BiznesINFO.pl Polska i Świat Salmonella na jajkach z kilku partii. Sanepid ostrzega
ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Salmonella na jajkach z kilku partii. Sanepid ostrzega

23 kwietnia 2021
Autor tekstu: Radosław Święcki

Główny inspektorat Sanitarny wydał w czwartek komunikat o stwierdzeniu obecności pałeczek Salmonelli na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych. Spożycie produktu może prowadzić do zakażenia i wystąpienia salmonellozy.

  • Sanepid informuje o wykryciu Salmonelli na skorupach jaj konsumpcyjnych

  • O jakie produkty konkretnie chodzi

  • Czym grozi spożycie produktu

Salmonella na skorupkach jaj. Ważne ostrzeżenie Sanepidu Główny inspektorat Sanitarny wydał w czwartek komunikat o stwierdzeniu obecności pałeczek  Salmonelli spp. na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych.  Bakterię wykryto na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Sanepid podkreśla w komunikacie, że spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia  i wystąpienia salmonellozy.

O jakie produkty chodzi? Pierwszy z nich to „Jaja na śniadanie”AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt. z datą minimalnej trwałości do 8 maja br. Producentem produktu jest Gospodarstwo Rolno-Hodowlane (ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901). Kod na skorupkach jaj to: 3PL24031301.

Drugi produkt to  „Jaja świeże”, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt., z datą minimalnej trwałości również do 8 maja. Producent jest ten sam co w przypadku poprzedniego produktu. Identyczny jest również kod na skorupkach jaj.

Ostatni produkt w którym stwierdzono pałeczki salmonelli to „Jaja świeże”, klasa A, 30 szt., tyle, że kategoria wagowa to M. Data minimalnej trwałości, kod na skorupkach jaj i producent jest taki sam jak w przypadku dwóch powyższych produktów.

Sanepid informuje w komunikacie, że hurtownia, w której pobrano próbki do badań poinformowała odbiorców kwestionowanych jaj o konieczności wycofania ich z obrotu. Część dostawy została już zwrócona do producenta.

Inspektorat informuje również, że nadzorujący producenta kwestionowanych produktów Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu pałeczek Salmonelli spp przeprowadził kontrolę w celu ustaleniu szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanych partii jaj, w tym dróg dystrybucji. Z kolei producent podjął działania związane z wycofaniem jej od odbiorców i przekazaniem ich do utylizacji.

Nie spożywać jaj, zwłaszcza na surowo

Sanepid apeluje do konsumentów, by nie spożywać kwestionowanych partii jaj, zwłaszcza na surowo, gdyż stanowić to będzie potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

- Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – czytamy w komunikacie Inspektoratu.

Instytucja przypomina, że zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami zamieszczone są na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.

Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na redakcja@biznesinfo.pl

Obserwuj nas w
autor
Radosław Święcki

Redaktor Biznesinfo. Absolwent dziennikarstwa na UW. Wielbiciel politycznych biografii i zagranicznych stacji radiowych (zwłaszcza w językach, których nie rozumiem). Przed BiznesInfo związany z B2-biznes.pl, Forum Samorządowe i Magazynem THINKTANK.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@biznesinfo.pl
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie