Wino i domowy cydr z nowymi przepisami. Rząd projekt ustawy już przyjął
Wino i cydr wyrabiane w domowym zaciszu znalazły się w centrum zainteresowania rządu. Z nowego projektu ustawy wynika, że uproszczeniu mają ulec wymogi dotyczące wpisu do rejestru działalności związanej z wyrobem lub rozlewem trunków. To nie koniec dobrych informacji dla wytwórców - zwiększą się także limity produkcji alkoholu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Od kiedy w Polsce produkuje się wino
Jakie będą nowe zasady zgłaszania się do rejestru
Jakie będą nowe limity produkcyjne
Wino i cydr na nowych zasadach
Wino z roku na rok zyskuje coraz więcej amatorów nie tylko w kontekście spożycia, lecz także produkcji. Jeszcze w 2009 r. tą działalność praktykowało zaledwie 20 podmiotów. Obecnie w rejestrze KORW widnieje już 330 producentów.
Na wzmożone aktywności postanowił zareagować rząd. Z inicjatywy ministra rolnictwa i wsi powstał projekt ustawy o wyrobach winiarskich. Rada Ministrów poinformowała, że dokument już został przyjęty. Jego celem jest dostosowanie polskiego prawa do przepisów w sprawie wspólnej organizacji rynku wina w Unii Europejskiej.
Co się zmieni? Przepisy w sprawie wymogów produkcyjnych i oznaczeń fermentowania mają zostać uproszczone i ujednolicone. Zmiany obejmują nie tylko wino, lecz także inne wyroby winiarskie, w tym cydr.
Za prowadzenie rejestru będzie odpowiadał Dyrektor Generalny KOWR. Do jego obowiązków ma należeć udostępnianie wzoru wniosku na stronach internetowych urzędu, dzięki czemu procedura wpisywania do spisu ma być znacznie prostsza i dużo szybsza. Każdy, kto planuje produkować wino lub cydr skorzysta na tych modyfikacjach.
Co więcej, przedsiębiorcy starający się o uzyskanie wpisu do rejestru nie będą już musieli posiadać planów obiektów budowlanych. Zniesiono także minimalne pojemności zbiorników, w których przechowuje się wino.
Wino z wyższymi wymaganiami jakościowymi. Będzie można produkować więcej
Business Insider Polska donosi, że ustawa podnosi także wymogi jakościowe dla niektórych kategorii fermentowanego wina i innych napojów winiarskich. Pojawia się także zmiana kategorii w ramach fermentowanych napojów, której celem jest umożliwienie lepszego przystosowania się do rynku przedsiębiorcom, którzy wyrabiają wino. Dotyczy to w szczególności cydrów aromatyzowanych i perry aromatyzowanych.
Nowelizacja podnosi także konkurencyjność drobnych producentów, którzy produkują cydr, cydr jakościowy i lodowy, perry, perry jakościowe i lodowe, wino owocowe jakościowe i miód pitny jakościowy. W myśl nowych przepisów tego typu trunki mają być wyrabiane głównie we własnym gospodarstwie.
Jest także dobra informacja dla każdego, kto już teraz samodzielnie wytwarza wino - zwiększa się bowiem maksymalny próg wielkości produkcji wysokojakościowych fermentowanych napojów winiarskich. Dotychczas drobni producenci mogli wyrabiać co najwyżej 10 tys. litrów trunków w roku. Ustawa zwiększa limit do 100 tys. litrów rocznie.
Poza tym będzie można produkować wino proporcjonalnie do wielkości posiadanych terenów (hektarów sadów) lub liczby pni pszczelich. Ustawa zezwala także na zakup surowców do wyrobu napojów w województwie, w którym prowadzony jest wyrób. Jednak i tutaj wprowadzono limit - do 50 proc. wagowo.
Nowelizacja uprości także cały system certyfikacji, który obejmuje wino odmianowe i wino rocznikowe. Co się zmieni? Na etykietach producent nie będzie musiał umieszczać numeru identyfikacyjnego wina.
Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na [email protected]