Wyszukaj w serwisie
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie
BiznesINFO.pl > Handel > Podwyżki cen warzyw sklepach. Wiemy już, które zdrożały najbardziej
Maria Glinka
Maria Glinka 17.08.2020 02:00

Podwyżki cen warzyw sklepach. Wiemy już, które zdrożały najbardziej

Ceny warzyw w sklepach
Materiały prasowe Biedronki

Ceny warzyw w górę

Mimo promocji ceny warzyw w miesiącach od maja do lipca 2020 r. były o 1,8 proc. wyższe niż w identycznym okresie w roku ubiegłym. Wyniki najnowszej analizy cen warzyw w sklepach w Polsce zaprezentowała agencja Monday News.

Badanie wskazuje, że największa podwyżka cen warzyw dotyczy fasoli szparagowej, za którą trzeba zapłacić o 35 proc. więcej niż w 2019 r. Na drugim miejscu w tym cenowym rankingu uplasowały się ex aequo cukinia i ogórek (wzrost o 12,8 proc.). Tuż za podium znalazły się pomidory (wzrost o 5,3 proc.). O horrendalnych cenach cukinii i pomidora w jednym z warszawskich sklepów informowaliśmy na łamach naszego portalu kilka dni temu.

Ceny warzyw związane z pandemią i chłodną wiosną

Magdalena Szlezyngier, menedżer ds. Klientów Strategicznych z DNB Bank Polska, wyjaśniła z czego wynikają tak znaczące podwyżki cen warzyw. Niebagatelny wpływ na ceny miała pandemia koronawirusa oraz zimny maj i chłodny czerwiec. Fasola szparagowa to warzywo ciepłolubne, które w obliczu niekorzystnych warunków pogodowych ulegają wegetacji. Wobec tego sieci handlowe musiały postawić na towar z importu.

Nie bez znaczenia jest też fakt, że rekordzista w kontekście cen warzyw to roślina trudna do uprawy. Wzrost ceny fasoli szparagowej należy wiązać także z poważnym problemem z dostępnością pracowników, z którym muszą mierzyć się polscy rolnicy, jak podaje Radio Zet.

Ceny warzyw w dół

Z analizy wynika, że nie wszystkie ceny warzyw poszybowały w górę. Największy spadek zaobserwowano w przypadku buraków (o 18 proc.). Tuż za nimi uplasowały się cebula (15,7 proc.), kapusta (6,7 proc.) oraz marchew (5,9 proc.). Niewielki spadek cen warzyw dotyczy za to ziemniaków oraz papryki (1,3 proc.). Niższe ceny warzyw są związany z pokaźnymi zapasami jeszcze z 2019 r. "Wówczas susza była bardzo niekorzystna dla uprawy warzyw gruntowych. Z tego wynikają obniżki, które odnotowujemy obecnie", tłumaczyła Szlezyngier.

Badanie zostało wykonane przez Hiper-Com Poland we współpracy z Grupą BLIX. Analizie poddano ceny dziesięciu najczęściej promowanych warzyw między majem a lipcem 2020 r. i 2019 r. Łącznie prześledzono ok. 2,5 tys. akcji promocyjnych w sieciach handlowych.

<