Najdroższy chleb świata robią w Europie. Za bochenek aż 1480 euro
Najdroższy chleb świata kosztuje niemal 7 tys. złotych, a na jego cenę wpływa jeden tajemniczy składnik. Chleb możemy kupić na południu Hiszpanii, a w jego składzie znajdziemy nawet złoto.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dlaczego chleb jest taki drogi
Skąd pomysł na wypiekanie chleba ze złotem
Jakie plany ma właściciel piekarni
Chleb ze złotem
Chleb wypiekany jest w małej hiszpańskiej miejscowości Algatocin w pobliżu Malagi. Choć wydawać by się mogło, że chleb za 1480 euro będzie ogromny, to jeden bochenek waży zaledwie 400 gram.
Jak informuje RMF FM, do wypieku używane są jedynie zdrowe składniki najwyższej jakości. Chleb wypiekany jest na bazie mąki z komosy ryżowej, ale także nasion chia, płatków owsianych i suszonego pomidora. Dodatkowo stosowana jest twarda woda z gór Algatocin, a chleb słodzony jest tzw. suchym miodem i doprawiany solą kamienną, którą z kolei wydobywa się ręcznie.
Powyższe składniki również wpływają na cenę chleba, ale to jeden składnik jest prawdziwym jej determinantem. Całość uzupełniona jest jadalnym złotem oraz srebrem pod postacią pyłu, płatków i listków. Część z nich dodawana jest do masy, a część używana jest do posypywania górnej warstwy chleba.
Właściciel piekarni, Juan Manuel Moreno podkreśla, że złoto i srebro nie wpływają na smak wypieku, ale posiadają korzystne działanie dla organizmu, m.in.: pomagają oczyszczać go z toksyn. Tłumaczy, że już w starożytnych Chinach używano metali szlachetnych w celach zdrowotnych.
Chleb za prawie 1,5 tys. euro
Chleb za prawie 7 tys. złotych cieszy się popularnością wśród Rosjan oraz obywateli Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Właściciel tłumaczy, że z ZEA cały czas wysyłane są samoloty po to, aby odebrać niezwykły chleb.
Chleb znalazł pasjonatów także w Stanach Zjednoczonych, a konkretnie w Los Angeles. Na razie Hiszpanie nie docenili kunsztu chleba ze złotem, ponieważ w swojej ojczyźnie piekarz miał zaledwie trzech klientów. Jednym z nich był książę Arabii Saudyjskiej przebywający w Marbelli. Poza tym chleb kupił znany YouTuber oraz emeryt, który przed śmiercią chciał go skosztować.
Juan Manuel Moreno podkreśla, że planuje kolejny wyrób chleba. Tym razem bochenek ma ważyć 1 kg i kosztować 10 tys. euro. Mężczyzna przekonuje, że będzie on dostosowany do indywidualnych potrzeb klienta.
Tymczasem w Polsce bochenek chleba pszennego kosztuje ok. 2,49 zł. Wszak na polskim rynku nie ma chleba ze złotem, ale prawdziwą furorę robią te bezglutenowe i ekologiczne, gdyż wciąż nie są dostępne w każdej piekarni.
Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na [email protected]