Rośnie produkcja cukru. Do spadku cen droga jeszcze daleka
Według prognoz ekspertów, produkcja cukru w Unii Europejskiej w tym roku ma wzrosnąć o 4 proc. Nie oznacza to jednak spadku cen, ponieważ deficyt tego produktu nadal będzie spory.
Najwyższe ceny cukru
Obecnie sytuacja cukru na rynku jest niewesoła. Jak wynika z danych Eurostatu przytaczanych przez Interię, w marcu cena cukru w Polsce była wyższa o 82 proc. rdr.
To jeden z najwyższych wzrostów w całej Unii - średnia wynosi 61 proc. Większe podwyżki zanotowały tylko Estonia i Czechy, odpowiednio 97 i 98 proc.
Problem na całym świecie
Nic nie dzieje się jednak bez powodu. Z informacji Interii wynika, że na tak wysokie ceny główny wpływ ma sytuacja na światowych rynkach. Wzrósł indeks cen żywności FAO spowodowany przez spadki produkcji cukru w Indiach i Chinach, zaś londyńska giełda odnotowała najwyższą cenę tego surowca od 2011 roku.
Tymczasem w Unii do problemów z cukrem dołożył się spadek upraw buraków cukrowych we Francji. Jest to spowodowane wydaniem zakazu stosowania neonikotynoidów przy uprawach przez Europejski Trybunał Sprawiedliwości.
Ceny nie spadną
Jak powiedział Interii Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce, tegoroczna produkcja cukru w naszym kraju ma wzrosnąć. Nie oznacza to, że będzie lepiej.
Zdaniem Gawryszczaka, ceny nie spadną przez najbliższe dwa lata. Będą dalej rosły lub - w najbardziej optymistycznym wariancie - pozostaną na obecnym poziomie.