wykupują cukier i ceny cukru sięgają w Polsce nawet do 10 zł. Eksperci wyjaśniają, czy rzeczywiście jest powód do paniki. 

Wyjaśnienie eksperta

"Zapasów cukru mamy odpowiednie ilości. W tej chwili to wraca powoli do normy" - zapewnił w piątek Polskim Radiu 24 wicepremier i minister rolnictwa Henryk Kowalczyk.

"Jesteśmy bezpieczni żywnościowo. W tym roku na szczęście nie było jakiejś głębokiej suszy, jeśli, to jakieś punktowe zjawiska. Plony są rzeczywiście może nie rekordowe, może odrobinę mniej" - powiedział. Przyznał, że w Polsce są trzy ogniska suszy: głównie to jest pogranicze południowej Wielkopolski, Dolnośląskie, Zachodniopomorskie, Kujawsko-Pomorskie, "ale nie są to tak obszerne zjawiska, jak np. w roku 2018 czy 2019".

Wicepremier odniósł się również do ceny chleba. Zapytany, czy chleb będzie kosztował 10 zł, odpowiedział, że to sianie paniki. "Dlatego, że chleb zdrożał już. I faktycznie, bo to jest głównie ceny energii, chociaż cena zboża i mąki też miała jakiś wpływ. (...). Natomiast ceny energii są tutaj dość znaczącym kosztem. Ale o 10 zł to nie powinniśmy mówić, chociaż nigdy nie wiadomo, jaka będzie sytuacja gazu. Tu nie chciałabym być prorokiem, bo nie wiadomo, co się będzie dalej działo z Putinem, wojną, cenami gazu" - powiedział minister.

Wicepremier poruszył również kwestię skupu zboża od rolników. Zaznaczył, że rolnicy nawet na Podkarpaciu, w Lubelskiem, czyli blisko granicy z Ukrainą mają możliwość sprzedać zboże. Mogą również eksportować je do innych krajów.

Problem z cukrem

Jak wynika ze źródeł, do których dotarły Wiadomości Handlowe, w tym sezonie część sieci handlowych zakontraktowała zbyt małe dostawy w stosunku do popytu. Cena cukru oferowanego w sklepach była stosunkowo niska, co przełożyło się na zwiększenie sprzedaży i przyczyniło do pustki na półkach z tym towarem.

W rozmowie z WP, dyrektor Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego Rafał Strachota uznał, że panika klientów nie ma uzasadnienia, ponieważ Polska jest krajem samowystarczalnym, jeśli chodzi o produkcję cukru.

Ceny cukru jednak będą rosły. Jesienią będziemy produkowali cukier z buraków skupionych po nowych, wyższych cenach – wzrosną też koszty produkcji: sama energia będzie prawie cztery razy droższa! Mimo naszych starań, aby ograniczać wszelkie możliwe koszty, sytuacja ta musi przełożyć się na cenę końcową – mówi w rozmowie z Money.pl Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska. 

Tagi:

ceny w polsceCeny

Magdalena MadońAutor

Magdalena Madoń

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@biznesinfo.pl

Podobne artykuły

Wikimedia Commons/Jacek Halicki

Handel

Biedronki będą otwarte w niedzielę. Ominą zakaz handlu

Czytaj więcej >
klasa

Handel

W Polsce brakuje papieru do produkcji książek. Uczniowie mogą nie mieć podręczników

Czytaj więcej >

Handel

Lidl ogłasza specjalną promocję od 1 do 5 sierpnia. Możesz liczyć nawet na zwrot pieniędzy

Czytaj więcej >
flaga Niemiec, flickr

Handel

Niemcy przyjeżdżają do Polski po złoto. Zachęca ich niski kurs złotego

Czytaj więcej >
puste półki sklepowe

Handel

Biedronka zaczyna reglamentować cukier. Wszystko z powodu braków towaru

Czytaj więcej >

Handel

Cena bawełny zaczęła nieoczekiwanie spadać. Odzież zaczyna tanieć

Czytaj więcej >