Nowe przepisy w polskich szkołach. Zakaz nawet dla dorosłych uczniów

Ministerstwo Zdrowia opracowało listę produktów spożywczych, które zostaną dopuszczone do dystrybucji w placówkach oświaty – czyli wszystkich szkołach od przedszkoli, przez szkoły podstawowe, ponadpodstawowe i policealne. Dokument zawiera dwie grupy produktów: dostępnych w szkołach do sprzedaży i tych, które wkrótce uczniowie zobaczą na stołówkach. Wielu osobom nie spodoba się zwłaszcza jeden punkt, całkowicie wykreślający z dystrybucji w szkołach jeden napój.
Nowy zakaz w szkołach. Ministerstwo pokazało rozporządzenie
Resort ministry Izabeli Leszczyny chce zbilansować wartości odżywcze w diecie uczniów placówek oświaty – podmiotach od przedszkoli, przez szkoły ponadpodstawowe, policealne, artystyczne, specjalne i opiekuńczo-wychowawcze: wszystkie, do etapu akademickiego. We wtorek 18 czerwca do procesu legislacyjnego trafił dokument, rozporządzenie o dwóch grupach produktów spożywczych, które od wejścia w życie nowej regulacji mają stanowić wyłączne zaplecze kulinarne polskich szkół. Lista jest bardzo precyzyjna.
Zobacz też: Szwedzi ostrzegają przed wojną. Wskazują na kraj, o którym wszyscy zapomnieli
Dieta planetarna, limit smażenia i zakaz kawy
Rozporządzenie zawiera dwa modele żywieniowe: ten przeznaczony na szkolne stołówki i drugi, traktujący o produktach dopuszczonych do sprzedaży w szkolnych sklepach. Zasadniczym celem rozporządzenia jest wprowadzenie do szkolnych stołówek (tzw. żywienia zbiorowego) modelu diety planetarnej. Rozporządzenie nie reguluje menu uczniów, wskazuje zasady, którymi administracja placówek ma się kierować w opracowywaniu własnych. Posiłki serwowane na stołówkach mają “pokrywać zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze” odpowiednio do grup wiekowych uczniów (inne dla przedszkoli i szkół podstawowych), słodkie wypieki – jak pieczywo cukiernicze i półcukiernicze – otrzyma z kolei limity zawartości cukru.

Nowe menu w szkołach. Jest lista posiłków
Przykładowo posiłki szkolne mają być komponowane z wykorzystaniem produktów konkretnych kategorii spożywczych: produktów zbożowych lub ziemniaków, warzyw lub owoców, mleka lub produktów mlecznych (wym. napoje roślinne) lub produktów roślinnych , mięs, ryb, jaj, orzechów, nasion roślin strączkowych i innych. Zupy i sosy muszą być sporządzane w oparciu o naturalne składniki, niedozwolone są koncentraty. W dniach od pon - pt. podawane będą nie więcej niż dwie potrawy smażone, a te powinny być obrabiane przy pomocy oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Napoje nie mogą zawierać więcej niż 5 g cukrów/250 ml płynu. Posiłki skomponowane w oparciu o ryby będą obowiązkowe – przynajmniej raz w tygodniu.
Zakaz sprzedaży kawy. Nawet dla dorosłych
Lista regulująca produkty przeznaczone do sprzedaży na terenie placówek zawiera 20 punktów. Poniżej cytujemy ją w całości z wyłączeniem technicznej dokumentacji legislacyjnej.
- Pieczywo,
- pieczywo półcukiernicze i cukiernicze,
- kanapki;
- sałatki i surówki;
- mleko;
- produkty mleczne, takie jak: jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne,
- mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany;
- napoje roślinne i produkty roślinne naśladujące produkty mleczne wzbogacone co najmniej w wapń i witaminę B12, między innymi na bazie zbóż, soi, ryżu, orzechów, migdałów lub nasion roślin strączkowych;
- zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe;
- warzywa;
- owoce;
- suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona bez dodatku cukrów, substancji słodzących oraz bez dodatku soli;
- soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne;
- przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli;
- koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów roślinnych i produktów roślinnych, naśladujących produkty mleczne;
- naturalna woda mineralna nisko lub średniozmineralizowana, woda źródlana i woda
stołowa; - napoje przygotowywane na miejscu, które zawierają nie więcej niż 5 g cukrów dodanych
w 250 ml produktu gotowego do spożycia; - napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
- bezcukrowe gumy do żucia;
- czekolada gorzka o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej.
Osobny, trzeci podpunkt artykułu o produktach przeznaczonych do sprzedaży na terenie szkół wprowadza zakaz sprzedaży kawy – także przy wykorzystaniu automatów i bez względu na wiek uczniów (i nauczycieli).
Koniec kawy dla uczniów. Resort tłumaczy decyzję
Z dokumentacji legislacyjnej resortu wynika, że decyzja wprowadzająca zakaz dystrybucji kawy na terenie szkół wynika m.in. z postulatów rodziców i opiekunów dzieci i młodzieży. Zgłoszenia w tej sprawie trafiały do Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Na terenie jednostek systemu oświaty wprowadzono także zakaz sprzedaży kawy bez względu formę sprzedaży tego napoju oraz wiek kupującego.
Zmiany mają wejść w życie 1 września 2026 r. Do 17 lipca trwają teraz konsultacje społeczne – uprawnione podmioty, które otrzymały od resortu rozporządzenie, mogą zgłaszać uwagi. Lista zawiera aż 96 podmiotów.

































