GIS wycofuje z rynku pieprz. Zawierał salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) informuje o wykryciu salmonelli w jednej partii pieprzu naturalnego mielonego. Jeśli masz go w domu, natychmiast się go pozbądź.
Z tego artykułu dowiesz się:
GIS informuje o wykryciu salmonelli w jednej partii pieprzu
O który pieprz konkretnie chodzi
Co grozi po spożyciu produktu
GIS ostrzega przed pieprzem
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał komunikat w którym informuje o wykryciu bakterii salmonelli w jednej partii pieprzu naturalnego mielonego.
- W próbkach określonej poniżej partii pieprzu naturalnego mielonego zbadanej w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella - czytamy w komunikacie GIS.
Konkretnie chodzi o Pieprz naturalny - mielony, 100 g, marki ROL-TIM z datą ważności - 15 kwietnia 2022 roku.
Kod kreskowy produktu to 5 902900 005817. Jego producentem jest Z.P.H.U.”ROL-TIM” M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów.
GIS podaje w komunikacie, że firma ROL-TIM zdecydowała o wycofaniu tej partii produktu, informując jednocześnie klientów o możliwości jego zwrotu.
GIS monitoruje wycofywanie produktu z rynku
Inspektorat podkreśla, że monitoruje proces wycofywania produktu w Polsce i apeluje do osób, które kupiły wskazaną partię pieprzu, by jej nie spożywali.
Spożycie produktu - szczególnie bez obróbki termicznej - jak podaje GIS, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Sprawdźcie zatem, czy nie macie w domu partii produktu przed którą ostrzega GIS. Jeśli tak, to nie zwlekajcie i jak najszybciej się jej pozbądźcie.
Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na [email protected]