BiznesINFO.pl Polska i Świat Ustawa “antyrobakowa”. Janusz Kowalski uważa, że klienci mają prawo wybrać, czy chcą jeść owady
Domena publiczna

Ustawa “antyrobakowa”. Janusz Kowalski uważa, że klienci mają prawo wybrać, czy chcą jeść owady

7 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Madoń

Politycy Solidarnej Polski zamierzają przygotować “ustawę antyrobakową”. Chcą by każdy produkt spożywczy zawierający białko owadów był rzetelnie oznaczony. Produkty wytwarzane z owadów są jednak już od dawna wykorzystywane w branży spożywczej.

"Ustawa antyrobakowa"

Janusz Kowalski twierdzi, że każdy może jeść, co chce, ale Polacy mają prawo wiedzieć, co ląduje na ich talerzu i można to zrobić przy pomocy rozporządzenia i ustawy.

– Uważamy, że każdy produkt, który będzie zawierał tzw. „dodatki robaczane” powinien być jasno oznaczony. Dlatego jako Solidarna Polska inicjujemy przygotowanie przepisów prawnych wzorem Węgier i Włoch, które zagwarantują polskim konsumentom wiedzę na temat produktów spożywczych zawierających tzw. „dodatki robaczane”. To jest po prostu „ustawa antyrobakowa” – ogłosił Kowalski.

Wolność wyboru

Obecny na konferencji Piotr Cieplucha, polityk Solidarnej Polski, który w czwartek został powołany na stanowisko wiceministra sprawiedliwości, zaznaczył, że chodzi o wolność wyboru, a ta jest podstawowym prawem człowieka.

Oznaczenia na produktach

13 lutego europoseł Robert Biedroń z Lewicy w Radio Zet wyjaśnił prowadzącemu program Bogdanowi Rymanowskiemu, że półprodukty wytwarzane z owadów stosuje się w branży spożywczej od dawna.

"Do większości produktów spożywczych, do większości wędlin dodawana jest koszenila. To barwnik spożywczy E120, który jest produkowany między innymi z owadów, z robaków, naprawdę".

Z kolei oznaczanie produktów zawierających np. mąkę ze świerszczy jest już odpowiednio uregulowane, zwykle w składzie produktu można znaleźć taką informację, zresztą w rozporządzeniu Komisji Europejskiej pojawia się wymóg wyszczególnienia składników produktu .

UE potwierdziła. Mąka z larwami owadów została dopuszczona do sprzedaży
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Madoń

Redaktor Biznesinfo. Wcześniej copywriter oraz młodsza księgowa. Absolwentka rachunkowości i controllingu na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie. W wolnym czasie bierze czarodziejski flet i gra w orkiestrach dętych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@biznesinfo.pl
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie