BiznesINFO.pl Polska i Świat GIS ostrzega przed popularną kaszą. W ziarnie wykryta substancja zakazana
Pixabay/u11116

GIS ostrzega przed popularną kaszą. W ziarnie wykryta substancja zakazana

24 czerwca 2021
Autor tekstu: Maria Glinka

GIS wydał komunikat w sprawie popularnej kaszy gryczanej. Okazało się, że w ziarnie jest zbyt duża ilość resztek pestycydu. Producent już wycofał wadliwą partię artykułu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakiego produktu dotyczy ostrzeżenie GIS

  • Gdzie można było kupić wadliwą kaszę

  • Jaki wpływ na zdrowie ma pestycyd

GIS z nowym ostrzeżeniem. Na celowniku kasza z Biedronki

GIS regularnie publikuje komunikaty w sprawie niebezpiecznej żywności. W tym miesiącu wydał już trzy tego typu ostrzeżenia. Tym razem wadliwa okazała się popularna kasza gryczana.

Komunikat GIS dotyczy jednej partii produktu „Kasza Gryczana Plony Natury”, 4x100 g, o numerze: 161PLALB21AD214. Na opakowaniu widnieje data spożycia 8.04.2022 (18:49).

GIS przekazuje, że za produkcję tej kaszy odpowiada Sawex Foods spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Zakład Produkcyjny. Można ją znaleźć w Biedronce.

Jakie niedopatrzenia zostały stwierdzone? GIS informuje, że w toku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto przekroczenie najwyższego poziomu resztek pestycydu - chlorpiryfosu.

Zarówno Sawex Foods, jak i zarządca Biedronki - Jeronimo Martins, podjęli bezzwłoczne działania. W trosce o zdrowie klientów groźna kasza została już wycofana z obrotu. GIS monitoruje aktywności podejmowane przez te podmioty.

GIS odradza spożycie kaszy. Może być groźna dla zdrowia

GIS zwrócił uwagę, że każdy, kto zdążył zakupić wadliwy produkt powinien powstrzymać się od spożycia. Chloropiryfos to pestycyd fosforoorganiczny, którego używa się do zwalczania szkodników kłująco-ssących i gryzących w jęczmieniu, rzepaku, pszenicy, ziemniakach, truskawkach, kalafiorach i brokułach. Jednak zawyżona ilość resztek tej substancji może odbić się na zdrowiu konsumenta.

Portal agrofakt.pl podaje, że chloropiryfos ma bowiem działanie neurotoksyczne. Na negatywne skutki narażone są przede wszystkim kobiety w ciąży, ponieważ substancja może wywoływać zaburzenia genetyczne.

Co więcej, według EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) spożycie resztek tego pestycydu przez dzieci może powodować niepożądane reakcje. Te dwie grupy konsumentów powinny szczególnie uważać na kaszę gryczaną, przed którą ostrzega GIS.

Pozostałości chloropiryfosu pojawiają się w artykułach spożywczych, mimo że w ubiegłym roku Komisja Europejska postanowiła wycofać tę substancję. Pestycyd był stosowany w rolnictwie przez ponad 50 lat.

Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na redakcja@biznesinfo.pl

Obserwuj nas w
autor
Maria Glinka

Redaktor Biznesinfo. Absolwentka stosunków międzynarodowych i studentka dziennikarstwa na UW. Pierwsze doświadczenia w branży dziennikarskiej zdobywała w stacji TVN i na portalu Euractiv. Wielbicielka filmów Alejandro Innaritu, reportaży książkowych i filmowych, zwłaszcza na temat polityki oraz społecznych problemów w wymiarze globalnym i lokalnym.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@biznesinfo.pl
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie