biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
Obserwuj nas na:
BiznesINFO.pl > Polska i Świat > Wrocław został oficjalnie włączony do prestiżowego Przewodnika MICHELIN
Redakcja BiznesInfo
Redakcja BiznesInfo 27.05.2025 13:50

Wrocław został oficjalnie włączony do prestiżowego Przewodnika MICHELIN

Wrocław
fot. materiały partnera

Wrocław znalazł się w gronie polskich miast wyróżnionych przez Przewodnik MICHELIN. To już piąta lokalizacja w Polsce – po Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Trójmieście – której scena gastronomiczna została oceniona przez anonimowych inspektorów przewodnika. Oficjalna lista rekomendowanych restauracji zostanie ogłoszona 10 czerwca 2025 roku. Decyzja o rozszerzeniu selekcji to efekt współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej z zespołem MICHELIN Guide. Jej celem jest promocja polskiej kuchni i wspieranie rozwoju turystyki kulinarnej na poziomie międzynarodowym.

Wrocław dołącza do grona miast rekomendowanych przez Przewodnik MICHELIN

Inspektorzy odwiedzający Wrocław odkryli szeroki wachlarz kuchni – od hiszpańskiej po koreańską – ale szczególnie docenili nowoczesne wersje dań polskich, inspirowane lokalnymi tradycjami i smakami. W wielu miejscach pojawiały się nawiązania do kuchni śląskiej, a szefowie kuchni – z dumą prezentujący lokalne składniki – stworzyli spójną, autentyczną opowieść kulinarną o regionie. Wrażenie zrobił także charakter miasta – pełnego młodzieńczej energii, otwartego i kreatywnego, co zdaniem inspektorów ma związek z dużą obecnością środowiska akademickiego oraz otwartą, nowoczesną atmosferą. 

Po ubiegłorocznym włączeniu Gdańska, Gdyni i Sopotu do Przewodnika MICHELIN Polska, z przyjemnością ogłaszamy dalsze rozszerzenie selekcji o miasto Wrocław. To dla nas okazja, by wyróżnić kolejnych utalentowanych szefów kuchni i podkreślić rozległość kulinarnej doskonałości w Polsce – skomentował Gwendal Poullennec, Dyrektor Międzynarodowy Przewodników MICHELIN. 

Inspektorzy MICHELIN docenili różnorodność wrocławskiej sceny gastronomicznej

Nasi słynni anonimowi inspektorzy spędzili wiele czasu, poznając to piękne i tętniące życiem miasto od środka – z jego bogatą historią i zaskakującą lekkością. Odwiedzili Ostrów Tumski z jego wspaniałą architekturą i elegancką atmosferą, zachwycili się przestrzenią wrocławskiego rynku, podziwiali takie budynki jak Katedra Wrocławska, Pałac Królewski czy gotycki Ratusz. Nie zabrakło też spotkań ze słynnymi wrocławskimi krasnalami – imponującą kolekcją ponad 800 figurek rozsianych po całym mieście. W trakcie pobytu dostrzegli energię i świeżość Wrocławia, przyciągającą zarówno mieszkańców, jak i turystów. Całość dopełniła oferta kulinarna, która – dzięki swojej różnorodności, jakości i autentycznej dumie – potrafi zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy –  dodał Gwendal Poullennec.

Przewodnik MICHELIN nieustannie śledzi rozwój kierunków kulinarnych na całym świecie, a jego selekcje są w pełni niezależne i dokonywane przez anonimowych inspektorów. Choć współpracuje z narodowymi i regionalnymi organizacjami turystycznymi – w tym przypadku z Polską Organizacją Turystyczną – wybór restauracji pozostaje autonomiczny i nie podlega wpływom. Partnerstwa ograniczają się wyłącznie do działań promocyjnych i marketingowych. 

Współpraca pomiędzy Polską Organizacją Turystyczną a renomowanym na całym świecie Przewodnikiem MICHELIN zaowocowała kolejnym sukcesem. Wrocław i Dolny Śląsk dołączyły do czterech polskich regionów już obecnych w tej prestiżowej publikacji – jestem niezwykle dumny z tego osiągnięcia. Tradycje kulinarne są nierozerwalnie związane z legendarną polską gościnnością, co doskonale wpisuje się w najnowsze światowe trendy w turystyce. Cieszy mnie, że polska kuchnia jest tak wysoko oceniana przez zagranicznych turystów – to otwiera znakomite możliwości promocji naszego kraju – podkreśla Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej. 

Wrocław ujęty w renomowanej publikacji kulinarnej

Zbliżająca się selekcja restauracji w Polsce będzie oparta na sprawdzonej metodologii Przewodnika MICHELIN, opartej na pięciu uniwersalnych kryteriach: jakości składników, harmonii smaków, opanowaniu technik kulinarnych, osobowości szefa kuchni wyrażonej w potrawach oraz konsekwencji – zarówno w ramach jednego menu, jak i w dłuższej perspektywie czasu. 

Przewodnik MICHELIN od lat pozostaje niezawodnym towarzyszem podróżnych poszukujących doskonałych doznań kulinarnych. Po raz pierwszy ukazał się we Francji na przełomie XIX i XX wieku jako poradnik dla kierowców, mający na celu zwiększenie sprzedaży opon. Inspektorzy MICHELIN nadal stosują te same kryteria selekcji, co od początku istnienia publikacji, i przykładają je w każdej z odwiedzanych lokalizacji na świecie. 

Nowa, poszerzona selekcja dla Polski zaprezentuje szeroki wachlarz rodzimej sceny gastronomicznej i zwróci uwagę na wielu utalentowanych szefów kuchni – ich pasję, kreatywność i przywiązanie do lokalnych tradycji kulinarnych. Ofertę gastronomiczną uzupełnia selekcja hoteli rekomendowanych przez Przewodnik MICHELIN – obejmująca najbardziej wyjątkowe miejsca na pobyt zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. 

Wśród ponad 6 000 obiektów w 130 krajach znajdują się propozycje na każdą kieszeń. Każdy hotel został wybrany przez ekspertów MICHELIN za styl, jakość obsługi i unikalny charakter – wszystkie można zarezerwować bezpośrednio przez stronę internetową i aplikację Przewodnika. 

[Materiał partnerski]

BiznesINFO.pl
Obserwuj nas na: