BiznesINFO.pl Polska i Świat GIS ostrzega przed lodami M&M's. Wycofano trzy partie
fot. feeling / pyrka / Open Food Facts / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

GIS ostrzega przed lodami M&M's. Wycofano trzy partie

2 kwietnia 2021
Autor tekstu: Wiktoria Pękalak

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Czego dotyczy komunikat GIS

  • Dlaczego lody zostały wycofane

  • Co znajduje się w składzie lodów

GIS ostrzega przed lodami z M&M’s firmy Mars

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży trzech partii lodów z M&M’s o smaku orzechowym. Wszystko dlatego, że na opakowaniu nie znalazła się informacja o alergenach.

Ostrzeżenie dotyczy lodów z M&M’s orzechowymi o masie 62 g. Pełna nazwa produktu to: PEANUT M&M'S ICE CREAM 62g. Ostrzeżenie dotyczy konkretnych partii:

  • 028D2DOE01,

  • 028D3DOE01,

  • 028E1DOE01.

O dacie minimalnej trwałości do 31/12/2021. Na opakowaniu znajduje się kod kreskowy (EAN) produktu: 5000159500340.

Producentem jest Mars Wrigley Confectionery, Route de Severne, 67790 Steinbourg, Francja, a dystrybutorem: Mars Polska Sp. z o.o., Kożuszki Parcel 42, 96-500 Sochaczew.

Lody z M&M’s

Brak oznaczenia na opakowaniu wycofanej partii lodów z M&M’s może być szczególnie niebezpieczny dla osób z alergiami, ponieważ w składzie słodkiej przekąski znajdują się: soja, mleko, laktoza i orzeszki ziemne, które są silnymi alergenami.

Poniżej pełny skład lodów z M&M’s:

mleko odtłuszczone, cukier, śmietanka (z mleka), woda, syrop glukozowy, orzeszki ziemne, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, tłuszcz kokosowy, słodzone odtłuszczone mleko skondensowane, tłuszcz palmowy, odtłuszczone mleko w proszku, laktoza, serwatka w proszku (z mleka), pełne mleko w proszku, emulgatory (lecytyna sojowa, E471, E477), stabilizatory (E410, E412, E414), skrobia, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, sól, masło shea, dekstryny, barwniki (E100, koszenila, E133, E160a, E160e, E170), substancja glazurująca (wosk carnauba), olej z nasion palmowych, aromaty, naturalny ekstrakt z wanilii.

(Może zawierać: migdał, orzech laskowy).

Obserwuj nas w
autor
Wiktoria Pękalak

Redaktor Biznesinfo. Absolwent filologii polskiej na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego, student filozofii. Wcześniej w miesięczniku "Teatr". Niestrudzenie projektuje zasadę ekwiwalencji z osi odbioru na oś kombinacji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@biznesinfo.pl
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie