BiznesINFO.pl Handel Ma je w swojej kuchni niemal każdy Polak. Okazuje się, że wiele z nich jest niebezpiecznych
Biznesinfo.pl

Ma je w swojej kuchni niemal każdy Polak. Okazuje się, że wiele z nich jest niebezpiecznych

15 lutego 2020
Autor tekstu: Kasper Starużyk

Inspekcja Handlowa dokonała sprawdzenia 191 partii naczyń żarooodpornych. Jak podaje bankier.pl, aż 80 z nich nie spełniało norm bezpieczeństwa, co stanowi niemal połowę wszystkich partii, bo 42%. Sprawdzany był sprzęt z sklepów detalicznych, hurtowni, odwiedzani byli także producenci.

Naczynia żaroodporne bez oznaczenia

Najczęściej problem występował w przypadku oznakowania produktów. Wiele z nich nie zawierało dokładnych informacji, do jakiej temperatury można bezpieczenie stosować naczynia. Brakowało także wiadomości o bezpiecznym użytkowaniu jak i konserwacji produktu. Wszystko to zadecydowało o negatywnej opinii UOKiK. Po interwencji urzędu producenci zdecydowali się na poprawienie oznakowania.

- Próbki 19 partii naczyń żaroodpornych zostały zbadane w laboratorium. Okazało się, że aż 10 z nich, czyli ponad połowa, ma niewystarczającą odporność na wysokie temperatury. Podczas testów pękały w piecu nagrzanym do 180 st. C - brzmi oświadczenie urzędu.

Co sprawdzić przy zakupie urządzenia żaroodpornego 

UOKiK radzi, aby wybierając naczynie żaroodporne sprawdzić dokładnie informacje dotyczące maksymalnej temperatury w jakiej może zostać użyte naczynie. Instrukcje tego typu urządzeń w produktach sprzedawanych na terenie Polski powinny też obowiązkowe być również w języku polskim. W nich zawarte powinna znajdować się także informacja dotycząca tworzywa jakie zostało użyte do produkcji urządzenia.

Obserwuj nas w
autor
Kasper Starużyk

Redaktor naczelny Biznesinfo. Wcześniej w Bankier.pl, gdzie zajmował się wyszukiwaniem najciekawszych informacji gospodarczych z Polski i świata. Dziennikarską pasję odkrył na festiwalu reklamowym Golden Drum w Słowenii. Absolwent ekonomii na wydziale prawa, administracji i ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego i międzynarodowych stosunków gospodarczych Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, a także copywritingu w Szkole Mistrzów Reklamy. Miłośnik historii Hanzy i Morza Bałtyckiego.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@biznesinfo.pl
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie