biznes finanse video praca handel Eko Energetyka polska i świat O nas
Obserwuj nas na:
BiznesINFO.pl > Handel > Ceny żywności w styczniu 2026. Czy Polacy mają obawiać się drastycznych podwyżek?
Julia Bogucka
Julia Bogucka 27.12.2025 18:33

Ceny żywności w styczniu 2026. Czy Polacy mają obawiać się drastycznych podwyżek?

Ceny żywności w styczniu 2026. Czy Polacy mają obawiać się drastycznych podwyżek?
Fot. SDI Productions/Getty Images/CanvaPro

Styczeń tradycyjnie przynosi zmiany cen związane z aktualizacją cenników i nowymi obciążeniami fiskalnymi. Początek 2026 roku rodzi pytania o inflację żywności, która według prognoz ma spowolnić do ok. 2,5 proc. Mimo że ryzyko gwałtownych wzrostów cen jest obecnie mniejsze, koszty logistyki i surowców nadal mogą wpływać na ceny detaliczne.

  • Nawyki konsumenckie Polaków
  • Ceny żywności a zdrowie publiczne
  • Tak zmienią się ceny żywności w 2026

Nawyki konsumenckie Polaków

Wybory konsumenckie nad Wisłą weszły w fazę głębokiego pragmatyzmu, w której dominującym kryterium pozostaje cena jednostkowa produktu. Polacy stali się mistrzami tak zwanego smart shoppingu, co objawia się masową rezygnacją z wieloletniej lojalności wobec znanych brandów na rzecz marek własnych sieci handlowych oraz polowaniem na agresywne promocje w dyskontach. Najczęściej kupowane produkty to niezmiennie dobra bazowe: pieczywo, nabiał, mięso oraz warzywa sezonowe, jednak to właśnie w tych kategoriach odnotowano w ostatnim czasie największą presję kosztową.

Ceny żywności w styczniu 2026. Czy Polacy mają obawiać się drastycznych podwyżek?
Fot. Bill Oxford/Getty Images/CanvaPro

Choć w deklaracjach niemal co drugi Polak wskazuje na chęć oszczędzania, dane rynkowe potwierdzają, że konsumenci zmuszeni są do znacznego ograniczania wydatków na gastronomię, by domknąć domowy budżet. Eksperci określają to mianem konieczności dostosowania się do realiów ekonomicznych, co często wiąże się z rezygnacją z jakościowych produktów. Efektem tych zmian jest postępująca polaryzacja rynku, z jednej strony masowo szukamy najtańszych zamienników tłuszczów czy produktów mącznych, z drugiej zaś selektywnie pozwalamy sobie na towary premium w ramach nagrody, co potwierdza stabilna sprzedaż kawy wysokiej jakości czy egzotycznych owoców. Jednocześnie warto zauważyć, że hossa na giełdach i optymizm inwestycyjny nie przekładają się bezpośrednio na spadek cen detalicznych, gdyż te są silnie powiązane z kosztami pracy i energii.

Ceny żywności a zdrowie publiczne

Zależność między cenami żywności a zdrowiem publicznym staje się alarmującym punktem w raportach dietetycznych i ekonomicznych. Statystyki wskazują, że blisko 30 proc. respondentów wprost przyznaje, iż wysokie ceny produktów uznawanych za fundament zdrowej diety, takich jak świeże ryby, owoce morza, orzechy czy certyfikowane produkty ekologiczne, stanowią główną barierę w utrzymaniu prawidłowego sposobu żywienia.

Ceny żywności w styczniu 2026. Czy Polacy mają obawiać się drastycznych podwyżek?
Fot. Nodar Chernishev/Getty Images/CanvaPro

Skutkiem tego finansowego muru jest ucieczka w stronę tańszej, wysoko przetworzonej żywności o długim terminie przydatności, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do wzrostu wydatków państwa na leczenie chorób cywilizacyjnych. Choć ogólna świadomość żywieniowa w Polsce systematycznie rośnie, ekonomia dnia codziennego często brutalnie wygrywa z wiedzą teoretyczną, zmuszając rodziny do bolesnych kompromisów jakościowych. Co ciekawe, młodsze pokolenia wykazują znacznie większą skłonność do wydawania pieniędzy na jedzenie poza domem lub zamawianie gotowych posiłków, traktując to jako niezbędny element współczesnego stylu życia, podczas gdy starsi konsumenci koncentrują się na produktach wspierających odporność i suplementacji.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że silne podmioty z sektora ochrony zdrowia potrafią skutecznie zarządzać kosztami operacyjnymi mimo zmiennego otoczenia. Jeśli tendencje wzrostowe cen żywności nie zostaną powstrzymane, utrzymanie polityki prozdrowotnej w wielu gospodarstwach domowych może stać się bardzo trudne.

Zobacz też: Szaleństwo w Biedronce po świętach. Tylko w sobotę "3+3 gratis", klienci muszą się pospieszyć

Tak zmienią się ceny żywności w 2026

Rynek żywności w Polsce w 2026 roku pozostanie silnie uzależniony od czynników globalnych, takich jak geopolityka, zmiany klimatu oraz koszty energii i pracy. Choć w części kategorii możliwa będzie stabilizacja, konsumenci nadal odczują zróżnicowane kierunki zmian cen.

W segmencie mięsa prognozy są niejednoznaczne. Analitycy spodziewają się wyhamowania cen wołowiny oraz spadku presji cenowej w drobiu dzięki odbudowie stad. Wieprzowina w pierwszej połowie roku powinna pozostać relatywnie tania, jednak w drugiej połowie możliwe są wzrosty, a średniorocznie ceny mogą być o 3-7 proc. wyższe r/r. Ryzykiem dla tej prognozy pozostają choroby zwierząt oraz polityka cenowa sieci handlowych. Po silnych wzrostach w 2025 roku ceny jaj w 2026 roku mogą spaść o 2-5 proc. r/r. W przypadku owoców, mimo wyższych zbiorów, trend cenowy pozostanie wzrostowy, z wyjątkiem jabłek, których ceny mogą obniżyć się o 5-15 proc., odmiennie wygląda sytuacja na rynku warzyw, gdzie większa podaż sprzyja spadkom cen rzędu 10-15 proc. w pierwszej połowie roku, przy zachowaniu sezonowych wzrostów w kolejnych miesiącach.

Droższe mogą być cytrusy, których ceny, ze względu na słabsze zbiory w Hiszpanii, mogą wzrosnąć o 5-13 proc. Jednocześnie tańsze powinny być soki, zwłaszcza pomarańczowe, z możliwymi obniżkami o 10-20 proc. Stabilizacji oczekuje się na rynku słodyczy, gdzie spadki cen kakao i względnie stabilne ceny cukru ograniczą presję kosztową. Mimo taniejących zbóż ceny pieczywa raczej nie spadną znacząco, choć tempo ich wzrostu powinno wyhamować. W 2026 roku możliwy jest natomiast spadek cen oleju rzepakowego o 2-4 proc. r/r. Na rynku mlecznym oczekiwana jest kilkuprocentowa korekta cen, a masło, przy rosnącej podaży, może być nawet o ponad 10 proc. tańsze niż rok wcześniej.

Bądź na bieżąco - najważniejsze wiadomości z kraju i zagranicy
Google News Obserwuj w Google News
BiznesINFO.pl
Obserwuj nas na: