35 zł za kilogram pomidorów. Ceny warzyw mrożą Polakom krew w żyłach
Pomidory w Polsce podrożały. “Rzeczpospolita” wskazuje, że na wysokie ceny warzyw wpływają głównie anomalie pogodowe i kryzys energetyczny.
Cena pomidora
“Rzeczpospolita” zwraca uwagę, że pomidory na polskich bazarach kosztują nawet po 35 zł za kg.
Sezon na polskie pomidory szklarniowe rozpoczyna się na przełomie marca i kwietnia, poza tym okresem na rynku znajdują się głównie warzywa importowane z Maroko czy Hiszpanii.
Anomalie pogodowe, kryzys energetyczny i kurs walut
Gazeta zwraca uwagę, że pogoda w Hiszpanii i Maroku nie sprzyjała obfitym zbiorom.
"Atak zimy w styczniu zniszczył zbiory w Hiszpanii oraz w Maroku, które jeszcze w lutym tonęło w śniegu. Wysokie koszty ogrzewania upraw pod osłonami sprawiły zaś, że wytwórcy w Holandii czy Polsce opóźniają produkcję i ograniczają jej wielkość. To źle wróży sytuacji późną wiosną. Polska płaci też za ryzyko walutowe: drogie euro podwyższa ceny importowanych warzyw" - czytamy w “Rz”.
Trzy paczki pomidorów na klienta w Wielkiej Brytanii
W Wielkiej Brytanii niektóre supermarkety zaczęły reglamentować sprzedaż, przykładowo Tesco, Asda i Lidl sprzedają po trzy paczki pomidorów, papryki, czy ogórków na klienta.
Sieci wyjaśniają, że mają problem z dostawami i proszą klientów o cierpliwość. Brytyjski dziennik "The Guardian”, poinformował, że „dostępność niektórych owoców i warzyw na rynku spadła o 30-40 proc.”.